Home page
Haber Menüsü


Okuyan: İş Güvencesi Yasası 1-2 ay içinde çıkacak
Çalışma Bakanı Okuyan, İŞ-Kur İş Müdürleri toplantısında yaptığı toplantıda, çalışma hayatında AB normlarının getirilmesi bakımından çok önemli olarak değerlendirdiği İş Güvencesi Yasası’nın 1 - 2 ay içinde çıkarılacağını söyledi.
Ankara
AA
20 Ocak— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, işsizlik ve istihdamın, sadece Türkiye’nin değil, en gelişmiş ülkeler dahil bütün ülkelerin sorunu olduğunu belirterek, “İş güvencesi yasası, 1-2 ay içerisinde çıkarılacak. Bu yasa, çalışma hayatı alanında Avrupa Birliği (AB) norm ve standartlarının Türkiye’ye getirilmesi bakımından çok önemli” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: İşsiz sayısı 612 bin arttı
MSNBC News İş güvencesi 15 Ocak'a dek Meclis'te
MSNBC News İstihdam paketi: Primler indiriliyor
MSNBC News Derviş: 2002'de hedef istihdam
MSNBC News "İş güvencesi derhal yasalaşmalı"
MSNBC News Okuyan: Yasalar mutlaka değişmeli
MSNBC News Okuyan: Bağ-Kur'da açık 1.5 milyar $
MSNBC News İş Güvencesi Yasa Tasarısı imzaya açılıyor
MSNBC News Okuyan, iş güvencesine destek istedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Okuyan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda düzenlenen Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdürleri Toplantısı’na katıldı.
       Yaşar Okuyan, burada yaptığı konuşmada, işsizlik ve istihdamın sadece Türkiye’nin değil, en gelişmiş ülkeler dahil bütün ülkelerin sorunu olduğunu söyledi.
       Son 4 yıl içerisinde, tüm dünyada ekonomik kriz yaşandığını ve bu krizin hala sürdüğünü ifade eden Okuyan, şöyle konuştu:
       “Bu kriz, Türkiye’yi ciddi anlamda etkilemiştir. Krizin doğal bir sonucu olarak daha fazla insan işini kaybetmiştir. İşsiz kalanlara, işsiz kaldıkları süre içerisinde belirli bir ödenek verilmediği için işsizlik daha ciddi bir noktadadır. 2000 ile 2001 yılları arasında yaklaşık 650 bin insan daha işini kaybetmiştir. İstatistiklerde, işsiz sayısı, 1 milyon 960 bin olarak görünüyor. 2000 yılında 22 bin 781 işyeri kapanmış, 54 bin 779 işyeri açılmıştır. 2001’de ise 26 bin 990 işyeri kapanmış, 48 bin 69 işyeri açılmıştır. Bu rakamlar arasında fazla fark yoktur. Ancak, çok fazla işçi çıkarıldığı bilinen bir gerçektir.”
       İş Güvencesi Yasası’nın 1-2 ay içerisinde çıkarılacağını belirten Okuyan, bu yasanın, çalışma hayatı alanında AB norm ve standartlarının Türkiye’ye getirilmesi bakımından çok önemli olduğunu vurguladı.
       İş-Kur’un, bin 850 personelle çalıştığını ve bunun düşük bir rakam olduğunu ifade eden Okuyan, “Bu kurum, bu kadar personelle bir şeyler yapabilirse mucize olacak. Ama ben biliyorum ki bu mucizeyi gerçekleştireceğiz. Başka şansımız yok” diye konuştu.
       Okuyan, bu yıl içerisinde, İş-Kur’un, istihdam politikalarına yönelik olarak yapacağı çalışmaları da şöyle açıkladı:
        “Ulusal programda da yer alan ve geçen yıl hazırlık çalışmalarına başlanan İşgücü Piyasası Bilgi Danışma kurulu oluşturulacaktır. Bu kurulun üyelerini kamu ve sosyal taraflar oluşturmaktadır. Avrupa Eğitim Vakfı’nca finanse edilen ülkemizdeki mesleki eğitim ve iş piyasası konusunda analiz ve değerlendirmeleri içeren ve sosyal tarafların etkin katılımının olduğu Ulusal Gözlemevi Projesi tamamlanacaktır. AB Genel Sekreterliği ve AB Komisyonu ile birlikte istihdamla ilgili Ortak Analiz Raporu tamamlanacaktır. AB’nin istihdam stratejisine uyumlu ülkemiz Ulusal İstihdam Stratejisi, sosyal taraflarla birlikte belirlenecektir. Özelleştirmeden olumsuz etkilenecek kesimi sosyal yönden desteklemek ve bu kesimin eğitimi ve yeniden işe yerleştirilmesi amacıyla Dünya Bankası fon kaynaklı Özelleştirme Sosyal Destek Projesi, Mart ayında uygulanmaya başlayacaktır.”
       
İŞSİZLİK SİGORTASI FONU
       İşsizlik sigortasıyla ilgili olarak fon oluşturulmasının isabetli olduğunu söyleyen Okuyan, işsizlik sigorta fonunda, 2 katrilyon 341 trilyon lira biriktiğini, 1 katrilyon 96 trilyon liranın işçi-işveren priminden, 409 trilyon liranın Hazine’den, 896 trilyon liranın da fonun nemalandırılmasından hasıl olduğunu sözlerine ekledi.
        Her işçinin SSK primlerinin ve vergi matrahlarının 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesine ilişkin olarak bir yasa tasarısı hazırladıklarını bildiren Okuyan, tasarıyı gelecek hafta içerisinde TBMM’ye sevk etmiş olacaklarını söyledi.
       Okuyan, işsizlik sigortası primlerinin 2002 yılı için birer puan indirildiğini, böylelikle reel sektöre 750 trilyon liralık kaynak sağlandığını belirtti. İş-Kur Genel Müdürü Necdet Kenar da geçen yıl ekonomide yaşanan krizin ve bu krizin arttırdığı işsizliğin, Türkiye’de istihdam politikalarının gözden geçirilmesi ve işgücü piyasasının modernize edilmesi ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi.
       Kenar, işsizlik sigortası ödemeleri için ilk başvuruların Şubat ayında, ilk ödemeler ile diğer hizmetlerinin sunulmasının ise Mart ayında başlayacağını bildirdi.
       
165 milyar dolar
       Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, daha sonra Siteler Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılarak, “Türkiye’nin en önemli ihtiyacı bir zihniyet değişikliğidir. Siyasetçiden, yöneticiye ve sıradan insana kadar herkesin geçmişten intikal eden yanlış düşünceleri değiştirmesi gerekmektedir” dedi.
       Okuyan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, ekonomik bakımdan Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı döneminde bulunduğunu ifade ederken, aynı zamanda da Cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik yasal değişikliklerinin yapıldığı bir dönemde bulunduğunu kaydetti.
       Geçmişte uygulanan popülist politikalar sonucunda bugün sosyal güvenlik kuruluşlarda “çark”ın dönemez hale geldiğini ifade eden Yaşar Okuyan, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’nın 2002 bütçesinde öngörülen açığının yaklaşık 7.9 katrilyon lira oluğunu bildirdi. 2002 bütçesinde tüm yatırımlara ayrılan payın ise sadece 5.7 katrilyon lira olduğuna dikkat çeken Okuyan, popülist politikaların acil bir şekilde bırakılması gerektiğini vurguladı.
       
EMEKLİLİK TARTIŞMASI
       Emeklilik yaşı konusunda da büyük kavgaların yaşandığını anlatan Okuyan, popülist politikalarda 38 yaşında insanları emekli eden yasaların çıkartıldığını, fakat finansal hesapların yapılmadığını söyledi.
        1950 yılında çıkarılan ilk emeklilik yasasında emeklilik yaşının 60 olarak belirlendiği, o yıllarda ise kadınların ortalama ömrünün 41.5 yaş, erkeklerde 37 yaş olduğunu anlatan Okuyan, “O yılların milletvekilleri bu çelişkiyi bilmiyor muydu? Evet biliyordu. Ama bir şeyi daha biliyorlardı sigorta sistemi bir aktüel hesabı dayanır ve bu hesaba göre yönetilir.”
       1965 yılı ve daha sonraki senelerde söz konusu yasa ile oynandığını dile getiren Okuyan, 1992 yılında ise “nihai darbe”nin vurulduğunu söyledi.
       Okuyan, “1965 yılından 2001 yılı sonuna kadar sosyal güvenlik sistemindeki meydana gelen tahribatın Hazine’nin bileşik faiz hesaplamasıyla bize gelen bedeli 179 milyar dolardır. Sadece 92’den 2001 yılı sonuna kadar 65 milyar dolardır. Böyle dağıtırsan 6 seferde gidersin 7 seferde gelirsin. Gelirsin de acaba bunun bedelini biz tedbir almazsaz çocuklarımız ve torunlarımız nasıl ödeyecektir” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları