Home page
Haber Menüsü


İHKİB Başkanı Nuri Artok
‘Tekstil ihracatı 8 milyar dolara çıkabilir’
İHKİB Başkanı Artok, ABD ile gümrük tarifelerini düşürecek tercihli anlaşmanın tekstil ihracatını 5-6 yıllda 7-8 milyar dolara çıkaracağını söyledi. Artok, tekstildeki fırsatın 800 bin kişiye iş kapısı açabileceğini de belirtti.
İstanbul
AA
    20 Aralık—  İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İHKİB) Nuri Artok, ABD ile imzalanacak gümrük tarifelerini düşüren bir tercihli ticaret anlaşmasının, bu ülkeye yapılacak tekstil ve hazır giyim ihracatını 5-6 yılda 7-8 milyar dolar seviyelerine çıkarabileceğini söyledi. Artok, açıklamada, ABD’de bu yönde çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak, “Oradaki çalışmalarımızda birinci hedefimiz kotaların kalkması olmaktan çıktı. Türkiye’nin belli tarife avantajları elde ettiği tercihli bir ticaret anlaşması istiyoruz” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Kota, bornoz ve pantolona yarayacak
MSNBC News Pearson: Serbest ticaret teklifini değerlendiriyoruz
MSNBC News Artok: Kotalar için ısrarcı olmalıyız
MSNBC News Artok: İhracatçılar zarar görebilir
MSNBC News Tekstil ve gıda sektörleri de KDV indirimi istiyor
MSNBC News TGSD: Tekstil kotasında Ankara ısrar etmeli
MSNBC News Savaş Türk tekstiline yaradı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2005 yılından sonra kotaların kalkmasıyla ve ilk başta olumlu gibi görünen bu gelişme sonucu Türkiye’nin de ABD pazarında keskin bir rekabetle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Artok, şunları kaydetti:
       “Şimdi diğer ülkeler de ne kadar fiyat kırsalar da kota engeliyle karşılaşıyorlar ve daha fazla satamıyorlar. Ama 2005’de kotalar kalktığı zaman çok daha fazla satabilecekler. 2005’den sonra bu rekabetin daha da keskinleşeceği görülüyor.”
       
HER ÜRÜNE KOTA UYGULANIYOR
       ABD’de ayrıca her türlü tekstil ve konfeksiyon ürününe yüzde 6’dan yüzde 36’lara varan gümrük vergileri uygulandığını anlatan Artok, şöyle dedi:
       “Bunda, birkaç tane ayrıcalıklı anlaşmaya sahip ülke hariç bütün ülkeler eşit oranlara sahip. Dolayısıyla bizim ihtiyacımız olan, gümrük tarifelerinde bize avantaj sağlayacak bir tercihli ticaret anlaşması yapmak ve bunun sadece tekstil ve konfeksiyonu değil tüm sektörleri de kapsaması. Çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. Bu çalışmalara Mart’ta başladık. Sektördeki kurum ve kuruluşları bir araya getirerek, bir çalışma grubu kurduk. Türk kamuoyunda ve ABD’deki çalışmalar birlikte yürütüldü.
       ABD’de kişisel ilişkilerimizle birlikte alıcı firmalar, büyük alım grupları, sivil toplum örgütleri ile birebir ilişkiler değerlendirilirken, diğer taraftan profesyonel anlamda lobi şirketleri düşünüldü. Şu ana kadar lobi şirketleri ile olan çalışmalarımızı bitirdik, hangisi ile çalışacağımıza karar verdik ve onlara bu görevleri tevdi ettik. Biz gidip de oradan hibe, yardım, kredi istemiyoruz. Daha fazla ticaret yapabileceğimiz, insanlarımıza daha fazla iş temin edebileceğimiz ve bunların kalıcı olacağı bir modelin peşindeyiz.”
       
İSRAİL’İNKİ GİBİ BALBÖREK TARİFE OLSA
       ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde yorumlar da bulunduğunu hatırlatan Artok, bu tür bir anlaşmanın önünde Avrupa Birliği ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması gibi engellerin bulunduğunu kaydetti.
       Kotaların 2005 yılında kalkacak olmasından dolayı, Türkiye’ye yönelik ABD kotaların kalkmasının uzun dönemli bir avantaj sağlamayacağını vurgulayarak, son dönemde Ürdün’ün imzalamış olduğu anlaşmanın kendilerinin tarifini yaptıkları anlaşmalardan bir tanesini oluşturduğunu söyledi.
       Türkiye’ye yönelik gümrük tarifelerinin düşürülmesi ve Türkiye’nin daha rekabetçi olması durumunda hazırgiyim ve tekstilin halen 1.5 milyar doların biraz altında olan ihracatının rahatlıkla 3.5 milyar dolara çıkabileceğini kaydeden Artok, halen Türkiye’nin dolduramadığı kotaları bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:
       “Türkiye olarak rekabetçi olsak veya gümrük vergilerimiz İsrail’inki gibi balbörek tarife olsa, yaptığımız hesaba göre bütün kotalarımızı o zaman doldurabiliriz. Biz şu anda bütün kotalarımızı dolduramıyoruz, sadece birkaç kategoride dolduruyoruz. Diğerlerinde rekabetçilik nedeniyle dolduramıyoruz. Onları doldurabilsek ihracatımız rahatlıkla 3.5 milyar dolara çıkıyor. Bir de bize yetmeyen kotalarımız var. Bunlarda da kotalar kalkmış olsa 1 milyar dolarda oradan gelir ve 4.5 milyar dolara rahatlıkla çıkabiliriz. 6 ayda 1 yılda çıkarız demek iddialı olur ama Türkiye 18-24 aylık bir süre içinde rahatlıkla bu rakamı yakalayabilir. İkinci olarak ABD ile gümrük tarifelerini Türkiye lehine düşüren bir tercihli ticaret anlaşmasına sahip olmamız durumundaki gelişmeleri dikkate alan projeksiyonumuza göre, bu durumun 5-6 yıllık dönemde ihracatı her yıl 1 milyar dolar artıracak bir potansiyel yaratacağını hesaplıyoruz. Böyle bir anlaşma ihracatımızı 5-6 yılda 7-8 milyar dolar seviyelerine getirebilir.”
       
800 BİN KİŞİYE İŞ
       Bir hazırgiyim ürününün ihraç edilmesine kadar geçen süreçte 170 ayrı kişi ya da kuruluşun bundan ekonomik yarar sağladığını vurgulayan Artok, “Her 1 milyar dolarlık ihracatın 80-120 bin ekstra çalışana ihtiyaç gösterdiğini hesaplıyoruz. Yani bu fırsat Türkiye’de 700-800 bin kişiye de iş ve aş kapısı açar” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları