Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş’ten TL’ye müdahale sinyali
Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün akşam İstanbul’da ihracatçılarla biraraya geldi. İhracatçılar, dövizdeki aşırı düşüşten şikayet etti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    30 Ocak—  Derviş ise, doların 1 milyon 400 bin liranın altına düşmesinin ihracatçının rekabet gücünü azalttığını söyledi. Derviş, aşırı değer kazanan Türk Lirası’na gerekirse Merkez Bankası’nın müdahale edebileceğini vurguladı. Bakan Derviş, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’nde yaptığı konuşmada da “Günlük siyaset ekonomiyi etkilememeli” dedi ve siyasete girip girmeyeceği sorularını “Tek başına olmaz” diye yanıtladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Taylor'un görüşme trafiği yoğun
MSNBC News Derviş: Temizel Toprakbank'ı kollamadı
MSNBC News Derviş: Hazırlıkların tamamlanmasında iyimserim
MSNBC News Özilhan: İyimser dalga hata tehlikesi doğuruyor
MSNBC News Serdengeçti: Ekonomide olumlu bekleyiş hakim
MSNBC News TÜSİAD ekonomiden iyimser
MSNBC News 'Krizden çıkış yolsuzluğun önlenmesinde'
MSNBC News Derviş: Maliye politikasından sapma olmamalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen toplantıda ekonomide gelinen son noktayı değerlendirdi. Derviş, ekonomik programın başarıyla uygulanması ile Türkiye’nin borçlarını çevirebilir hale geldiğini belirterek şunları söyledi:
       
YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİSİ KIRILMALI
Tüm haberler için tıklayın

       “Yani acil bakımdan çıktık. Borcu döndüremeyiz korkusunu yok ettik. Kuruluşlar notumuzu yükseltti. Bu önemli başarı ama enflasyon hala yüzde 60-70 devam edecek diye beklenti var. Bunu kırmadan gerçek istikrarı sağlayamayız. Bunu önümüzdeki aylarda kırmamız lazım. Bunu kırdığımız anda çok daha sağlıklı olarak yolumuza devam edebiliriz.”
       
YÜKSEK FİYATTAN DÖVİZ ALAN ÜZÜLDÜ
       Derviş’in konuşmasında üzerinde durduğu bir başka konu da, ihracatçıların son günlerde şikayetçi olduğu, dövizdeki aşırı düşüştü. Derviş, Merkez Bankası’nın gerekirse TL’ye müdahale edebileceğini vurguladı. “Türk Lirası 1994’ten beri ilk kez bu kadar değer kazandı” diyen Derviş, “Yüksek fiyattan döviz alanın üzüleceğini söylemiştik, öyle de oldu” diye konuştu.
Dolar iki yıl önceki değerine yaklaştı

       
MERKEZ BANKASI DÖVİZ ALABİLİR
       Kemal Derviş, “Türk Lirası’nın değer kazanması ihracatçıların rekabet payının kaybetmesi tehlikesini doğuruyor. Şu anda ihracatta rekabet gücü kaybolma noktasına yaklaşıldı” ifadesini kullandı. Derviş “Aşırı değerlenen Türk Lirası’nı piyasalar dengeleyecek. Ancak bizim de yardımcı olmamız gerekiyor. Piyasa ters yönde gitmeye devam ederse Merkez Bankası bir miktar döviz alabilir” dedi.
       
BANKACILIK YASASI’NI SAVUNDU
       Derviş; yeni Bankacılık Yasası’nın en önemli hedefinin, Türk bankacılık sisteminin tamamiyle yabancı sermayenin eline geçmesini engellemek olduğunu söyledi.
Taylor: Bankacılık reformu çok önemli
Türkiye’nin yılda 6 milyar dolar tutarında yabancı yatırımı çekmesi gerektiğini de kaydeden Derviş, “Bu gerçekleşirse Türkiye 15 yılda Avrupa seviyesine ulaşır diye konuştu.
       
SİYASET EKONOMİYİ ETKİLEMEMELİ
       Devlet Bakanı Derviş, dün Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’ndeki (GYİAD) öğle yemeğinde yaptığı konuşmada da önemli mesajlar verdi. Ekonomi ile siyasetin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini kaydeden Derviş, “Günlük siyaset ekonomiyi etkilememeli” dedi.
Toskay: Programın riskini üstleniyoruz
Derviş, konuşmasında, “Ekonomi ve siyaset siyasetçi günlük ekonomik kararlara karışmamalı. Yaklaşımın değişmesi gerekiyor. Siyaset yön vermeli ama bir ekonomik karara 5-6 bakan karışmamalı” dedi. Derviş, siyasete girip girmeyeceği yönündeki soruları ise “Tek başına olmaz” şeklinde yanıtladı.
       
HEDEF: BÜYÜME %3, ENFLASYON % 35
       Derviş, ekonomik duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede, büyüme oranının yüzde 3 olarak hedeflendiğini, enflasyon hedefinin ise yüzde 35 olarak öngörüldüğünü söyledi. Enflasyonu aşağıya çekmek için ekonomik durumun müsait olduğunun altını çizen Bakan Derviş, dış kaynağın mutlaka gerekli olduğunu belirtti.
       
KRİZİ ATLATTIK
       Derviş, basına kapalı olarak yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, “Ekonomik kriz reel sektör ve dar gelirliler için sancılı da olsa, ekonomik krizi atlattık. Sabit kurdan dalgalı kura geçiş, kamu dengelerinin yeniden inşa edilmesi ve yapısal reformlar atılan en önemli adımlar oldu. Bir bedel ödedik ama bunları yapmasaydık, kriz çok daha pahalıya mal olurdu” dedi.
Özilhan: ABD’den ayrıcalık istemiyoruz
Derviş, şu andan sonra enflasyonla mücadeleye öncelik verileceğini belirtirken, “Yüzde 35 enflasyon oranına inanmamız gerekir. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin nedeni de enflasyon. Yüksek faizin nedeni de enflasyon. Hiçbir ülke yüzde 20 reel faize dayanamaz. Enflasyonu mutlaka yenmemiz lazım” dedi.
       
İKİNCİ ÖNCELİK BÜYÜMEYE
       Derviş, ikinci önceliğin ise ekonomik büyümeye verileceğini belirtti. Derviş, “Biz mütevazi davranarak yüzde 3 oranında bir hedef belirledik. Çünkü maliyet nedeniyle büyük kamu yatırımları yapamayız. Normal bir karla yatırım anlayışını yerleştirmek zorundayız. Gelecek 5-10 yılda ortalama yüzde 6-7’lik büyümeyi hedeflemeliyiz” dedi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları