Home page
Haber Menüsü


Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan
‘Emeklilikte öneriler dikkate alınacak’
Çalışma Bakanı Okuyan, 2001’de işsiz sayısının önceki yıla göre 612 bin kişi arttığını belirterek, eğitimli gençlerde işsizlik oranının %28.7’ye çıktığını bildirdi. Okuyan, kademeli geçişte sendika önerilerinin dikkate alınacağını da söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    16 Ocak—  Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, 2001 yılında, önceki yıla göre işsiz sayısının 612 bin kişi arttığını söyledi. Okuyan, emeklilikte kademeli geçişi düzenleyen yeni taslakla ilgili işçi ve memur konfederasyonlarının önerilerinin dikkate alınacağını ve önümüzdeki hafta Başbakanlık’a intikal ettirileceğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News KESK'ten emeklilik protestosu
MSNBC News Okuyan: Bağ-Kur'da açık 1.5 milyar $
MSNBC News Okuyan: İş güvencesi Mart'a yetişecek
MSNBC News Okuyan: 100 bin kişi diye birşey yok
MSNBC News Çocuk işçi çalıştıranlara para cezası
MSNBC News Okuyan: Yasalar mutlaka değişmeli
MSNBC News Emeklilikte kademeli geçiş imzada
MSNBC News Türk-İş'ten emeklilik tasarısına eleştiri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çalışma Bakanı Okuyan, emeklilikte kademeli geçişle ilgili itirazları olan Memur Sendikaları Birliği’ni kabulündeki konuşmasında, “Önümüzdeki haftaya kadar, talepleri öncelikle başbakana arzedeceğiz. Başbakan gerek görürse genel başkanlara bu talebi sunar. Daha sonra da Meclis’e gider” diye konuştu.
       Okuyan, taslakta bir değişiklik yapılabilmesi için önerilerin Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararına uygun olması gerektiğini vurguladı. Okuyan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın bir kaç gün içinde Meclis’e gönderileceğini açıkladı.
       Okuyan, işsizlik sigortası ve vergi matrahındaki kayıpların yıllık 2 katrilyonu bulduğunu ve yaklaşık 1 milyon türk insanın ekmeğinin çalındığını kaydetti.
       
İşsiz sayısı 612 bin arttı
       Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, 2001 yılında, önceki yıla göre işsiz sayısının 612 bin kişi arttığını söyledi.
       Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2001 3. Dönem Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre, işsiz sayısının 1 milyon 907 bin, işsizlik oranının da yüzde 8 olduğunu kaydeden Okuyan, “Önceki yılın aynı döneminde işsiz sayısı olan 1 milyon 295 bin kişiyle karşılaştırıldığında işsiz sayısının 612 bin kişi arttığı görülmektedir” dedi.
       
DEMOGRAFİK YAPI ŞANS YARATIYOR
       Türkiye’nin nüfusunun üçte birinin 14 yaşın altında olduğunu belirten Okuyan, bu demografik yapının yaşlanan Avrupa Birliği nüfusu karşısında bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
       Okuyan, “Mevcut genç işsizlere ve her yıl işgücü piyasasına giren 700 bin gence istihdam olanağının sağlanması halinde Türkiye, kalkınmada bir sıçrama yapabilir. Aksi takdirde ciddi işsizlik sorunu ve neden olacağı sosyal problemlerle karşılaşılacaktır” diye konuştu.
       Okuyan, 45 milyon 820 bin olan 15 ve üstü yaştaki çalışma çağı nüfusunun yüzde 51.9’nun iş gücüne dahil olduğunu belirterek, kadınlarda bu oranın yüzde 27.7’ye düştüğünü ifade etti. İstihdam oranının genelde ise yüzde 47.7 olduğunu kaydeden Okuyan, şu bilgileri verdi:
       “Bu oran bize, Türkiye’de çalışma yaşındaki her 100 kişiden 48’nin çalıştığını söylemektedir. Bu oran ABD’de yüzde 74.3, Avrupa Birliği’nde de yüzde 63’tür. Türkiye genelinde istihdam edilen kadınların yüzde 57.1’i ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. İstihdam içinde tarım sektörü hala en büyük paya sahiptir. Tarımsal istihdamın toplam istihdam içindeki payı yüzde 39.7, sanayi istihdamının payı yüzde 17.2, inşaat sektörünün payı da 5.2’dir. Tarımda çalışan 8 milyon 676 bin kişinin yüzde 56.7’si ücretsiz aile işçisidir. Ücretli çalışanların toplam istihdam içindeki oranı yüzde 46, kendi hesabına çalışan ve işveren olanlar yüzde 29, ücretsiz aile çalışanları yüzde 25 paya sahiptir.”
       Bakan Okuyan, Türkiye’de 12-17 yaş grubunda 1 milyon 507 bin çocuk çalıştığını belirterek, “Bu önemli bir sorundur” dedi. Okuyan, Türkiye işgücü piyasasının önemli sorunlarından birinin de yabancı kaçak işçilik olduğunu dile getirerek, 1 milyon dolayında kaçak işçinin iş piyasasında yer aldığının tahmin edildiğini bildirdi.
       
EĞİTİMLİLERDE İŞSİZLİK ARTTI
       İşsizlerin ve istihdam edilenlerin eğitim düzeylerinin düşüklüğüne işaret eden Okuyan, işsizlerin yüzde 45.9’nun en fazla ilkokul mezunu olduğunu kaydetti. Okuyan, istihdam edilenlerin de yüzde 51.8’nin ilkokul mezunu, yüzde 62’sinin ilköğretim (8 yıl) mezunu olduğunu, 15 yaşın üzerindeki işgücünün yüzde 8.9’nun da okuma yazma bilmediğini ifade etti.
       “Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük verimliliğe sahiptir” diyen Okuyan, Birleşmiş Milletler Kalkın Programı İnsanı Gelişim Endeksinde Türkiye’nin 82. sırada bulunduğunu vurguladı. Okuyan, şunları kaydetti:
       “Mesleki eğitim yetersizdir. Ülkemizde okullaşma oranları genel lisede yüzde 41.8, mesleki ve teknik eğitim okullarında ise yüzde 22.2’dir. Genç nüfus, işsizlerin çoğunluğunu oluşturmaktadır. İşsizlerin yarısı 25 yaşın altındadır. Son yıllarda eğitimli gençlerde işsizlik oranı artmış, yüzde 28.7’ye ulaşmıştır. Bunun nedenleri arasında ülkemizde kaliteli ve yüksek gelirli iş yaratılamaması, eğitimli gençlerin girişimcilik özelliğinin yetersiz olması ve eğitim-istihdam ilişkisinin zayıf olması sayılabilir.”
       
İŞSİZLİĞİ AZALTMANIN YOLLARI
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Okuyan, Türkiye’de kayıt dışılık ve enformel sektörün yaygın olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “İstihdam ve işsizlikle ilgili mevcut sorunlara ek olarak son 10 yılda yaşanan ekonomik krizler de işsiz sayısını artırmıştır. Örneğin son kriz 2001 yılında ekonominin yüzde 8.5 küçülmesine ve yaklaşık 650 bin yeni işsize yol açmıştır. İşsizliği azaltmanın ve istihdamı artırmanın en etkili yolu şüphesiz ekonomik büyümedir. Ekonomide canlanmanın başlaması, üretimin artması, yeni yatırımların yapılması işsizliği azaltacaktır. Ancak tek başına ekonomik büyüme, mevcut işsizlere ve iş piyasasına yeni girecek gençlere iyi işlerin temini için yeterli değildir.”
       Okuyan, insanlara yatırımın, işsizliğin yol açtığı sosyal problemleri, sosyal dışlanmayı ve yoksulluğu gidereceğini, bu konuda insan kaynaklarına ve sosyal taraflara büyük görevler düştüğünü ifade etti.
       Bakan Okuyan, seminerin, oluşturacakları politikalar için önemli mesajlar vereceğini de belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları