Home page
Haber Menüsü


Keşçi: TL’deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
TGSD Başkanı Keşçi, ihracatçıların yeni pazarlara girmek zorunda olduğunu belirterek, Türk Lirası’ndaki aşırı değerlenmenin ihracatçıyı sıkıntıya sokacağını söyledi. Keşçi, “TL’nin değerlenmesi sürmesi tüm sektörlerde ihracat kaybı getirebilir” dedi.
İstanbul
CNBC-E
30 Ocak— Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi, Türk Lirası’ndaki aşırı değerlenmenin ihracatçıyı yeni dönemde sıkıntıya sokacağını söyledi. Keşçi, “Sentlerle rekabet ettiğimiz piyasalarda dolar artışı yapmak, intiharla eşdeğer” dedi. Keşçi, düzenlediği basın toplantısında TL’nin aşırı değerlenmesinin tüm sektörlerde ihracat kaybı getirebileceğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
MSNBC News Dolar, 2 yıl önceki değerine yaklaştı
MSNBC News Tunca Toskay: Programın riskini üstleniyoruz
MSNBC News Keşçi: Kabuğumuzu kırmalıyız
MSNBC News Egeli tekstilci kurdaki düşüşten endişeli
MSNBC News Artok: Gerçek kaynaklara yönelinmeli
MSNBC News Tekstil ihracatı istihdam yaratıyor
MSNBC News Kotanın tekstile etkisi sınırlı olacak
MSNBC News 'Tekstil ihracatı 8 milyar dolara çıkabilir'
MSNBC News TGSD: Tekstil kotasında Ankara ısrar etmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Tüm haberler için tıklayın

       Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, 2001 yılı sektörel ve ekonomik değerlendirme raporunu düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Rapora göre, 2001 yılında hazır giyim ve tekstil sektöründe toplam 3 milyon kişilik bir istihdam daralması yaşandı.
Dolar iki yıl önceki değerine yaklaştı
İhracata yönelik üretimde yüzde 20lik bir artış yaşayan hazır giyim sektörü, krize rağmen yüzde 75 seviyesinde kapasite kullanım oranı gerçekleştirmeyi başardı. Rapora göre Türk hazır giyim sektörü dünyanın 6. büyük, tekstil sektörü ise Avrupa Birliği’nin en büyük üreticisi niteliğinde.
       
İYİMSERLİK KAYBOLDU
       TGSD Başkanı Güngör Keşçi, geçen yıl oluşan iyimser havanın Türk Lirası’nın aşırı değer kazanmasıyla kaybolduğunu söyledi.
       Keşçi, “Türk Lirası’nın yüzde 20-22 değer kazanması demek pazarlara sunacağımız fiyatlarda en az yüzde 10 artış yapmak demektir. Bu uluslararası pazarlarda kabul edilemez bir durum. Sentlerle rekabet ettiğiniz bir pazarda dolar fiyatının arttırılması intihar etmektir. bu büyük sıkıntı yaratır” dedi.
       Keşçi, “Türkiye’nin ihracat vizyonu yok ama umut doluyuz” derken, ABD’yle bu ay içinde başlatılacak ticaret anlaşması görüşmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.
  DERVİŞ NE DEDİ?
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Salı günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'ndeki toplantıdaki sözleri kur tartışmasını hızlandırdı:
Güven geri geliyor. Ağır bunalımı, acil bakımdan çıkışı başardık gibi gözüküyor. Yeni programa olan 16 milyar dolarlık ek destek kararı da çıkarsa, gerçekten o en zor durumu geride bıraktık diyebiliriz.
Dolar 1 milyon 650 lirayken hata dedik, bence bugün de biraz hata var. Piyasa gerçekleri kendisi öğrenecektir.
Kura müdahale, Merkez Bankası'nın işi. Merkez Bankası özerk bir kuruluş.
2001 yılında 3 gelişme yaşandı. Cari işlemler dengesi eksi 10`dan artı 3`e geçti. 13 milyar dolarlık bir değişim. Bugün yeni hissedilen güven ortamında da çok önemli etkisi oldu bunun.
Burada ihracatın dünyadaki zor şartlara karşın yüzde 14 büyümesi çok önemli bir etken olmuştur. Bu iyileşme sadece ithalatın düşmesiyle olsa çok üzülecektik. Bu 2001 yılının önemli bir başarısı oldu, sizlerin başarısı oldu. Dünya ticareti yüzde 1 büyüyor, Türkiye ihracatını yüzde 14 artırabiliyor, önemli başarı.
İkinci önemli başarı maliye politikası hedefleri tutturuldu, gevşeme olmadı. Programda öngörülmeyen harcamalar olmadı. Hem iç piyasada hem dış piyasada hedefler tutturuldu.
Üçüncü boyut, 2001 yılında çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana 19 yapısal reform kanunu TBMM`den geçti. Meclis`e de teşekkür etmek istiyorum. Program açısından çok önemli oldu.

       
İHRACAT % 0.5 ARTTI
       Basın toplantısında konuşan TGSD Başkanı Güngör Keşçi, 2001 yılının ilk 6 ayında üretimde yüzde 6 oranında yaşanan düşüşün yılın ikinci yarısında artan iharacat sayesinde yüzde yarımlık bir artışla kapandığını belirtti.
       Keşçi, “Artık silkinmeliyiz. Sanayicilerimiz, ihracatçılarımız hiç vakit kaybetmeden, pazara giriş stratejilerini oluşturmak ve yeni pazarlara girmek zorundalar” dedi.
Hazır giyimin 2001 ihracat karnesi zayıf

       Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dünyanın her tarafındaki pazarlarda daha liberal ve daha entegre bir ticaret ilişkileri ağına doğru yol aldığına dikkat çeken Keşçi, “Artık silkinmeliyiz. Sanayicilerimiz, ihracatçılarımız hiç vakit kaybetmeden, pazara giriş stratejilerini oluşturmak ve yeni pazarlara girmek zorundalar” diye konuştu.
  Konuyla ilgili haberler
Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
Kerem Alkin yazdı: Yabancı yatırımcının gözü 'döviz dengesi'nde
Dolar 2 yıl önceki değerine yaklaştı
Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
Keşçi: TL'deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
Hazır giyimde 2001'in ihracat karnesi zayıf
Tezer: Önemli olan kurda istikrar

       Artık, fasonculuktan üreticiliğe, üretim organizatörlüğüne, tasarımcılığa, yaratıcılığa geçmemiz gerektiğini anlatan Keşçi, şöyle devam etti:
       “Türk hazır giyim ve tekstil sanayicileri de, diğer sanayi sektörlerimizle beraber yeni dünya ekonomik düzeninde pazara giriş imkanını kaçırmamalı, yeni açılmakta olan pazarların en önemli aktörleri olma yolunda akıllı girişimlerde bulunmalıdır. 2010’a geldiğimizde Türkiye, moda dünyanın önde gelen ve yönlendiren ilk 2 ülkesinden birisi olsun. Türk insanı 20 bin dolar milli gelir seviyesine ulaşsın. İhracatımız 300 milyar dolar olsun. 2010 ve sonrasında Türk ürünleri ABD, Avrupa, Rusya, Çin, Hindistan, Afrika, Güney Amerika pazarlarının vazgeçilmez markaları haline gelsin.”
       
HAZIR GİYİMDE DARALMA SINIRLI
       Gazetecilerin soruları da yanıtlayan Keşçi, geçen yıl 1.5 milyonu kayıtlı olmak üzere toplam 3 milyon kişinin çeşitli sektörlerde işsiz kaldığını, ancak kapasitesi yüzde 75’lere düşen kendi sektörlerinde aynı oranda bir daralma olmadığını söyledi.
       İç piyasadaki üretim ve istihdam daralmasını ihracatla aştıklarını anlatan Keşçi, “Yüzde 20 civarında bir miktar artışı sağladık. Bu artış eğer fiyatlar aynı seviyede kalsaydı 1.5 milyar dolarlık artışı ifade ediyordu” dedi.
       ABD seyahatini de değerlendiren Keşçi, alınan sonuçlara olumlu baktıklarını ifade ederken, “Biz, illa tekstil kotaları kalksın talebi ile gitmedik. Kotalar, yeni ticaret anlaşmasının bir yan ürünü olarak ortaya çıkacak. Özel bir ticaret anlaşması görüşmelerinin başlaması önemliydi. Bu gerçekleşti” dedi.
       İki ülke arasında yatırım, ticaret ve işbirliği alanlarının artmasını, stratejik ve ekonomik partner olunmasını istediklerini vurgulayan Keşçi, Şubat’ta başlayacak görüşmelerin içinin dolu olması ve Türkiye’nin bir paket halinde stratejik yol belirlemesi gerektiğini söyledi.
       
KURLARDA BİR İSTİKRAR OLMALI
       TGSD Başkan Yardımcısı Umut Oran da konuşmasında, kurdaki düşüşün girdi maliyetlerini artırdığını ve zarar etmelerine yol açtığını söyledi.
       Türkiye’de kurun, enflasyonun altına düşmemesi gerektiğini ifade eden Oran, “Kurlarda belli bir istikrar olmalı. Zaten ihracatçının karı düşük. Sektör, yüzde 5-7 kar ile çalışıyor. Enflasyon oranında devalüasyon olmalı. İhracatçının istediği dengeli, eşit bir kur. Enflasyon oranında kur ayarlaması” şeklinde konuştu.
       TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Erol Serdar da, ABD ile serbest ticaret anlaşması yapılmasının önemini vurguladı. Serdar, “ABD mallarından Türkiye’de yüzde 4-8 vergi alınırken, Türk menşeli mallara ortalama yüzde 22 vergi uygulanıyor. ABD ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği statüsünde ticaretine devam etmesini istiyoruz. Başka hiçbir sistem Türkiye’nin lehine değil” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları