Home page
Haber Menüsü


Okuyan: Yasalar mutlaka değişmeli
Çalışma Bakanı Okuyan, Ulusal Program kapsamında çalışma hayatıyla ilgili yasalarda mutlaka değişiklik gerektiğini söyledi. Okuyan, sendika temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrası açıklamasında, yasaların 12 Eylül döneminden kalma olduğunu söyledi.
Ankara
AA
12 Ocak— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, çalışma hayatı ile ilgili yasalarda, AB’ye sunulan ulusal program çerçevesinde mutlak değişikliklerin yapılmasının sözkonusu olduğunu söyledi. Okuyan, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TİSK Başkanı Refik Baydur ve 9 öğretim üyesinden oluşan “Bilim Kurulu” üyeleriyle makamında biraraya gelerek, 1475 sayılı İş Yasası 2821 sayılı Sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’nda yapılacak değişiklikleri değerlendirdi. Okuyan, kademeli emeklilik için sendikaların isteğiyle bir çalışma grubu oluşturulduğunu da bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: Kademeli emeklilik Anayasa'ya uygun
MSNBC News Emeklilikte kademeli geçiş imzada
MSNBC News Okuyan: Bağ-Kur'da açık 1.5 milyar $
MSNBC News Okuyan: İş güvencesi Mart sonu çıkacak
MSNBC News En düşük işçi emekli aylığı 202 milyon
MSNBC News 50 yaş üstü işçiye zorunlu emeklilik
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Okuyan, sosyal taraflarla varılan anlaşma gereği, 9 öğretim üyesinden oluşan Bilim Kurulu’nun 1475, 2821 ve 2822 sayılı kanunlar başta olmak üzere, çalışma hayatına ilişkin tüm yasaları AB müktesebatı, AB ve ILO’nun norm ve standartları ile Türkiye’nin şartları ele alınarak bir çalışma başlattığını kaydetti.
       Bilim Kurulu’nun yasa değişikliklerine ilişkin birinci bölüm çalışmayı tamamladığını, çalışmalarını bundan sonra da sürdüreceğini anlatan Okuyan, “Çalışma hayatını doğrudan doğruya düzenleyen yasalarımız maalesef 12 Eylül’den kalma. 12 Eylül’ün artığı diye nitelendireceğimiz bir çok hususlar yer almaktadır. Bunların arındırılması bir zorunluluktur” dedi.
       
DEĞİŞİKLİK ZORUNLU
       Okuyan, Avrupa Birliği’ne verilen ulusal program çerçevesinde çalışma hayatımızla ilgili yasalarında mutlaka değişiklik yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
       “Aynı şekilde imza altına aldığımız ve TBMM’de onayladığımız çeşitli ILO sözleşmeleri var. Maalesef bugüne kadar, bu ILO sözleşmelerini çalışma hayatımızla ilgili yasalarımıza taşıyamadık. Şimdi hepsini birlikte, bu değerli 9 öğretim üyesi arkadaşımızdan oluşan bir çalışma grubuna intikal ettirdik. Arkadaşlarımız en kısa sürede kendilerine sunulan dökümanlar çerçevesinde bu çalışmaları sonuçlandıracaklar” dedi.
       Okuyan, üçlü bir diyalog içerisinde çalışma hayatı ile ilgili sorunların çözümü, çalışma hayatı ile ilgili hazırlanacak yasa taslakları üzerinde bu tarzda çalışma dönenimi geleneksel hale getireceklerini de ifade etti.
       
ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU
       Okuyan, açıklamasında, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kademeli emeklilik düzenlemesine ilişkin yeni hazırlanan ve Başbakanlık’a sunulan yasa taslağıyla ilgili işçi konfederasyonlarının isteği üzerine bir çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi.
       Okuyan, ilgili sosyal taraflardan temsilcilerin katılımıyla oluşacak çalışma grubunun 15 Ocak Salı günü çalışmalarına başlayacağını belirterek, “Arkadaşlarımızın önerileriyle oluşacak çalışma grubu, Salı günü bu meseleyi enine boyuna görüşecek. Çalışmanın sonuçlarını da Bakanlar Kurulu’na aktaracağım” dedi.
       Okuyan, çalışma grubunun iki konuyu dikkate almasını istediğini vurgulayarak, bunlardan birinin Anayasa Mahkemesi’nin bozma gerekçesindeki hukuki tanımlama, ikincisinin ise 4447 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nın esas ana ilkeleri ile aktüeryal dengeleri olduğunu kaydetti.
       Dokuz öğretim üyesinin oluşturduğu Bilim Kurulu Prof. Dr. Metin Kutal, Prof. Dr Toker Dereli, Prof. Dr. Savaş Taşkent, Prof. Dr. Münir Ekonomi, Prof. Dr. Algun Çifter, Prof. Dr. Teoman Akünal, Prof. Dr. Sarper Süzek, Prof. Dr. Devrim Ulucan ve Prof. Dr. Öner Eğrenci’den oluşuyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları