Home page
Haber Menüsü



Oscar Amcam'ın hikayesi

Derleyen: Özge Gürsoy
NTV-MSNBC
25 Mart 2001 —  Oscar, sinema dünyasının en büyük, en önemli ödüllerinin başında geliyor. Oscar tarihinde önemli anlar...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Steve Martin

       Sinemayla biraz daha fazla ilgilenenler, yalnızca sonuçlarını öğrenmekle kalmayacak, işin iç yüzünü de bilmek isteyecektir diye düşündük. İşte size Oscar Ödülleri ve bu ödülleri veren kuruluş, nam-ı diğer Akademi ile ilgili her zamana kullanabileceğiniz yararlı bilgiler...
       
KİMDİR BU AKADEMİ?
       Her yıl Oscar Ödülleri verildikten sonra yorumlar başlar: En iyi film ödülünü nasıl olur da “Er Ryan’ı Kurtarmak” yerine “Aşık Shakespeare”e verirler? Tom Hanks’i nasıl bu kadar çok seviyor olabilirler? Nasıl her zaman “Woody Allen” oyuncularını seçerler?... Bu sorularda gizli öznede kalan kişilere “Academy of Motion Picture Arts and Sciences”, ya da kısaca Akademi deniyor.
  Oscar Ödülleri hakkında...
Sıkça sorulan sorular
2000'de kaybettiğimiz Oscar'lı yıldızlar
Oscar oylarının sırları

       Akademi, tek bir ağızdan konuşan insanlar kitlesi muamelesi görse de, aslında içinde pek çok görüş ayrılıkları taşıyan kocaman bir gövde. Tam 5 bin 700 üyesi var. Bunların arasında ressam, oyuncu, yönetmen, tasarımcı, müzisyen, yazar, stüdyo patronu ve teknisyen olmak üzere pek çok meslekten gelen kişiler bulunuyor. Kimleri zengin, kimileri orta halli, kimleri yaşlı, kimileri çocuk... Hepsinin tek bir ortak yönü var: Sanatçı eğilimli olmaları.
       Akademi’ye iki şekilde üye olunabiliyor. Ya bir konuda Oscar adaylığı kazanacak kadar iyi olacaksınız ya da her yönünüzle mükemmel olacak ve bizzat Akademi tarafından davet edileceksiniz. Şu anda görevlerini yürüten Akademi üyelerinin çoğu ikinci gruba giriyor.
       Kimileri Akademi üyelerini “eski kafalı” olarak tabir ediyor ve iddia ediyorlar ki ‘Akademi nadiren sürpriz isimlere ödül verir’. Buna örnek olarak da “İngiliz Hasta / English Patient” filmiyle Juliette Binoche’ ve “Erkekler Ağlamaz / Boys Don’t Cry” ile geçtiğimiz yıl Hillary Swank’e verilen ödülleri gösteriyorlar. Bu tezin karşısında yer alan kişiler ise Akademi üyelerinin sanatçılardan oluştuğunu hatırlatıyor ve böyle insanların doğuştan muhalefet eğilimli olduklarını iddia ediyorlar.
       Akademi üyeliği hayat boyunca devam eden bir onur. Bu yüzde üyeler arasında oldukça yaşlı isimler var. Ayrıca yeni üyelerin de başarılı bir kariyer çizgisine sahip olmaları gerekiyor. Üyelerin yaklaşık yüzde 80’i Los Angeles civarında yaşıyor. Oscar’a dahil olan 23 ödül kategorisinin çoğunda, üyeler yalnızca profesyonel oldukları dallarda oy kullanıyorlar. En iyi film kategorisi ise herkese açık.

Oscar adayları
       
OSCAR AMCA’NIN HİKAYESİ
       Her yıl Oscar Ödülleri verilmeye yakın, “Oscar Amca” hikayeleri anlatılmaya başlanır. Biz de bu gelenekten geri kalmadık... Akademi Ödülleri’nin “Oscar” ismini nasıl aldığı sorusu yalnızca rivayetlerle yanıtlanabiliyor. En çok bilinen hikaye de şöyle:
Oscar heykeli

       
       Akademi’nin kütüphanecisi ve eski yöneticisi Margaret Herrick, o zamanlar Akademi heykeli diye isimlendirilen ödüle bakarken, heykelin Oscar Amcası’na ne kadar benzediğini söyler. O sırada Herrick’in yakınlarında bulunan bir gazeteci bunu duyar ve “Oscar” ağızdan ağza dolaşır. 1934 yılında düzenlenen 6’ncı Oscar Ödülleri’nde, Hollywood yazarı Sidney Skolsky, Katharine Hepburn’ün en iyi aktris ödülünü kazandığını anlattığı yazısında “Oscar Amca” tabirini kullanır ve söz böylece lügata girer. Akademi’nin “Oscar” sözünü resmi biçimde kullanmaya başlaması ise 1939’u bulur.
       
       MGM’in sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlanan Oscar heykeli, beş dilime ayrılmış bir tekerin üzerinde duran ve elinde kılıç taşıyan bir şövalye formunda. Tekerlekte bulunan beş dilim, Akademi’nin ana dallarını (oyuncular, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenler) simgeliyor. 1928 yılından bu yana verilen Akademi Ödülleri, Oscar adını kazanmadan önce “Akademi heykeli”, “Altın Ödül” ve “Başarı Ödülü” olarak adlandırılırdı.
       
       
OSCAR TÖRENİ’NDE HEYECAN DORUKTA
       Oscar Ödül töreninin bütün heyecanı, zarfların açıldığı anlarda gizlidir. Herkes “...and the Oscar goes to...” cümlesini ve zarfın açılışıyla birlikte atılan çığlıkları bilir.. Oysa ki bu gelenek Akademi’ye sonradan yerleşmiştir.
       İlk yıllarda, ödül alan isimler balodan önce gazetelere veriliyordu. Böylece Akademi balosu, tören olmaktan çok uzakta, kazananların başarılarının kutlandığı bir eğlence formundaydı. 1940 yılında baloya katılan davetliler, ödül kazanıp kazanmadıklarını ancak tören sırasında öğrenebildiler. O gün yaşanan büyük heyecanı gözden kaçırmayan Akademi, o yıldan sonra ödüllerin tören sırasında açıklanmasını prensip haline getirdi.
       Törenler yalnızca ilk yılı hariç, her yıl canlı olarak yayınlanıyor. Bu konudaki ilkleri şöyle sıralamak mümkün: 16. Oscar Ödülleri, ilk kez Amerika dışında radyodan yayınlanan ödül töreni. Oscar töreninin televizyondan yayınlanması ise 1953 yılında, 25. Oscar Ödülleri’nde gerçekleşti. Oscar seyircisi, ödül törenini ilk kez 1966 yılında renkli olarak izledi. 1971-75 yılları arsında NBC-TV’nin yayınladığı tören, 1976’dan bugüne dek ABC tarafından yayınlanıyor.
       İlk düzenlendiği yıl 15 ödül veren Akademi, ikinci yıl bu sayıyı 7’ye indirdi. O yıldan bu yana ödül sayısında artış yaşandı. Özel ödüller ise ilk törenden bu yana beri veriliyor. 1927/28’de ilk sesli film “The Jazz Singer”ın yapımcılığını üstlenen Warner Bros.’a verilen ödül, ikinci yıl “The Circus” filmiyle Charlie Chaplin’e verildi.
       Oscar törenlerinin tarihleri aylar öncesinden belirleniyor. Akademi tarihinde yalnızca üç kez tören tarihi ertelendi. İlki 1938 yılında Los Angeles’ta meydan gelen sel baskını üzerine yapıldı. İkincisi, 1968 yılında suikasta kurban giden Dr. Martin Luther King’in cenaze töreni ile Oscar töreninin aynı güne denk gelmesi üzerine ertelendi. Üçüncüsü ise 1981 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan’a yönelik suikast girişimi yüzünden, törenin 24 saat sonraya ertelenişiydi.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları