Home page
Haber Menüsü


ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor
Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, dalgalı kur politikasının istikrarı sağladığını belirtti. Taylor, enflasyon hedeflemesine bir an önce geçilmesini ve vergi reformunun gerçekleştirilmesini de kaydetti.
Ankara
CNBC-E
    30 Ocak—  ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, büyümeyi sağlamak için enflasyonun aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Enflasyon hedeflemesine öncelikle geçilmesi gerektiğini söyleyen Taylor, kur politikasına da değinerek, dalgalı kur politikasının istikrarı sağladığını belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Taylor: Bankacılık reformu ekonominin önünü açıyor
MSNBC News Karakoyunlu: Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Chhibber: Kredi görüşmeleri yarına dek tamamlanacak
MSNBC News Taylor: Türkiye'ye verilecek kaynak hakkında bilgim yok
MSNBC News Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
MSNBC News S&P, görünümü 'pozitif'e çevirdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Tüm haberler için tıklayın

       Bugünkü ‘siyasilerle Ankara turunu’ Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’la tamamlayan ABD Hazine Bakan Yardımcısı Taylor, Türkiye’de ekonomik büyüme konusunda önemli işaretler olduğuna değindi.
       Başbakan Yardımcısı Yılmaz’la görüşme sonrası açıklama yapan Taylor, Türkiye’deki iki günlük temaslarını çok başarılı olarak niteledi. Taylor, gazetecilerin sorularını yanıtlarken; “Deneyimlerime bakacak olursak, ekonomik büyümeyi sağlamanın en yolu düşük enflasyonun sağlanmasıdır. Bu nedenle hedeflere ulaşılırsa, enflasyon düşürülecektir. Daha fazla büyüme sağlanacaktır. Bunu biz çok ülkede gördük. ABD’de de aynı şeyi gördük. Enflasyon oranları düştüğü zaman çok daha istikrarlı bir ekonomi oluyor. Faiz oranları düştüğü zaman çok daha istikrarlı bir ekonomi ortam yaşanıyor” dedi.
  DERVİŞ NE DEDİ?
Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Salı günü Türkiye İhracatçılar Meclisi'ndeki toplantıdaki sözleri kur tartışmasını hızlandırdı:
Güven geri geliyor. Ağır bunalımı, acil bakımdan çıkışı başardık gibi gözüküyor. Yeni programa olan 16 milyar dolarlık ek destek kararı da çıkarsa, gerçekten o en zor durumu geride bıraktık diyebiliriz.
Dolar 1 milyon 650 lirayken hata dedik, bence bugün de biraz hata var. Piyasa gerçekleri kendisi öğrenecektir.
Kura müdahale, Merkez Bankası'nın işi. Merkez Bankası özerk bir kuruluş.
2001 yılında 3 gelişme yaşandı. Cari işlemler dengesi eksi 10`dan artı 3`e geçti. 13 milyar dolarlık bir değişim. Bugün yeni hissedilen güven ortamında da çok önemli etkisi oldu bunun.
Burada ihracatın dünyadaki zor şartlara karşın yüzde 14 büyümesi çok önemli bir etken olmuştur. Bu iyileşme sadece ithalatın düşmesiyle olsa çok üzülecektik. Bu 2001 yılının önemli bir başarısı oldu, sizlerin başarısı oldu. Dünya ticareti yüzde 1 büyüyor, Türkiye ihracatını yüzde 14 artırabiliyor, önemli başarı.
İkinci önemli başarı maliye politikası hedefleri tutturuldu, gevşeme olmadı. Programda öngörülmeyen harcamalar olmadı. Hem iç piyasada hem dış piyasada hedefler tutturuldu.
Üçüncü boyut, 2001 yılında çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirildi. Mart ayından bu yana 19 yapısal reform kanunu TBMM`den geçti. Meclis`e de teşekkür etmek istiyorum. Program açısından çok önemli oldu.

       
TEHLİKE YOK
       Taylor, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kazanmasına yönelik soruları yanıtlarken de, “Para politikasında son derece esnek bir döviz kurunun belirlenmeye çalışıldığını görüyoruz. Ve bu politikanın özellikle de enflasyonun düşük miktarlarda kalması açısından çok büyük bir önem taşıyor. Ancak özellikle Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değerine baktığımız zaman şu anda bu konuda bir tehlike olduğunu söyleyemeyeceğim. Yani, herhangi bir tehlike görmüyorum. Görüşmelerimiz sırasında gelecek yabancı yatırımın önemini, Türkiye’ye gelecek yabancı yatırımı da değerlendirmeye çalıştık. Aynı zamanda uluslararası ticaret konusunu da değerlendirdik. Ancak özellikle de belirli ticaret ilişkileri üzerinde durmadık” dedi.
       Taylor, Türkiye’de ekonomik büyüme yolunda işaretler olduğuna dikkat çekerek, programın uygulanması durumunda Uluslararası Para Fonu’nun desteğini sürdüreceğini ve faizlerin gerileyeceğine işaret etti.
       
NİYET MEKTUBU ONAYLANACAK
       Taylor, bir diğer soru üzerine, IMF‘nin niyet mektubunu onaylayacağını, ilave mali yardımın verilmesine kadar bazı adımların atılmasının gerekeceğini, tüm bu gereksinimlerin Türkiye tarafından alınmakta olduğunu belirtti.
       Taylor ayrıca, IMF‘nin kredi dilimlerinin, programın uygulanmasına bakılarak serbest bırakılacağını vurguladı.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİNE GEÇİLMELİ
       Taylor, öğle yemeğinde bir grup milletvekiliyle biraraya gelirken, daha sonra Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Devlet Bahçeli tarafından kabul edildi. Taylor, milletvekilleriyle yaptığı görüşmesinde, enflasyon hedeflemesi olarak anılan para politikasına bir an önce geçilmesi gerektiğini söyledi.
       
  Konuyla ilgili haberler
Taylor: Dalgalı kur istikrarı getiriyor
Kerem Alkin yazdı: Yabancı yatırımcının gözü 'döviz dengesi'nde
Dolar 2 yıl önceki değerine yaklaştı
Derviş'ten TL'ye müdahale sinyali
Keşçi: TL'deki aşırı değerlenme ihracatçıyı sıkıntıya sokacak
Hazır giyimde 2001'in ihracat karnesi zayıf
Tezer: Önemli olan kurda istikrar

       Taylor, vergi reformunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtirken, özelleştirme çalışmalarının da hızlandırılmasını istedi. Taylor, Başbakan’ın ABD’ye yaptığı yaptığı gezinin ardından ABD Hazine Bakan Yardımcısı’nın Türkiye’ye gelmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
       Taylor, Türkiye-ABD ticari işbirliğinin gelişeceğini, bu çerçevede bu çerçevede güçlü bir partner olan Türkiye’nin kendine güvenen, sorunlarını çözmüş bir ülke haline gelmesinin ABD için çok önemli olduğunu vurguladı.
       Taylor, kayıtdışı ekonominin kayıt içine alınarak yapılacak bir vergi reformunun yabancı sermaye akışını güçlendireceğine dikkat çekti.
       Görüşmelere, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ve DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu da katıldı.
       
Yoğun görüşme trafiği
       ABD Hazine Müsteşarı Taylor, sabah saatlerinde de Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’ı ziyaret etti. Taylor, daha sonra, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’la da görüştü.
       Görüşme sonrası Hazine’den yapılan açıklamada, Öztrak-Taylor görüşmesinde, Türkiye ekonomisinin genel bir değerlendirmesi yapılırken, mevcut ekonomik programın uygulama sürecine yönelik olarak görüş alışverişinde bulunuldu.
       Görüşmede, Hazine Müsteşarlığı’nın iç ve dış borçlanma stratejisi ile Türkiye ve ABD Hazineleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bilgi alışverişinin artırılmasının önemi ele alındı.
       Görüşmede ayrıca, Türkiye ve ABD’nin de üyesi bulundukları G-20 platformu kapsamındaki konular ile uluslararası alanda terörizmin beslendiği finansman kaynaklarının kurutulması konusuna da değinildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları