Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 03:58 ET 12 May., 2000
İranlılarla camide suikast konuşması
Mumcu cinayeti zanlılarına, bugün suikastin gerçekleştiği sokakta tatbikat yaptırıldı. İki zanlı ifadelerinde cinayete gözcülük yaptıklarını ifade ettiler. Türkiye suikastı gerçekleştiren ajanları İran’dan istemeye hazırlanıyor.
Ankara
NTV
Çelik SOL:
İlk olarak Abdülhamit Çelik olay yerine getirildi.
  Karakuş
SAĞ:
Yusuf Karakuş patlamanın olduğu yerde soruları cevapladı.

    11 Mayıs—  Uğur Mumcu‘nun katledilmesi olayında gözcülük yaptıklarını itiraf eden Yusuf Karakuş ve Abdülhamit Çelik‘e, bugün ikinci bir tatbikat daha yaptırıldı. Zanlılara İranlılarla buluştukları Ulus‘taki Atatürk heykelinin yanında ve kaldıkları otelde yer göstermesi yaptırıldı. Cinayet öncesinde kaldıkları oteli polise gösteren zanlılardan abdülhamit çelik, 7 yıl önce yattıkları odanın perdelerine kadar ayrıntı verdi. Zanlılar, İranlılarla Ulus‘taki Atatürk heykelinin önünde buluştuklarını, Hacı Bayram Camii‘nde namaz kılıp eylem üzerine konuştuklarını anlattılar.  

   
 
       
    MSNBC News Mumcu cinayetinde Tahran'daki istihbarat bakanı: Ali Fallahiyen
MSNBC News İran'ın yurdışı terör faaliyetleri
MSNBC News Dehşet örgütü Hizbullah'ın içyüzü
MSNBC News Hizbullah tutanağında İran ajanları
MSNBC News Faik Bulut: Tek sorumlu İran değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

      Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu”nun katillerinin yakalanması amacıyla gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde gözaltına alınan zanlılara bombalı saldırının yapıldığı sokakta yer gösterme yaptırıldı.
       Ankara Emniyet Müdürlüğü”nden bu sabah yoğun güvenlik önlemleri altında çıkarılan Yusuf Karakuş ve Abdülhamit Çelik, saat 10.40”ta 24 Ocak 1993 Pazar günü Uğur Mumcu”nun bombalı suikast sonucu yaşamını yitirdiği olay yerine “Akrep” denilen zırhlı araçla getirildi.
       İlk olarak Abdülhamit Çelik, olay günün tatbikatı için Koza Sokak”tan itibaren Uğur Mumcu”nun sokağına doğru yürütüldü. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü”nün “yürüyen koridor” olarak tabir edilen ekibinin arasında bulunan Çelik, Savcı Hamza Keleş”in sorularını yanıtladı.
       Çelik, Keleş”in sorusu üzerine, olay öncesi cuma günü olay yerine gelerek keşif yaptıklarını bildirdi. Çelik, “İlk gün, yürüyerek sokağa girdik. Yusuf onlarla (bombayı koyanlar) önden gitti. Ben arkadan geldim. Yusuf Farsça bilmediği için, ben olara tercümanlık yaptım. Onlarla yaklaşık 10-15 dakika bu sokakta kaldık” dedi.
       Savcı Keleş, “saat kaç sıralarında burada olduklarını” sordu. Çelik, “takriben 20.30 sıralarında” olduğunu söyledi. Zanlı Çelik, keşif günü, Mumcu”nun arabasını sokakta görmediğini bildirdi.
       Cinayet öncesinde kaldıkları oteli polise gösteren zanlılardan Abdülhamit çelik, 7 yıl önce yattıkları odanın perdelerine kadar ayrıntı verdi. Zanlılar, İranlılarla ulus‘taki atatürk heykelinin önünde buluştuklarını, hacı bayram camii‘nde namaz kılıp eylem üzerine konuştuklarını anlattılar.
       Yusuf karakuş istanbul‘dan geldikten sonra terminalde indiklerini, İranlı üç kişi ile Atatürk heykelinin yan tarafında buluştuklarını bildirdi. Zanlılar daha sonra Hacıbayram Camii‘ne götürüldü. Burada İranlılarla namaz kıldıklarını ve eylemle ilgili sohbet ettiklerini bildirdiler. Karakuş, kaldıkları oteli de gösterdi. Her iki zanlıyı taşıyan konvoy bunun üzerine Ulus’ta bulunan Aydost Otel‘e yöneldi. Karakuş ve Çelik, otelde Savcı‘ya 10 numaralı odayı gösterdi. Savcı notlarını aldıktan sonra konvoy tekrar Ankara Emniyet Müdürlüğü‘ne döndü.
       
POLİS YELEĞİ GİYDİLER
       Abdülhamit Çelik”e tatbikat sırasında üzerine “polis” yazılı bir yelek giydirildiği ve başında yine “polis” ibaresi bulunan bir şapka olduğu görüldü.
       Çelik, yer gösterme sırasında savcı Hamza Keleş”in olay yerinde, çeşitli noktalarda sorularını yanıtladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yer gösterme sırasında Çelik, en son, polis kulübesinin bulunduğu noktaya getirildi. Çelik, buradaki işlemin tamamlanmasının ardından tekrar Uğur Mumcu”nun sokağı ile Koza Sokak”ın kesiştiği yere götürüldü.
       
BEYAZ RENAULT ŞAŞIRMACASI
Tatbikatın yapıldığı sokağa, Mumcu'nun hayatını kaybettiği aracın aynısından yerleştirildi. Ancak bu araç, sanıkları aldatmak için yanlış yere yerleştirildi.
       Yer gösterme öncesi Tunus Büyükelçiliği önünde bulunan polis kulübesinin yeri ile Uğur Mumcu”nun arabasını temsilen konulan plakasız Renault marka beyaz otomobilin konumunun değişik olduğu gözlendi. Bu değişikliklerin, zanlıların dikkatini çekip çekmeyeceği ve ifadelerinin doğruluğunu teyit amacıyla kullanılabileceği bildirildi.
       
AYRI AYRI GETİRİLDİLER
       Abdülhamit Çelik’in yer gösterme işleminin tamamlanmasının ardından, ikinci zanlı Yusuf Karakuş, Çelik’e izletilen güzergahtan Uğur Mumcu’nun sokağına getirildi. Karakuş da, savcı Hamza Keleş’in çeşitli noktalarda sorularını yanıtladı. Zaman zaman savcı Keleş’in basın mensuplarına izdihama neden olmamaları konusunda uyarıda bulunduğu yer gösterme sırasında, Karakuş, Uğur Mumcu’nun katlediği gün, Ulus’ta Heykel’in önünde Broadway marka arabada buluştuklarını ve buradan Uğur Mumcu’nun evinin bulunduğu yere geldiklerini anlattı. Karakuş, Keleş’in sorusu üzerine, saatin takriben 07.30-08.00 sıralarında olduğunu söyledi. Arabada 5 kişi olduğunu belirten Karakuş, Abdülhamit Çelik dışında 3 İranlı’nın olduğunu belirtti.
       
ÇEVREDEN PROTESTO EDİLDİ
Katiller zanlıları gözetleme yaparken kaldıkları otelin perdesine kadar detaylı bilgi verdiler.
KATİLLER        Yusuf Karakuş, keşif yaptıkları gün Mumcu’nun arabasının sokakta olduğunu, yön itibariyle de yukarı doğru durduğunu anlattı. Karakuş, “Yine ilk gün (keşif günü) keşif bittikten sonra ben aşağıya doğru (Koza sokak) yürüyerek döndüm” dedi. Tam bu sırada Mumcu’nun evinin önünde bulunan iki kadının, “Katil, cani, şerefsiz” diye bağırdığı duydu. Zanlı Karakuş, Savcı’nın sorusu üzerine eylem gününe dönerek, “Onlar işlerini gördükten sonra ayrıldılar. Ben dikkatimi arabaya vermedim. Çünkü benim görevim, polisi oyalamaktı. Arabaya bakmam, görevim gereği mümkün değildi” diye konuştu. Karakuş ve Çelik, daha sonra getirildikleri araçla yoğun güvenlik önlemleri altında Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler.
       
POLİS KAMERAYA ALDI
       Yaklaşık 35 dakika süren tatbikat, Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Olay Yeri İnceleme, Foto Film, İstihbarat şubelerine ait 4 kamera tarafından çeşitli açılardan görüntülendi. Savcı Keleş, tatbikat sırasında polisler ve gazetecileri, zanlıların etrafı iyi görmeleri amacıyla sık sık uyardı. Bu arada, Mumcu sikasti ile ilgili çeşitli illerde gözaltına alınların sayısı 121’e çıktı.
       
KAYSERİ’DE TUTUKLAMA
       Umut operasyonu çerçevesinde Kayseri’de gözaltına alınan 13 kişiden 10’u tutuklandı. Mumcu’nun öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul’da yakalanan zanlıların fadeleri doğrultusunda Pazartesi günü Kayseri’dede operasyonlar başlatıldı. Hizbullah terör örgütüne yönelik operasyonlarda son üç gün içerisinde 13 kişi gözaltına alındı. Sorgulamaları tamamlanan sanıklar dün nöbetçi mahkemeye çıkarıldılar. Sanıklardan Cuma Altınok, Yusuf Altınok, Halit Koç, Mustafa Kiraz, Abdülrezzak Şahin, Mehmet Tek, Şevket Yazgan, Ali Yazgan, Nusret Pekkan ve Yasin Demir tutuklanarak cezaevine konuldu.
       
BAŞBAKAN ECEVİT’TEN KUTLAMA
       DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, öldürülmesinden 7 yıl sonra Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’nun “katillerinin ortaya çıkma olasılığının gündeme geldiğini” bildirdi. Başbakan Ecevit, partisinin grup toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Emniyet Teşkilatını son dönemdeki çalışmalarından dolayı kutladı.
       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın öncülüğünde son bir yıl içinde Türkiye’de büyük başarılar sağlandığını kaydeden Ecevit, böylelikle vatandaşların devlete olan güveninin arttırıldığını söyledi. Hizbullah Operasyonu’ndaki başarıdan sonra Uğur Mumcu’nun katillerinin “Ortaya çıkma olasılığının” gündeme geldiğini ifade eden Başbakan Ecevit, bütün bunların kendilerine kıvanç verdiğini bildirdi.
       
SAĞLAR: YILLARDIR BİLİNİYORDU
       Meclis eski Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar, Mumcu suikastıyla ilgili olarak yakalananların, daha önce de yakalanıp, serbest bırakıldıklarını söyledi. Sağlar, 7 yıldır, suçluların, elini kolunu sallayarak gezmesine izin verenlerin “hesap vermesi gerektiğini” söyledi. Fikri Sağlar, NTV’ye yaptığı açıklamada, “adı geçen kişilerin yakalandığı, ajanlık yaptığı, ya da iran ajanları ile yakın iletişim içinde olduklarını söylemelerine ve yargı aşamalarından geçmelerine rağmen, daha sonra bırakıldıklarını biliyoruz. Yine benzeri bir hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz” dedi. Sağlar, İran’ın Mumcu cinayetiye ilşkisinin yıllardır bilindiğini, ancak kulak arkası “edildiğini de” ileri sürdü.
       HİZBULLAHÇI AVUKATA SORUŞTURMA
       Suikastle ilgili gözlem altına alınan ve aynı zamanda İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat olan Hasan Kılıç hakkında, baro tarafından soruşturma başlatılması için emniyet veya savcılıktan yazı bekleniyor. Mumcu’nun öldürülmesi olayına ilişkin başlatılan operasyonlar kapsamında gözlem altına alınan Selam
       Gazetesi’nin eski sahibi Hasan Kılıç’ın, İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat olduğu öğrenildi. Baro Başkanı Yücel Sayman, “Şu an ortada Hasan Kılıç’la ilgili bir itham yok. Soruşturma başlatılması için emniyet ya da savcılıktan Hasan Kılıç hakkındaki ithamlara ilişkin yazı gelmesini bekliyoruz” dedi. Hasan Kılıç, yazının gelmesinin ardından açılacak soruşturma sonucuna göre barodan ihraç dilebilecek.
       ÇORUM’DA 14 GÖZALTI
       Çorum’da, “Umut Operasyonu” çerçevesinde 14 kişi gözaltına alındı. Türkiye genelinde başlatılan ve Çorum’da da yürütülen operasyonlarda, Selam (Tevhit) örgüt üyesi oldukları bildirilen 14 kişi gözaltına alındı. Çorum Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, gözaltına alınan sanıkların ev ve işyerleriyle Süreç Kulübü’nde yapılan aramalarda, yasaklama ve toplatma kararı bulunan yayınlarla Selam Grubu mensuplarının eğitim amaçlı kullandıkları tespit edilen odalar, örgütsel amaçlı eğitim ve propaganda faaliyetlerinde kullandıkları bol miktarda kitap, dergi ve dini konuları işleyen teyp ve video kasetleri, el yazması faaliyet programları ve ders notlarının yanı sıra 1 ruhsatsız tabanca ve mühimmatın ele geçirildiğini belirttiler. Operasyonda gözaltına alınan Seval Dilekçi (21), Burhan Pekcan (29), Serkan Kargı (23), Raşit Çöl (19), Mahmut Börekçi (29), Kerep Gürel (44), Abdulkadir Terziöz (40), Sabri Koray Kuyumcu (27), Osman İslamoğlu (32), Abdulsamet Ünalan (22), Ahmet Özgün (47), Alaattin
       Kirişci (24), Fatih Dilekçi (24) ve Hüseyin Karadaş (27), Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan sorgularının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi.
       
 
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları