Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:00 TS 17 May., 2000

Çankaya
 
 
Cumhurbaşkanı Sezer’den Meclis’e mesaj: Kimse hukukun üstünde değil  
Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer, dün TBMM’de yemin etti. Sezer, saat 17.20’de Çankaya Köşkü’ne çıkarak görevi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den devraldı.  
   
Ankara
NTV-MSNBC
 
    16 Mayıs —  10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün saat 15.00’te TBMM Genel Kurulu’nda ant içerek, Meclis’e hitaben bir konuşması yaptı. Sezer konuşmasında laiklik, demokrasi ve hukuk devletinin üstünlüğünü vurguladı. Sezer, TBMM’deki yemin töreninden sonra Anıtkabir’e gitti ve saat 17.20’de Çankaya Köşkü’ne çıkarak görevi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den devraldı. Demirel çifti, Sezer ve eşini kapıda karşıladı. Halef ve selef cumhurbaşkanlarının başbaşa yaptıkları görüşmede Demirel, Sezer’e devletin sırlarını açıkladı.  

   
 
       
    MSNBC News Sezer'in TBMM'deki konuşması
MSNBC News Ahmet Necdet Sezer kimdir?
MSNBC News Hukuk devleti özgürlüğün güvencesi
MSNBC News Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nin 38. Kuruluş Günü Törenini Açış Konuşması
MSNBC News Türkiye'nin 9 Cumhurbaşkanı
MSNBC News Sezer'e dış dünyadan kutlama
MSNBC News TÜSİAD'ın Sezer'den beklentisi
MSNBC News Sezer'in ilk kabulü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer, dün TBMM’de ant içerek göreve başladı. TBMM Genel Kurulu’nda 5 Mayıs Cuma günü yapılan 3. tur oylamada Türkiye’nin 10. Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer için Meclis’te tören yapıldı. Sezer’e, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Kurmay Albay Ferit Güler eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Sezer, and içmek için geldiği TBMM'de milletvekilleri tarafından ayakta karşılandı.
       Yemin töreninin ardından okunan İstiklal Marşı’ndan sonra Cumhurbaşkanı Sezer Meclis’e hitaben bir teşekkür konuşması yaptı. Sezer konuşmasında, sık sık hukukun üstünlüğüne değindi ve “Kimse hukukun üstünde değildir” dedi.
       “Cumhuriyetin temel niteliklerine yönelik saldırılar etkisini kaybetmekle beraber, hala vardır” diyen Sezer, bağımsızlık savaşını yürüterek başarıya ulaştıran TBMM’nin dünyada onurlu bir yeri olduğunu belirtti.
       Polis devletini çağrıştıran anlayıştan uzaklaştırmak gerektiğini söyleyen Sezer, demokrasinin ve laiklik ilkesinin en üst düzeyde ve ödünsüz olarak korunacağını kaydetti. Sezer, laikliğin, bireylerin vicdan ve din özgürlüğü için de bir güvence olduğunu ifade etti.
       
EŞİ VE ÇOCUKLARI DA İZLEDİ
Sezer'in yemin töreni sırasında eşi Semra hanım, kızları ve damatları da Genel Kurul salonunda hazır bulundu.
Sezer ailesi        Sezer’in ant içme törenini eşi Semra Sezer, oğlu Levent Sezer, kızları Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıklıoğlu ile damatları Hakan Akbatur ve Mustafa Kemal Kısacıkoğlu Cumhurbaşkanlığı Locası’ndan izledi. Sezer’in ailesine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz eşlik etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, tören başlamadan önce Semra Sezer’in yanına giderek kutladı.
       Ant içme törenine ilk gelen lider DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit oldu. Ecevit’i MHP Genel Başkanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve FP Genel Başkanı Recai Kutan izledi.
       Sadece davetlilerin izlediği ant içme töreninde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir, yüksek yargı organları başkan ve üyeleri, YÖK Başkanı kemal Gürüz ve üniversite rektörleri, üst düzey bürokratlar, yabancı misyon şefleri ve eski milletvekilleri de hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı da eşi ile birlikte töreni izleyenler arasında yer aldı.
       
KIMIZI IŞIKTA DURDU
       Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Güler, saat 14.10’da, ikisi cumhurbaşkanlığı forsu kapalı makam aracı olmak üzere 8 araçlık bir konvoyla, 10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer’in Devlet Mahallesi’ndeki evine geldi. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Güler’in eşliğinde saat 14.30’da evinden çıkan 10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer, cumhurbaşkanlığı forsu kapalı olan Mercedes marka makam aracına bindi. Konvoy, daha sonra TBMM’ye hareket etti. 10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer’in konvoyu, TBMM’ye gidişi sırasında, yol boyunca kırmızı ışıklarda durdu. Bu arada, 10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer’in eşi Semra Sezer de başka bir araçla yaklaşık 10 dakika önce evden ayrıldı.
       Sezer, ant içmek için geldiği TBMM’de, en yaşlı Başkanvekili Vecdi Gönül tarafından askeri törenle karşılandı. Sezer, Cumhurbaşkanlığı’na ait, plakası kapalı Mercedes marka bir otomobille saat 14.38’de Çankaya kapasından Meclis Kampusu’na girdi. Takım elbise giydiği ve kıravat taktığı gözlenen Sezer’i, Vecdi Gönül ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz karşıladı.
       Tören kıtasını denetleyen Sezer, alay sancağının önüne geldiğinde durarak, başıyla selam verdi. Sezer, daha sonra tören kıtasını “Merhaba asker” diyerek selamladı. Askeri törenin ardından Şeref Kapısı’ndan TBMM ana binasına giren Sezer’e, Vecdi Gönül ve TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem eşlik etti. Sezer, Meclis Genel Kurul Salonu girişinde, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut tarafından karşılandı. Sezer’in Meclis’e gelişini bazı televizyon kuruluşları canlı yayınladı, töreni çok sayıda basın mensubu izledi.
       Başkanvekili Gönül’ün eşliğinde şeref kapısından TBMM’ye giren Sezer’i burada da TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut karşıladı. Akbulut’un, saat 15.00’de birleşimi açmasından sonra Sezer, Vecdi Gönül eşliğinde, Genel Kurul’a girdi. TBMM Genel Kurulu’na girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanan Ahmet Necdet Sezer, ant içti.
       
YEMİN METNİ
       Anayasa’nın 103. maddesinde ifade edilen ant metni şöyle:
       “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”
       
ANITKABİR’DE TÖREN
       Andiçme sona erdikten sonra İstiklal Marşı okundu ve TBMM’ye Cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. Ahmet Necdet Sezer, daha sonra Vecdi Gönül eşliğinde TBMM Genel Kurulu’ndan ayrıldı ve TBMM’ye gelişinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunmayan makam arabasına, and içme töreninden sonra, fors takıldı. Askeri törenle Meclis’ten uğurlanan Ahmet Necdet Sezer, Anıtkabir’e gitti. Sezer’in TBMM Genel Kurulu’nda ant içerek görevine başlamasının ardından, Kara Harp Okulu’ndan, yeni Cumhurbaşkanı onuruna 101 pare top atışı gerçekleştirildi.
       10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir’i ziyaret ederek, Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Sezer, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Açtığın uygarlık yolu, gösterdiğin hedefler, ulusumuzun önüne koyduğun büyük idealler, değişmez yol göstericimiz olacaktır” diye yazdı.
       Sezer, TBMM’deki ant içme töreninden sonra Cumhurbaşkanlığı forsu takılan Mercedes marka araçla saat 15.55’te Anıtkabir’e gitti.
       Cumhurbaşkanı Sezer’i Anıtkabir’e gelişinde Ankara Valisi Yahya Gür, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Erol Tutal ile Anıtkabir Komutanı Kıdemli Albay Gafur Aksu karşıladı.
       Daha sonra Aslanlı Yol girişinde bulunan tören meydanındaki yerini alan Sezer’in solunda protokol Genel Müdürü İlhan Yiğitbaşoğlu hazır bulundu. Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Kurmay Albay Ferit Güler, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı ile Anıtkabir Komutanı protokoldeki yerlerine geçtiler.
       Cumhurbaşkanı Sezer, iki yanına askerlerin dizildiği Aslanlı Yol’dan kabre doğru olan mesafeyi yaklaşık 5 dakikada yürüdü. Sezer, Anıt’a çıkarken, tören meydanında bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na bağlı tören kıtası, selam durdu.
       Sezer, Büyük Önder’in kabrine kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ve üzerinde “Cumhurbaşkanı” yazılı bir çelenk koydu. Sezer ve protokoldekiler, “Tİ” eşliğinde Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular. Saygı duruşundan sonra Anıt dışındaki alanda bekleyen Silahlı Kuvvetler Armoni Mızıkası bandosu da İstiklal Marşı’nı çaldı.
Sezer yemin ettikten sonra Anıtkabir'e giderek Ata'nın huzurunda saygı duruşunda bulundu ve özel defteri imzaladı.
Anıtkabirde        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha sonra Misakı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Sezer, deftere şunları kaydetti:
       “Yüce Atatürk,
       Türkiye Cumhuriyeti’nin 10’uncu cumhurbaşkanı olarak huzurunuzda saygı ile eğiliyorum.
       Kurduğun demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti, huzur ve güven içerisinde ilerlemesini sürdürmektedir.
       İlke ve inkılapların, açtığın uygarlık yolu, gösterdiğin hedefler, ulusumuzun önüne koyduğun büyük idealler değişmez yol göstericimiz olacaktır.
       Tarih boyunca nice büyük zorlukları birlik ve beraberlik içerisinde aşan Türk ulusu, önümüzdeki dönemde çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarak gelişmiş ülkelerle her alanda yarışacaktır.
       Bugün ne mutlu ki ilkelerin, fikirlerin, ideallerinle yetişen cumhuriyet nesilleri bizlere emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar korumaya ve yaşatmaya ant içmiştir.
       Bu kararlılığımız kuşaktan kuşağa taşınacak ve yaktığın ışık, yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.
       Türk ulusunun kalbindeki erişilmez yerin hiçbir zaman değişmeyecektir.
       Ulusça sana sevgi, saygı ve şükran duyuyoruz.
       Ruhun şad olsun.”
       Sezer, defteri yazmayı tamamladıktan sonra, metni basın mensuplarına okudu.
       Cumhurbaşkanı Sezer, Anıtkabir’den ayrılarak Devlet Mahallesi’ndeki konutuna gitti. Sezer, dört kavşakta kırmızı ışıkta bekledi ve saat 16.20’de konutuna ulaştı.
       Sezer, Anıtkabir’den sonra Çankaya Köşkü’ne çıkarak, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den görevi devralacak.
       
ÖRTÜLÜ ÖDENEK VE DEVLET SIRLARI
       Çankaya Köşkü’ndeki devir teslim programı saat 17.20’de başladı. Sezer ve eşi önce cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, ardından da Demirel çifti tarafından Çankaya Köşkü’nün kapısında karşılandı ve halef-selef el sıkıştı.
       Daha sonra 9. cumhurbaşkanı ile 10. cumhurbaşkanı başbaşa bir görüşme yaptı. Demirel burada cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği başta olmak üzere devletin sırlarını Sezer’e aktardı. Yarım saat süren görüşmede Demirel, Sezer’e kapsamlı bir Türkiye raporu verdi.
       
DEVİR-TESLİM TÖRENİ
İbrahim Tatlıses

       Demirel ve Sezer’in görüşmesinin ardından devir teslim törenine geçildi. Törende İstiklal Marşı’ndan sonra, Demirel ve Sezer’in özgeçmişleri okundu. Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer törende birbirlerine “Sayın Cumhurbaşkanım” diye hitabettikleri kısa birer konuşma yaptı. Sezer bir anı olarak Cumhurbaşkanlığı forsunu Demirel’e hediye etti.
       Saat 18.15’te sona eren devir-teslim töreninin ardından Nazmiye ve Süleyman Demirel Köşk’ten uğurlandı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi ise Mavi Salon’a geçerek düzenlenen resepsiyonda tebrikleri kabul etti. Törene Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin liderleri, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren de katıldı. Türkücü İbrahim Tatlıses de eşi Derya Tuna’yla Çankaya’daki törene katıldı.
       
EŞYALAR KÖŞK’E GİTTİ
       Sezerler’in Devlet Mahallesi’ndeki konutunda bulunan eşyaları, Çankaya Köşkü’ne gönderildi.
       Bu arada, akli dengesinin yerinde olmadığı bildirilen ve kendisinin “dünya cumhurbaşkanı ve gezegen-galaksiler genelkurmay başkanı” olduğunu söyleyen Beytullah Gözdamga adlı kişi, gazetecilere, “Sezer mazbatasını alacak bana verecek, asıl cumhurbaşkanı benim” dedi. Emniyet güçlerinin müdahale etmediği Gözdamga, daha sonra Sezer’in evinin bulunduğu sokağı terk etti.
       
       
       
    MSNBC News 6 kez gitti, 7 kez geldi ve yine ...
MSNBC News Demirel, incileriyle de ünlü
MSNBC News DW: Türkiye'nin Sezer'e ihtiyacı var
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları