Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Yeni yasa futbolun sorunlarını çözecek mi? (2)
 
“Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”da yapılan yeni değişikliklerle, esas itibariyle “başkanlık sultası”nın sona erdirildiğini görüyoruz.
 
Tuğrul Akşara
NTV-MSNBC
 
23 Haziran 2004—  Yazımızın ikinci bölümünde, yapılan yeni yasal değişikliklerin gerekçeleri üzerinde durulmaya çalışılacaktır. Geçen hafta belirttiğimiz yeni düzenlemeleri kısaca, ana başlıklar altında tekrar edersek;

   
 
       
    MSNBC News Yeni Yasa, futbolun sorunlarını çözecek mi? (1)
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ana Başlıklarla Yeni düzenlemeler
       
1. Genel Kurul üye sayısı artırılmakta; futbol alt yapısını oluşturan spor kulüplerinin üye sayıları artırılmak suretiyle, Genel Kuruldaki temsil oranları yükseltilmekte; bunun yanı sıra futbolla ilgili diğer kişi ve kurumların Genel Kurulda yeterli ve etkin şekilde temsilini sağlayıcı düzenlemeler yapılmıştır.
       2. Yönetim Kurulunun on dört üyesi ile Denetleme, Tahkim ve Merkez Hakem kurulları üyelerini Genel Kurul’un seçmesi esası hükme bağlanmıştır.
       3. Federasyon Başkanının üst üste en fazla iki dönem için seçilebilmesi karar altına alınmıştır.
       4. Yönetim Kurulunun oluşumu yeniden belirlenmiştir.
       5. Yönetim Kurulunun görevleri arasına liglerin isimlerini belirleme, iki başkan vekilini seçme, dopingle ilgili uygulamaları yapma, sporda şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirleri alma ve aldırma görevleri eklenmiş; Federasyonda görev yapan personelin sosyal ve mali haklarının tespiti, huzur hakkı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
       6. Denetleme Kurulunun görevleri yeniden düzenlenmiştir.
       7. Tahkim Kurulunda ihtisas sahibi kişilerin görev alması sağlanmıştır.
       8. Merkez Hakem Kurulu üyelerinin, Genel Kurulca seçilmeleri yasayla hükme bağlanmıştır.
       9. Merkez Hakem Kuruluna ayrı bütçe verilerek daha bağımsız çalışması amaçlanmıştır.
       10. Sponsorluk gelirleri, Federasyonun gelirleri arasına eklenmiştir.
       11. Milli Müsabakalarda protokol tribününü düzenleme yetkisi Federasyona verilmiştir.
       12. Para cezaları günün şartlarına uygun hale getirilmiştir.
       13. Gelişen teknoloji doğrultusuna göre Millî Müsabakaların yayını konusu yeniden düzenlenmiştir.
       14. Federasyon Başkan ve Yönetim Kurulu üyesi seçilebilmenin şartları belirlenmiştir.
       15. 3813 sayılı Kanuna “Geçici Madde 5” eklenerek; Türk futboluna emeği geçmiş, kırk ve kırktan fazla (A) Millî olmuş ve faal futbolu bırakmış olanların Genel Kurul üyesi olması sağlanmıştır.
       
YENİ YASA BİR TEPKİ YASASI MI?
       “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”da yapılan yeni değişikliklerle, esas itibariyle “başkanlık sultası”nın sona erdirildiğini görüyoruz. Bu amaçla, başkanlık görev ve yetkileri son derece sınırlandırılırken; eski yasa da Yönetim Kurulu ile Merkez Hakem Kurulu, Tahkim Kurulu ve Denetleme Kurulu gibi yardımcı kurullara üye atama yetkisi başkandan alınarak, Genel Kurul’a verilmiştir. Bu kapsamda yeni düzenleme ile, Yönetim Kurulunun on dört üyesi ile Denetleme, Tahkim ve Merkez Hakem kurulları üyelerinin, Genel Kurul tarafından seçilmesi esası getirilmiştir. Diğer yandan Başkanlık Sultası’nın kalıcı olmasını önlemek amacıyla, Başkan’ın üst üste en fazla iki dönem için seçilebileceği de hükme bağlanarak, Federasyonda farklı kişilerin Başkan olarak görev yapması sağlanmıştır.
       Yukarıda belirtilenlerden hareketle, bu yasanın aslında bir tepki yasası olduğunu ifade edersek, yanılmamış oluruz. Geçen sezon yaşanan olumsuzlukların neden olduğu spekülasyonlar, böylesi bir düzenlemeyi, bir yerde zorunlu kılmıştır. Nitekim, yasa değişikliğinin ön gerekçesinde: “Mevcut düzenlemede Federasyon Başkanı tarafından seçilen Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve üyelerinin, Genel Kurul tarafından seçilmeleri ve ayrı bütçelerinin olması öngörülerek Başkana bağımlılığı engellenmiş ve kamuoyunda bu Kurul ve hakemlerle ilgili tartışmaların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.” ifadesi de, yeni yasal değişikliklerin, “bir tepki yasası” olarak, Başkanlık sisteminden daha yaygın bir Genel Kurul sistemine yönelindiğini işaret etmektedir.
       
BAŞKANLIK SULTASINDAN KURULLARIN EGEMENLİĞİNE
       Bu değişiklikle, Başkan’ın görevleri arasında yer alan Yönetim Kurulunun başkan vekilleri dahil üç üyesi ile Merkez Hakem Kurulunun üyelerini belirleme görevleri, Kanunda yapılan düzenlemeyle Başkan’dan alınarak, Genel Kurul ile Yönetim Kuruluna verilmiş ve bu Kurulların etkinliği artırılmıştır. Özellikle, Yönetim Kurulu ile Genel Kurula verildiğinden Bu bağlamda özellikle kamuoyunda Merkez Hakem Kurulu ve hakemler ile ilgili tartışmaların önüne geçilmesi amacıyla, mevcut düzenlemede Federasyon Başkanı tarafından seçilen Merkez Hakem Kurulu üyelerinin, Genel Kurul tarafından seçilmeleri yasal olarak hükme bağlanmıştır. Hatta Merkez Hakem Kurulunun daha bağımsız çalışması amacıyla, Kurula ayrı bütçe verilerek, bu bütçenin Genel Kurulda ibra edilmesi ve Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslar dahilinde kullanılması düzenlenmiştir.
       Bu amaçla, Başkan’ın etkinliği yerine Genel Kurul’un etkinliği ikame edilirken; futbolla ilgili kişi ve kuruluşların Genel Kurulda yeterli ve etkin bir şekilde temsilini sağlamak üzere, Genel Kurul üye sayısı artırılmıştır. Buna göre Türkiye’de futbolun alt yapısını oluşturan spor kulüplerinin üye sayıları artırılarak Genel Kuruldaki temsil oranları yükseltilmiştir.
       Genel Kurulun etkinliğinin arttırılmasını teminen Genel Kurulun, dört yılda bir futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç kırk beş gün içinde, Malî Genel Kurulun ise her yıl Haziran ayında Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihte yapılması da yasa ile belirlenerek, karar altına alınmıştır.
       Yeni yasa ile Yönetim Kurulunun sayısı muhafaza edilmesine karşın, üyelerin Genel Kurulca seçilmesi esası getirilmiştir. Aynı zamanda Yönetim Kuruluna, liglerin isimlerini belirleme görevi getirilmiş olup; isim hakkından elde edilecek gelirlerle 2 ve 3 üncü lige yardımda bulunulması hedeflenmiştir.
       Denetleme Kurulunun, Yönetim Kurulunca hazırlanan talimata uygun olarak Federasyonun mali işlemlerini Genel Kurul adına denetleyeceği, her yıl hazırlayacağı yıllık denetleme raporunu Genel Kurulun onayına sunacağı ve raporunu Genel Kurul delegelerine bir ay önceden göndereceği esası getirilerek, üyelerin Federasyonun iş ve işlemleri hakkında bilgilendirmeleri sağlanmıştır.
       Yeni yasa ile, Federasyonun en önemli organlarından Denetleme Kurulu’nun görev, yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenerek, Kurul’un etkinliği arttırılmıştır. Yönetim Kurulunca hazırlanan talimata uygun olarak Denetleme Kurulu, Federasyonun malî işlemlerini Genel Kurul adına denetlerken, her yıl hazırlanacak yıllık denetleme raporunun, Genel Kurulun onayına hangi içerikle sunulacağı da belirgin hale getirilmiştir. Ayrıca, Denetleme Raporu’nda yer alması gereken mali tablolar sayılarak; kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılıp kullanılmadığı, harcamaların sportif faaliyetler için yapılıp yapılmadığı ve malî işlemlere ilişkin karar ve tasarrufların amaç ve programlarına uygun olup olmadığının da irdelenmesi konularına yer verilmiştir.
       Federasyon ile kulüpler; federasyon ile hakemler; federasyon ile teknik direktör ve antrenörler; kulüpler ile teknik direktörler ve antrenörler; kulüpler ile oyuncular; kulüpler ile kulüpler arasında çıkacak ihtilaflar hakkında Yönetim Kurulunca verilecek kararlar ile disiplin kurulu kararlarını, ilgililerin itirazı üzerine inceleyerek kesin karara bağlayan Tahkim Kurulu’na, üyelerinin bir kısmının hukuk fakülteleri ile spor yüksek okullarında görev yapan öğretim üyeleri arasından seçilmesi esası öngörülerek, mesleğinde ihtisas sahibi kişilerin, Kurul’da görev almaları sağlanmıştır. Bu yapısal değişiklikle; özerkliği güçlendirilen, sorunları kendi içinde çözebilen bir mekanizma oluşturmak amaçlanmıştır.
       Yapılan düzenlemelerle Federasyonda, Genel Kurul ve Yönetim Kurulunun etkinliği artırılmıştır.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları