Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 03:58 ET 12 May., 2000
Faik Bulut: Tek sorumlu İran değil
Gazeteci - yazar Faik Bulut, Mumcu suikastının arkasında sadece İran Yönetimi’ni görmenin yanlış olduğunu; Mumcu’nun, çıkarları araştırmacı yazarın ortadan kaldırılmasında kesişen farklı gruplar tarafından öldürüldüğünü söyledi.
İstanbul
AA
11 Mayıs — Ortadoğu konusundaki araştırmalarıyla tanınan Faik Bulut, Uğur Mumcu cinayetinin şu anda çözümlenme aşamasına gelmesini, şartların oluşmasına bağladı. Bulut, suikastın olduğu dönemde olayın çözülmesini istemeyen grupların artık “Türkiye’nin bağırsaklarını temizlemesine” izin verdiğini söyledi.

   
 
       
    MSNBC News Mumcu zanlılarına tatbikat
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
24 Ocak 1993’de meydana gelen Mumcu cinayetinin çözümü için hükümetin harekete geçtiğini söyleyen Bulut, o dönemde bu suikastin çözlümesi için iç ve dış şartların müsait olamaması nedeniyle başarıya ulaşılamadığını iddia etti.

       Dehşet örgütü Hizbullah’a indirilen darbeyle birlikte kamuoyunda çeşitli tartışmalar başladı. 1979 yılında kurulup Türkiye’de faaliyete başlayan eli kanlı örgüt için neden bu güne kadar ciddi önlemler alınmadığının sorularna yanıt aranıyor. Mumcu cinayetinin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra katillerin izinin bulunması takdirle birlikte tepki de getirdi. Türkiye’yi baştan başa bir ağ gibi ören İran destekli Hizbullah örgütü adeta elini kolunu sallaya sallaya eylem yaptı. Yıllarca İran ajanları Türkiye’de cirit attı ve kan döktü. Birçok uzman son operasyonların ardından bu önemli gelişmeyi masaya yatırdı.
       Ortadoğu uzmanı, gazeteci-yazar Faik Bulut, Mumcu cinayetinin arkasında sadece İran’ı görmenin yanlış olduğunu, bu saldırı gibi Türkiye’deki pek çok olaya, Türkiye’nin müttefiki olan büyük devletlerin bile karıştığını söyledi. NTVMSNBC’ye görüşlerini açıklayan Bulut, “Operasyonu başlatan güç ve irade hem dışarıda, hem de içeride start verdi. Türkiye’nin dostu olan büyük bir güç, Ankara’nın bağırsaklarını temizlemesine yardımcı olmak istedi. Mumcu olayı da dahil olmak üzere, üzerindeki lekeden de sıyrılmak istedi. Biraz da geçmişte yaptığı kirli işlerin kendi üstüne kalmaması için bunu yapmaya karar verdi.”
       
KOMPLİKE OLAY
       Uğur Mumcu suikastının, şeriatçıların bir Atatürkçü’yü öldürme olayı kesinlikle olmadığının altını çizen Bulut, Mumcu’nun, mafya, silah kaçakçılığı, çete, İran, PKK, Susurluk ve Hizbullah derin devlet, istihbarat örgütlerini gibi büyük skandalları, bu skandallar etrafında dönenleri, o zamanlar yazdığını kaydetti. Faik Bulut, Mumcu’nun bu örgütlerin herbiri tarafından düşman olarak kabullenildiğini, Mumcu’yu ortadan kaldırmak isteyenlerin de ortak amaçta kesiştiğini söyledi.
       
DIŞ GÜÇ SADECE İRAN DEĞİL
Dış güçler derken sadece İran’ı kastetmiyorum. Türkiye’nin müttefiki olan büyük ülkelerin gizli servisleri de vardı olayın içinde. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin bir ara “failleri bulduk” dedi, sonra vazgeçti. Çünkü araştırmasında kendisini aşan güçlerle karşılaştı. Karşılaştıkları kendisini aşıyordu. Bir ucu İran’a, bir ucu ortadoğuya, bir ucu ABD’ye dayanıyordu.
FAIK BULUT
       24 Ocak 1993’de meydana gelen Mumcu cinayetinin çözümü için hükümetin harekete geçtiğini söyleyen Bulut, o dönemde bu suikastin çözülmesi için iç ve dış şartların müsait olamaması nedeniyle başarıya ulaşılamadığını iddia etti. Bulut, söz konusu dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren ve “devletin kontrol edemediği güçler”in izin vermemesi sonucu çözüme ulaşılamadığını öne sürdü.
       Mumcu cinayetinde dış güçlerin de parmağı olduğunu kaydeden Faik Bulut, şöyle konuştu: “Dış güçler derken sadece İran’ı kastetmiyorum. Türkiye’nin müttefiki olan büyük ülkelerin gizli servisleri de vardı olayın içinde. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin bir ara “failleri bulduk” dedi, sonra vazgeçti. Çünkü araştırmasında kendisini aşan güçlerle karşılaştı. Karşılaştıkları kendisini aşıyordu. Bir ucu İran’a, bir ucu Ortadoğu’ya, bir ucu ABD’ye dayanıyordu.”
       
ARAŞTIRANLAR SEMPATİZAN ÇIKTI

       Yurt içinde de çözümün engellendiğini bildiren Bulut, “1997’de 28 Şubat’la birlikte yapılan çalışmalar sırasında bakan düzeyinde bir resmi yetkili ‘İrticai örgütleri denetlemeye gönderdiklerimizin maalesef çoğu sempatizan çıkıyor. Bilgi vermiyor, onların engellemeleriyle karşılaşıyoruz’ demişti. Bu nedenle bu tip örgütlerin üzerine gidilmesi içte de zorlaşıyordu” dedi.
       
ŞARTLAR ŞİMDİ MÜSAİT
       İç ve dış şartların Mumcu ve diğer faili meçhul cinayetlerin çözümü için oluştuğunu söyleyen Bulut, Hizbullah’ın ortaya çıkarıldığını, örgütün deşifre edildiğini, içeride ve dışarıdaki iradenin çözüm için start verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:
       “Türkiye’nin dostu olan büyük bir güç Ankara’nın bağırsaklarını temizlemesine yardımcı olmak istedi. Mumcu olayı da dahil olmak üzere, üzerindeki lekeden de sıyrılmak istedi. Biraz da geçmişte yaptığı kirli işlerin kendi üstüne kalmaması için bunu yapmaya karar verdi. Bu yardım çeşitli yollardan oluyor. Hem irade olarak hem de teknik yardım, bilgi yardımı olarak kendisini gösteriyor.”
İran’daki muhazakar - reformcu çatışmasının altını çizen Bulut, İran’daki bombalı saldırıların arkasında da yabancı bir ülkenin gizli servisinin parmağı olabileceğini bildirdi.

       
TANTAN FAKTÖRÜ
       İçerideki iradenin işlemesini büyük ölçüde İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a bağlayan Bulut, İçişleri Bakanı’nın, olayları yakından bildiği için başarıya ulaştığını söyledi. Bakan Tantan’ın organizasyonunu başarıyla kurabildiğini, Mumcu suikastı araştırmasında engellemeleri gerçekleştiren grupları by-pass ettiğini kaydeden Bulut, “Yeni bir organizasyon, yeni bir yapılanma gerçekleştirdi. Olayların üzerine gidebilecek irade arkasında da olunca başardı. Yani olayın çözümüne gidilmesi için iç ve dış irade biraraya geldi” diye konuştu.
       
İRAN’IN İÇ DURUMU
       Türkiye için operasyon zamanlamasının da önemli olduğunu kaydeden Bulut, Tahran’ın seçimlerin ardından karıştığına dikkati çekti. İran’daki muhazakar - reformcu çatışmasının altını çizen Bulut, İran’daki bombalı saldırıların arkasında da yabancı bir ülkenin gizli servisinin parmağı olabileceğini bildirdi. Bulut, “Rejim muhalifi Halkın Mücahitleri’nin üstlendiği ancak bana kalırsa hepsi onlara mal olmaması gereken bombalama olayları. İç ve dış kaynaklı sabotajları kastediyorum. Bu bombalama eylemleri bana kalırsa diğer ülke gizli servisleri tarafından da gerçekleştiriliyor olabilir. Bir uyarı mahiyetinde yapılıyor olabilir bu saldırılar” diye konuştu.
       
İRAN’A YIKILIYOR
       İran’ı ikiye ayıran Bulut, ilk İran’ı Türkiye ile işbirliği içinde çalışan, terörün bitmesini isteyen, bağırsaklarını temizlemek isteyen İran olarak niteledi: “Türkiye’nin bu insanları yakalamasına yardım ediyor olabilecek olan Hatemi Hükümeti’ni kastediyorum. Bu İran, 15 senedir savunmaya çekilmiş ve komşuları ile iyi ilişkiler isteyen İran. Devrim ihracını bırakan, dış politikasını savunma ve işbirliği üzerine kuran İran. Bu İran son altı yıldır ülkenin kuşatıldığının farkında olan İran. Türkiye’nin Mumcu suikastına karışanları yakalanmasına yardımcı olan birinci İran.
       İkinci İran ise radikal kesimli, derin devleti olan İran. Reformcularla olan hesaplaşmasını benzer suikastlarla temizleyen İran. Bu İran Türkiye’de karışıklık istiyor. Bu İran Türkiye’yi NATO üyesi ve emperyalist olarak görüyor. Kendisini savunmak, kuşatılmışlığını aşmak için Türkiye’de karışıklık istiyor. PKK’ya desteğini böyle görmek lazım. İdeolojik bir mesele olarak görüyor. Laik kesimi susturmak için de Mumcu benzeri suikastları kullanıyor.”
       
TÜRKİYE VE ABD’DEN MESAJLAR
       Türkiye’nin Mumcu operasyonu ile İsrail’e de bir jest yaptığını bildiren Bulut, İran’da casusluk suçundan yakalanan 13 Musevi asıllıya karşılık, Türkiye’nin İran’ın üzerine gittiğini ve ‘siz onları yakalarsanız, ben de bunları yakalarım’ mesajı gönderdiğini iddia etti. Bu operasyonla ayrıca ABD’nin de İran’a Türkiye üzerinden, “Seçimlerde radikallerin galip gelmesi durumunda Türkiye’yi üzerinize salarım” mesajı verdiğini öne sürdü.
Mumcu cinayetini, Amerika’yı, İngiltere’yi görmeden Tahran’ın üzerine yıkmak asayiş açısından bir çözüm ancak siyasi ve diplomatik açıdan doğru değil.
FAIK BULUT
       
MİSİLLEME DOĞRU DEĞİL
       Mumcu olayında tüm sorumluluğu İran’a yıkmanın doğru olmadığını kaydeden Faik Bulut, şöyle konuştu: “Mumcu cinayetini, Amerika’yı, İngiltere’yi görmeden Tahran’ın üzerine yıkmak asayiş açısından bir çözüm ancak siyasi ve diplomatik açıdan doğru değil. İki ülkenin halklarının barışı için bu yolun terkedilmesi gerek. Türkiye’nin asayiş çözümü yöntemi Türkiye’ye ve İran’a yaramaz. İran’ı toptan mahkum etmek, Tahran’a missilleme yapmak iyi olmaz. Türkiye de döneminde İran’daki rejime muhalif Halkın Mücahitleri’ne destek veriyordu. Tahran da bunları çıkartır. Bu yüzden Ankara’nın bir misillemede bulunması Türkiye ya da İran’a yaramaz, Amerika’ya yarar. Türkiye’nin bunları düşünerek tavır takınması lazım.”
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları