Home page
Haber Menüsü


Kutan: Hükümet kriz üretiyor
FP Genel Başkanı Recai Kutan, Hükümet’in son aldığı “dalgalı kura geçiş” kararının “fiilen yüzde 30’un üzerinde bir devalüasyon” anlamına geldiğini ifade ederek, “Bu işin en kestirme yolu ülkeyi seçime götürmektir” dedi.
Ankara
AA
22 Şubat— Kutan, Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu’yu, konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti. Memurların müftü fetvalarıyla fitre ve zekat alacak durumda görülmesi gibi bir utanç yaşadığını ifade eden Kutan, adil bir düzen için memurların sendikalı olmalarının şart olduğunu söyledi.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Döviz durulacak
MSNBC News Kutan: Hükümet istifa etmeli
MSNBC News Çiler: Ekonomik program çöktü
MSNBC News Moody's not kırdı
MSNBC News Başbakanlık'ta ekonomi toplantısı
MSNBC News S&P: Türkiye'den endişeliyiz
MSNBC News Piyasalar kilitlendi
MSNBC News Türkiye, gelişmekte olan piyasaları da vurdu
MSNBC News Bankacılar: Güç savaşı yaşanıyor
MSNBC News Taner: Radikal kararlar alınmayacak
MSNBC News Arınç: Krizin faturası Ecevit'e ait
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
MSNBC News İş Bankası dolar kurunu 1milyon lira olarak açıkladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Ülkenin gerçek anlamda hükümete karşı bir güven krizi ve ekonomik çöküntü içine düştüğünü” kaydeden Kutan, borsanın yüzde 29 civarında değer kaybettiğini, bankalar arası gecelik borçlanma faiz nispetinin yüzde 7500’e çıktığını söyledi. Kutan, şöyle konuştu:
       “Kasım ayında çok büyük olduğunu kabul ettiğimiz bir kriz olmuştu. Borsada düşüş yüzde 19 mertebesinde idi. Şimdi düşüş yüzde 29 rekoru kırılmış durumdadır. Bu ekonomik çöküntü en fazla memurlarımızın sırtına yüklenecek. Memurlara uydurma bir bu yıl için enflasyon hedefi konulmuş. O vaadedilen zamlar zaten sadece bir günde toptan gitti. Hatta menfi istikamette düştü. Yoksulluk sınırında olan memurlarımızın yüzde 90’ı fiilen açlık sınırı içindedir. Bu mesele, Türkiye bakımından fevkalade tehlikeli bir gelişmeyi gösteriyor.”
       
EKONOMİK GÖSTERGELER ALT ÜST
       Memur-Sen Genel Başkanı Uğurlu da ekonomik programın acısının çalışanlardan çıkarıldığını savunarak, “hükümet kararname, Köşk, Talat Şalk ve en sonunda MGK krizi gibi krizler üretiyor. Hükümet yapmayı vaadettiği reformlar gerçekleşmediği gibi, ekonomik göstergeleri de alt üst ediyor” dedi.
       Uğurlu, “hukukun üstünlüğünü temel nizam kabul etmek gerektiğini” kaydederek, “biz sayın cumhurbaşkanını destekliyoruz. Devlet Denetleme Kurulu, bağımsız olarak denetleme yapacaktır. Biz başbakandan MGK’yı terketmesini değil, durarak sorunları konuşmasını beklerdik” diye konuştu.
       
“ECEVİT HİSLERİNİ KONTROL EDEMİYOR”
       Kutan, bir gazetecinin, “sayın başbakan grup toplantısında, ‘cumhurbaşkanının yolsuzlukları MGK’da gündeme getirmesinin özel bir anlamı vardı. Bunu telaffuz etmek bile istemiyorum’ dedi. Sizce başbakanı tedirgin eden darbeci gibi bir olasılık gündemde mi?” şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
       “Sayın başbakan son 1-2 gün içerisinde bana öyle geliyor ki, hislerini ve sinirlerini yeteri kadar kontrol edemiyor. Dilimizde bazı önemli kelimeler var dedim. Bunların bazıları basiret, teenni ve sağduyu... Dün, bir değerli hukukçumuzun söylediği güzel bir söz var. Diyor ki, ‘belli makamlara gelmiş olan kimselerin artık böyle hislerine kapılma haklarına yoktur. Başbakan, o bahsettiğiniz hususta da öyle bir beyanda bulunmuştur. Bunların gerçekle en ufak bir alakası yok.”
       
“HALKIN GÜVEN DUYMADIĞI BİR İKTİDAR”
       Ana muhalefet partisi olarak meseleyi tenkitle geçirmeyeceklerini, yol gösterici olma görevini de yerine getireceklerini anlatan Kutan, şöyle devam etti:
       “Bu sabaha kadar yapılmış olan ekonomik zirveden çıkan kararlar var. Bunlardan bir tanesi dövizin bir nevi dalgalanmaya bırakılmasıdır. Şu anda havaalanlarında mecburen döviz bozuluyor. Uygulanan kur dolar için 900 bin lira, Mark için 400 bin liranın bir miktar üzerinde. Bu fiilen bu şekilde teşekkül ederse, yüzde 30 mertebesinde bir devalüasyonun gerçekleşmiş olduğudur. Şimdi o vakit basiretli bir yönetimden şu beklenir idi: Madem eninde sonunda yüzde 30 civarında adı devalüasyon olmasa bile devalüasyon yapılacak idi, niçin bu, Hazineden şu kadar milyar dolarlık dövizler çıkmadan yapılmadı. Dövizler çıktıktan sonra böylesine bir işlemin yapılmış olması Türkiye’ye 3-4 milyar dolarlık bir zarar getirmektedir. Hakikatten basiretsiz bir yönetim iş başındadır. Ne ekonomik alının ne de halkın güven duymadığı bir iktidar iş başındadır.”
“TEKNOTRATLAR KABİNESİ”
       Kutan, bir gazetecinin “Teknotratlar Kabinesi lafı geçiyor. Bu gerçekten gündem de mi?” sorusuna karşılık olarak da, “bundan evvelki dönemde de ülkede işler sıkışınca mutlaka bir teknotratlar hükümeti lafı çıkmıştır ve uygulanmıştır. Geriye dönüp baktığımızda, işleri daha da karıştırmış, ancak yapabildikleri bir tek faydalı hizmet olmuştur, o da bir seçim ortamına ülkeyi götürmek. Belki de bu işin en kestirme yolu en kısa zamanda bir seçime gitmektir” diye konuştu.
       Kutan, “bunun yolu teknotratlar hükümetinden mi geçiyor?” sorusuna da, “hayır, eğer bu hükümet becerebiliyorsa, TBMM’den bir seçim kararı alınır” karşılığını verdi. Bir gazetecinin, “MGK’daki üslup tartışması konusunda ne düşünüyorsunuz” sorusu üzerine Kutan, şunları kaydetti:
       “Küstahın lugatlarda anlamına baktığınız zaman, bu gerçek anlamda hakaret unsuru taşıdığını anlıyorsunuz. Devletin başı olan cumhurbaşkanına böyle bir sıfatın yakıştırılması fevkalade yanlıştır. Bundan dolayı hakaretten dolayı bir dava açılır mı açılmaz mı? Bu tamamen sayın cumhurbaşkanının takdirine kalmış bir husustur. Biz kesin olarak böyle bir kelimenin kullanılmasını uygun bulmuyoruz.”
       Kutan, ekonomik zirveyi ana muhalefet partisi olarak değerlendirdiklerini kaydederek, konuya ilişkin daha sonra bir açıklama yapacaklarını bildirdi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları