Home page
Haber Menüsü


Bankacılar: Kazananı olmayan güç savaşı yaşanıyor
Bankacılar, bugün piyasanın kilitlenmesini ve faizlerin yüzde 7.500’e çıkmasına rağmen, Merkez Bankası’nın 3.2 milyar dolar satmasını, Finans sisteminde kazananı olmaylan bir güç savaşı” olarak yorumluyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
21 Şubat— Bankacılar, bugün finans sisteminde büyük bir şok yaşanmasına ve yüzde 7.500’lere varan gecelik faize rağmen, bankaların Merkez Bankası’ndan 3.2 milyar dolar almasını, “Sistemde Merkez Bankası’nın da dahil olduğu kazananı olmayacak bir savaş yaşanıyor” diye yorumladı.

   
 
       
    MSNBC News Başbakanlık'ta ekonomi toplantısı
MSNBC News Piyasalar kilitlendi
MSNBC News Türkiye, gelişmekte olan piyasaları da vurdu
MSNBC News Taner: Radikal kararlar alınmayacak
MSNBC News S&P: Türkiye'den endişeliyiz
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankacılar, bu aşamadan sonra, hükümetin istikrar programının devamı ve devalüasyon beklentilerinin önüne geçmek için, “Program sürecek” açıklaması yerine, yeni hedefler ve revizyon açıklaması yapması gerektiğini söyledi. Temmuz’da geçilecek dalgalı kur sisteminin daha geniş bir bantla erkene alınması bankacıların öngördüğü revizyonlar arasında....
       NTVMSNBC’ye konuşan ismini açıklamak istemeyen bir bankacı, yüzde 7.500’ün olmaması gereken olmaması gereken faiz oranı olduğunu söyleyerek, “Neşter yarası gibi, sistemin hangi organı gitti, daha sonra belli olacak.”
       
DÖVİZİ % 3000’LE FONLA MESAJI
       Sistemin kilitlenmesini, bazı grupların devalüasyona oynaması olarak değerlendiren bu bankacı,devalüasyonun kimseye kazandırmayacağını belirterek, “Yüzde 7.500 faizin günlük neti yüzde 20, devalüasyonun oranı ne olacak ki, bu zararlar telafi edilsin. Merkez Bankası piyasadan 5 ile 7 milyar dolar çekerek devalüasyona oynayan tarafları, bunun maliyetini yükselterek cezalandırmak istedi. Yani, dedi ki: Bu dövizi yüzde 3000 faizle fonla, para kazanamadığını gör, sonra da geri ver” dedi.
       Aynı gelişmelerin Kasım krizinde de yaşandığını ancak piyasa oyuncularının ders almadığını ifade eden bu bankacı, “Karşılıklı güç gösterisi yaşanıyor. Ancak bunun mevcut hedeflerl ve uygulanan IMF programı dikkate alındığında kazananı olmayan bir savaş olduğunu görüyoruz. Ki bu endişe verici” dedi.
       
PİYASA YENİ YÖN GÖRMEK İSTİYOR
       Aynı bankacı, bugün Ankara’da yapılan ekonomi zirvesinden politikalarla ilgili yeni kararlar çıkması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
       “Olayı insiyatifinde tuttuklarını ifade etmek için yeni bir yön göstermeleri gerekir. Bazı parametre değişikliklerine gittiklererini açıklamaları gerekiyor. Artık kuru kuru, ‘Hedefleri aynen koruyoruz, onların arkasındayız’ demek inandırıcılğını kaybetti. Piyasalar yeni bir yön görmek ve buna ilişkin alınacak önlemlerin inandırıcılığını görmek istiyor.”
       
ATABAY: HALKTAN DÖVİZ TALEBİ YOK
       Ege Yatırım Araştırma Müdürü Güldem Atabay ise, piyasada yoğun devalüasyon söylentileri olduğunu ancak bunu engelleyici faktör halktan döviz talebi gelmemesi ve talep ötesinde insanların döviz satıp, liraya hücum etmesi söyledi.
       Atabay, “Bunun tamamıyla finans sistemi içinde Merkez Bankası dahil olmak üzere bir yaşam-ölüm savaşı olduğunu görüyoruz. Bugün gelen döviz talebine baktığımızda ihaleden gelen son 1.5 milyar doların yabancılar vasıtasıyla Türkiye’den çıkan para olduğunu anlıyouz. Ancak, üzerine gelen 1.7 milyar dolarlık ek talebin hangi lira kaynağından geldiğini açıklamakta zorlanıyorum” dedi.
       
KUR SİSTEMİ ERKEN VE GENİŞ AÇILABİLİR
       Atabay, “Bundan sonra neler olabilir” sorusuna şu yanıtı verdi:
       “Çok büyük bir devalüasyon ve programın terkedilmesinden öte, IMF’nin konuşmadan gidişi değerlendirirsek, bugün yapılan toplantı sonrasında bazı revizyonların gelmesini bekliyorum. Bunlar içinde ne olabilir; Kur sisteminin daha erken ve/veya daha geniş bir şekilde açılması gündeme gelebilir. Bu paniği önlemeyecektir ama Merkez Bankası’nın kontrolünde olması programın devamını sağlayacaktır. Merkez Bankası’nın şu anda piyasayı fonlamaması, IMF ile birlikte alınan bir karardır. Program üzerinde spekülasyon yapan bankaları cezalandırmak amacı taşıyor olabilir. Dolayısıyla kazananı olmayacak bir güç savaşı yaşandığını görüyoruz.”
       
REİSOĞLU: BİZ YARATTIK, BİZ ÇÖZECEĞİZ
       Eczacıbaşı Yatırım Genel Müdürü Salih Reisoğlu da, mali piyasalardaki krizi değerlendiririrken, “Kasım ayında Arjantin’in tetiklediği krizi yaşamış, IMF desteğiyle zor günleri atlatmıştık. Bu defa sorunu biz yarattık, biz çözeceğiz” dedi.
       Reisoğlu, “Merkez Bankası bilerek ve isteyerek likidite vermiyor. Çünkü dövize spekülatif talep geliyor, bu para çıkıyor. Sistemi kilitleyen para sözkonusu. Net İç Varlıklar hedefi aşılarak para verilirse, ortalık daha da karışacak daha sonra hergün likidite sorunu yaşayacağız” dedi.
       Reisoğlu, mali piyasalardaki dalgalanmanın çözümlenmesinin güvenin yeniden sağlanmasına bağlı olduğunu söylerken, “Bu aşamada, siyasi alanda soruna neden olan tarafların uzlaşması gerekli. Hükümet açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı ile yolsuzluklarla mücadele konusunda hemfikiriz demesi piyasalarda karışıklığa neden olan siyasi tedirginliği frenleyebilir. Bu açıklama yapılırsa, ekonomik olarak birşey yapılmadan engel aşılabilir” dedi.
       
YABANCI BANKALAR DEVALÜASYON DÜŞÜNMÜYOR
       Avrupanın en büyük bankalarından ABN Amro’nun Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Direktörü Mina Toksöz, yaptığı değerlendirmede, siyasi gelişmelerin piyasaları dalgalandırdığına dikkat çekerken, “Herkes, devalüasyondan bahsediyor ama biz bu görüşü paylaşmıyoruz. Ortada bir IMF destekli program var ve işliyor” dedi.
       Toksöz, değerlendirmesinde, “Bu aşamada likidite sıkışıklığı sorunu nasıl aşılacağı önem taşıyor. Bunun reel ekonomiye olan etkisi de önemli. Kriz bankacılık sistemini olumsut etkiliyor. Bu sorunlar 1-2 günde çözülse dahi, piyasalarda tedirginlik bir süre daha devam edecektir” dedi.
       Deutsche Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Direktörü Maria Lanzeni de, yaptığı değerlendirmede, “Genel olarak Türkiye’de olanlara göstergeler haricinde birşey eklemek zor olur, çünkü göstergeler zaten konuşuyor. Bu krizin, dört başı mamur, geniş bir buhrana dönüştüğü anlaşılıyor. Bugün için devalüasyon olasılığı biraz düşük. Hükümetin piyasaları sakinleştirmek için neler yapabileceğini tahmin etmek zor” dedi.
       Lanzeni, yaptığı açıklamada, “Bu krizden sonra, hükümetten gereken hızlı hareketi göremedik. O zamandan beri de ekonomi zedelenebilir bir haldeydi zaten. Ancak bunlarin yatırımcılara neler getireceğini söylemek çok zor. Başka değil, daha önce yapılan aynı şeyler yapılsın. Zaten bir program vardı ve program gayet iyi idi. Sorun nasıl değil ne hızda sonuçlara ulaşılacağı” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları