Home page
Haber Menüsü


Hazır giyimde ihracat karnesi zayıf
TGSD’nin hazırladığı rapora göre, hazır giyim sektöründe ihracat performansı düşerken, uluslararası piyasalarda rekabet avantajı kayboluyor. 2001’de hazır giyim ihracatında artış oranı yüzde 0.5 oldu.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Ocak— Büyümenin motoru olarak görülen tekstil sektörü, 2001 Şubat ayında yaşanan ekonomik kriz sonrası yapılan devalüasyonla rekabet avantajı sağlamasına karşılık, beklenen performansı gösteremedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) hazırladığı Türkiye Hazır Giyim ve Tekstil Sanayi Raporu’na göre, tekstil ihracatı yüzde 10.7 artmasına karşılık hazır giyim ihracatındaki artış yüzde 0.5 olarak gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
MSNBC News Dolar, 2 yıl önceki değerine yaklaştı
MSNBC News Tunca Toskay: Programın riskini üstleniyoruz
MSNBC News Keşçi: Kabuğumuzu kırmalıyız
MSNBC News Egeli tekstilci kurdaki düşüşten endişeli
MSNBC News Artok: Gerçek kaynaklara yönelinmeli
MSNBC News Tekstil ihracatı istihdam yaratıyor
MSNBC News Kotanın tekstile etkisi sınırlı olacak
MSNBC News 'Tekstil ihracatı 8 milyar dolara çıkabilir'
MSNBC News TGSD: Tekstil kotasında Ankara ısrar etmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, hazır giyim ve tekstil ihracatı geçen yıl TL’nin dolar karşısında devalüe olmasına rağmen sadece yüzde 3.1’lik bir artış gösterdi. Bu artışta yıl içinde yüzde 10 oranında artış gösteren tekstil ihracatının büyük etkisi oldu. Geçen yıl tekstil ihracatı yüzde 10.7 artışla 2 milyar 867 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, hazır giyim ihracatı yüzde 0.5 artışla 7 milyar 489 milyon dolarda kaldı.
Keşçi: TL’deki aşırı değerlenme tehlike yaratıyor

       Şubat krizinden sonra yıl boyunca hazır giyim ihracatında sürekli düşüş yaşandığına dikkat çekilen raporda, yılın son iki ayında toparlanan sektörün yine de sanayi ürünleri içinde en yüksek ihracatı gerçekleştirerek Türkiye ihracatının yüzde 24.1’ini oluşturduğu vurgulandı.
Dolar iki yıl önceki değerine yaklaştı

       Hazır giyim ihracatında geçen yıl en çok 2 milyar 419 milyon dolarla Almanya’ya, 1 milyar 181 milyon dolarla ABD’ye ihracat gerçekleştirildi. Tekstil ihracatında da 330 milyon dolarla birinci sırada İtalya yer alırken, bu ülkeyi Almanya, İngiltere, ABD ve Fransa izledi.
       Bu arada, Ocak-Eylül döneminde hazır giyim ve tekstil ithalatında toplam yüzde 16.5 oranında düşüş kaydedildi ve 2 milyar 209 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
       
ANADOLU’DAN İHRACAT ARTIYOR
       Rapora göre, 2001 yılında hazır giyim ihracatının yüzde 28.1’i Anadolu’daki birliklerden, geri kalan kısmı Marmara bölgesindeki birliklerden gerçekleşti. Yıllar itibari ile giyim ihracatının Marmara-Anadolu payı incelendiğinde 1996’dan bu yana Anadolu’dan gerçekleştirilen ihracatın yüzde 55 oranında arttığı görülüyor.
  DERVİŞ NE DEDİ?
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Salı günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'ndeki toplantıdaki sözleri kur tartışmasını hızlandırdı:
Güven geri geliyor. Ağır bunalımı, acil bakımdan çıkışı başardık gibi gözüküyor. Yeni programa olan 16 milyar dolarlık ek destek kararı da çıkarsa, gerçekten o en zor durumu geride bıraktık diyebiliriz.
Dolar 1 milyon 650 lirayken hata dedik, bence bugün de biraz hata var. Piyasa gerçekleri kendisi öğrenecektir.
Kura müdahale, Merkez Bankası'nın işi. Merkez Bankası özerk bir kuruluş.
2001 yılında 3 gelişme yaşandı. Cari işlemler dengesi eksi 10`dan artı 3`e geçti. 13 milyar dolarlık bir değişim. Bugün yeni hissedilen güven ortamında da çok önemli etkisi oldu bunun.
Burada ihracatın dünyadaki zor şartlara karşın yüzde 14 büyümesi çok önemli bir etken olmuştur. Bu iyileşme sadece ithalatın düşmesiyle olsa çok üzülecektik. Bu 2001 yılının önemli bir başarısı oldu, sizlerin başarısı oldu. Dünya ticareti yüzde 1 büyüyor, Türkiye ihracatını yüzde 14 artırabiliyor, önemli başarı.
İkinci önemli başarı maliye politikası hedefleri tutturuldu, gevşeme olmadı. Programda öngörülmeyen harcamalar olmadı. Hem iç piyasada hem dış piyasada hedefler tutturuldu.
Üçüncü boyut, 2001 yılında çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana 19 yapısal reform kanunu TBMM`den geçti. Meclis`e de teşekkür etmek istiyorum. Program açısından çok önemli oldu.

       Bu arada, hazır giyim sanayinde faaliyette bulunan firmalar incelendiğinde Kasım 2001’de imalat sanayii kapasitesinin yüzde 64.8’ini, hazır giyim sektörü yüzde 76.5’ini, tekstil sektörü ise yüzde 68.7’sini kullandı.
  Konuyla ilgili haberler
Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
Kerem Alkin yazdı: Yabancı yatırımcının gözü 'döviz dengesi'nde
Dolar 2 yıl önceki değerine yaklaştı
Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
Keşçi: TL'deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
Hazır giyimde 2001'in ihracat karnesi zayıf
Tezer: Önemli olan kurda istikrar

       Üretim değerleri açısından incelendiğinde ise, imalat sanayi kapasitesinin yüzde 74.6’sını, hazır giyim sektörü yüzde 77.1’ini ve tekstil sektörü yüzde 72.4’ünü kullandı.
       İç piyasadaki ve reel kesimde talep yetersizliği, genelde imalat sanayi üretimini özellikle hazır giyim üretimini azalttı. 2001’in 11 aylık imalat sanayi üretim endeksine göre tekstil üretimi yüzde 3.3 oranında düşerken, hazır giyim üretimi de yüzde 5.2 geriledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları