Home page
Haber Menüsü


Ecevit: Döviz durulacak  
Başbakan Bülent Ecevit, alınan yeni ekonomik kararlar üzerine dövizde görülen yapay artışların duracağını söyledi. Ecevit, ‘zaten ekonomiyi yeniden gözden geçirmek gerekliydi. Dışarıdaki gözlemler de böyle bir gereksinme olduğunu gösteriyordu’ dedi.  
   
 
 
   
Ankara
NTV-MSNBC
 
    22 Şubat—  Başbakan Ecevit, hükümet ortakları MHP lideri Devlet Bahçeli ve ANAP lideri Mesut Yılmaz ile Başbakanlık’ta son ekonomik gelişmeler üzerine ortak basın toplantısı düzenledi.  

   
 
       
    MSNBC News Kutan: Hükümet istifa etmeli
MSNBC News Çiler: Ekonomik program çöktü
MSNBC News Moody's not kırdı
MSNBC News Başbakanlık'ta ekonomi toplantısı
MSNBC News S&P: Türkiye'den endişeliyiz
MSNBC News Piyasalar kilitlendi
MSNBC News Türkiye, gelişmekte olan piyasaları da vurdu
MSNBC News Bankacılar: Güç savaşı yaşanıyor
MSNBC News Taner: Radikal kararlar alınmayacak
MSNBC News Arınç: Krizin faturası Ecevit'e ait
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
MSNBC News İş Bankası dolar kurunu 1milyon lira olarak açıkladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Ecevit, dün gece ve bu sabah Başbakanlık merkez binasında Bahçeli, Yılmaz’la birlikte 12 saat süren verimli bir toplantı yaptıklarını ve toplantıya bazı bakanlar ve ilgili uzmanların katıldığını bildirdi.
       Başbakan Ecevit, toplantıda ekonomik sorunları ayrıntılarıyla incelediklerini, önemli kararlar aldıklarını ve döviz kurunu dalgalanmaya bıraktıklarını anlattı. Başbakan Ecevit, ekonomiye ilişkin son verilerin, ekonomide aslında bir sorun olduğunu gösterdiğini belirterek, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında yaşanan olayla bunun ortaya çıkmış olduğunu söyledi. Başbakan Ecevit, şöyle konuştu:
       “Bu kararın ekonomimize büyük canlılık kazandıracağına ve özellikle dış satım ve turizm sektörlerinde önemli gelir artışları sağlayacağına inanıyoruz. Ücretli ve çalışan halk kesimlerinin enflasyondan zarar görmemelerine gereken özen gösterilecektir.
       
DÖVİZDE YAPAY ARTIŞ
       Yoksulluğa karşı mücadeleye ağırlık verilecektir. Döviz kurlarında ve faizlerde, bir kaç gün süren yapay artışların kısa sürede sona ereceğine güveniyoruz. Bu güveni vatandaşlarımızın da paylaşmaları ekonomimizin esenliğe çıkmasını hızlandıracaktır. Yapısal reformlarda, özelleştirmelerde ve maliye politikasında da aynı kararlılık gösterilecektir. Yeni kararların halkımıza ve ekonomik yaşamımıza hayırlı olmasını dilerim.
       
MERKEZ BANKASI KANUNU
       Ecevit, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Başbakan Ecevit, Merkez Bankası Kanunu’nda yapılacak değişikliğin bayram öncesi gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, bayrama çok az bir süre kaldığını, bu nedenle, söz konusu düzenlemenin bayrama yetişemeyebileceğini söyledi.
       Ecevit, Merkez Bankası ile ilgili düzenlemeye önem verdiklerini ve bu nedenle de bunun geciktirilmeden Meclis’ten çıkmasını temenni ettiklerini belirtti. Ecevit, bunun için gerekli çabayı göstereceklerini de vurguladı.
       
YAPISAL REFORMLAR
       Yapısal gereksinimlerin titizlikle ele alındığını ve alınmaya devam edileceğini kaydeden Ecevit, “aynı zamanda reformcu, reformist yasaların da Meclis’te görüşülmesi hızlanmaya başlamıştır. Özellikle içtüzük değişikliğinden sonra Meclis’teki çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu ivme devam edecektir. Yapısal açıdan önemi olan bir çok yasa tasarısı da bu arada gerçekleşmiş olacaktır” dedi.
       
ENFLASYON HEDEFİ
       2001 yılı için öngörülen enflasyon hedefinde bir değişikliğin söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de ayrıntıları henüz görüşme olanağı bulamadıklarını bildiren Ecevit, böyle zamanlarda çok sayıda söylenti dolaştığına işaret etti.
       Ecevit, “bazen hiç aklımızdan geçmeyen şeyleri biz, sanki Bakanlar Kurulu kararıymış gibi duyabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde tabii dünkü kararın gerektirdiği çalışmalar hızla yapılacaktır” diye konuştu.
       Başbakan Ecevit, bir başka soruyu yanıtlarken, enflasyon hedefinin dün alınan kararlardan olumsuz yönde etkileneceğini sanmadığını ifade etti.
       
2001 YILI BÜTÇESİ
       Bir gazeteci, Ecevit’e 2001 yılı bütçesinin sabit kur üzerinden belirlendiğini anımsatarak, bütçenin dün alınan kararlardan sonra yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğini sordu. Ecevit, bu soruya “hayır, bütçenin yeniden geçirilmesine gerek olacağını sanmıyorum” karşılığını verdi.
       Başbakan Ecevit, Yılmaz ve Bahçeli’ye de kendilerinin bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine Yılmaz, “şu aşamada söz konusu değil. İleride gerekirse...” dedi.
       Ecevit, şimdilik böyle bir niyetlerinin olmadığını ve şu aşamada böyle bir gereksinmenin de duyulmadığını kaydetti.
       
“EKONOMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİYDİ”
        Bülent Ecevit, bir gazetecinin, ekonomide ortaya çıkan krizin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile MGK’da yaşanan tartışmanın ardından gündeme geldiğini anımsatarak, “sizce bu olay bir dönüm noktası mıydı? Krizin sorumlusu kim?” diye sorması üzerine, şunları söyledi:
       “Zaten ekonomiyi yeniden gözden geçirmek gerekliydi. Dışarıdaki gözlemler de böyle bir gereksinme olduğunu gösteriyordu. Sorun sona ermiş değildi.
       Bu arada şunu belirtmek isterim: Türkiye’de siyaset, dolayısıyla ekonomi, çok çabuk ve yaygın etkileniyor.
       
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
       Siyasal yaşamda her zaman birtakım hareketler olabilir; çelişkiler, tartışmalar olur. Bunların her biri, yakında bir seçim olacakmış gibi, ki öyle bir şey söz konusu değil, ekonomiye yansıyor. Benim temennim, bu ekonomik konularda vatandaşlarımız çabuk telaşa, kaygıya kapılmasınlar.
       Her zaman birtakım sorunlar olabilir siyaset hayatında. Ama bunlara ekonomik açıdan büyük önem vermek doğru olmaz. Ekonomiyle ilgili birtakım tartışmalar olabilir siyasal yaşamda. Fakat, bunun dışındaki tartışmaların hemen ekonomik göstergelere yansıması, gereksiz yere ekonomide sık sık depreme benzer gelişmeler oluyor. Bu konuda daha ihtiyatlı davranmanın uygun olacağını düşünüyorum.”
       
MGK TARTIŞMASININ SORUMLUSU
       Bir gazeteci, Başbakan’a, “ekonomik kriz, sizin MGK toplantısını terketmenizden sonra gündeme geldi. Şimdi baktığınızda, aynı şartlar altında olsanız toplantıyı yine terk eder miydiniz?” sorusunu yöneltti. Ecevit, bu soruya “şimdi sorumlu arayacak olursak kimin sorumlu olacağı ayrıca düşünülmek gerekir. Son göstergeler ve hareketler de gösteriyor ki aslında ekonomide bir sorun vardı. Bu sorun patlamış oldu; ortaya çıkmış oldu. Yoksa ekonomik göstergeler bu kadar hızla hareketlilik göstermezler” yanıtını verdi.
       
YOKSULLUKLA MÜCADELE
        Türk parasının yüzde 30 oranında değer kaybettiği bir ortamda yoksullukla nasıl mücadele edileceğinin sorulması üzerine ise Ecevit, bunun bir yolunu bulacaklarını söyledi. Sadece ekonomiye değil sosyal yaşama da önem veren bir program uygulamaya çalıştıklarını bildiren Ecevit, “koalisyon partileri olarak sosyal adalete, sosyal sorunlara büyük önem veriyoruz” dedi.
       Ancak bunun için kaynak yaratılması gerektiğine işaret eden Ecevit, bu konuda yoğun bir kaynak arayışı içinde olduklarını belirtti. Ecevit, “umarım ki kısa sürede bazı olumlu sonuçlar alırız. Bu konudaki kaynak eksikliklerimizi giderebildiğimiz oranda sosyal sorunlara daha çok kaynak ayırabileceğiz. Bu konuda özellikle dikkatli davranmak eğilimindeyiz” diye konuştu.
       
MUHALEFET İLE UYUM
       Muhalefet partileri tarafından gündeme getirilen “milli mutabakat hükümeti” önerisini nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine de Ecevit, TBMM ile uyum içinde çalışmaya büyük özen gösterdiklerini söyledi. Geçen yasama yılında, TBMM’de muhalefet ile iyi bir uyum sağladıklarını, bundan da milletin yarar sağladığını belirten Ecevit, içtüzük değişikliğinin de etkisiyle parlamentodaki çalışmaların ivme kazanmaya başladığını ifade etti.
       Ecevit, “biz, uzlaşıcılığa büyük önem veren bir hükümetiz. Bunun olumlu sonuçları da zaten sık sık görülüyor. Bu niteliğimizi parlamento çalışmalarına tümüye yansıtmak için gereken özeni göstereceğiz” dedi.
       
BÜTÇEDE DEĞİŞİKLİK
       Başbakan Ecevit, Devlet Bakanı Recep Önal’ın, yaptığı yazılı açıklamada, bütçe hedeflerinde değişiklik çalışması yapıldığını açıkladığının, ancak kendisinin böyle bir çalışmanın olmadığını söylediğinin belirtilmesi üzerine, “bu bana intikal etmedi, duymadım. Fakat, şu sırada bütçede bir değişiklik öngörmüyoruz” diye konuştu.
       Alınan kararların, özellikle kur politikasıyla ilgili kararın yansımalarının önümüzdeki günlerde ortaya çıkmasından sonra gerekirse bütçe açısından da gerekenin yapılacağını anlatan Ecevit, “şu sırada böyle bir karar almış değiliz. Zaten bu konunun ele alınması için gerekli zaman da henüz bitmedi. Henüz ayrıntılı çalışmalar yapma fırsatı bulamadık” dedi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları