Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Yeni Yasa, futbolun sorunlarını çözecek mi? (1)
 
Günümüzde futbol artık, sadece boş zamanları değerlendirmeye yönelik bir yarışma faaliyeti veya bedenin gelişimini sağlama gibi doğal varoluş nedenlerinin dışında, kazanç elde etme amacı güdülen ticari bir işkolu haline gelmiştir.
 
İstanbul
NTV-MSNBC
 
17 Haziran 2004—  Çağımızın en popüler spor dallarından birisi olan futbol, geniş kitleleri etkileyen özelliği ve çekiciliğiyle, bugün dünya genelinde üç milyar insana ulaşabilen, dev bir gösteri endüstrisine dönüşürken; amaç ve işlev olarak uğradığı bu niteliksel değişim ve gelişim, onu kendi içinde iktisadi, mali ve hukuki olarak da yeniden yapılanmaya mecbur bırakmıştır.

   
 
       
    MSNBC News Yeni yasa futbolun sorunlarını çözecek mi? (2)
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Futbolun bugün endüstriyel anlamda ulaştığı en üst aşama olan profesyonellik, kendi iktisadi, mali ve hukuki değerlerini de yaratmıştır. Yaratılan katma değerin yüz milyar dolarlara ulaşması, futbolun üzerinde yükseldiği temel ekonomik ve mali dinamiklerin, hem ulusal hem de küresel anlamda, yazılı hukuk kurallarıyla düzenlenmesi gereksinimini de ortaya çıkartmıştır.
       Bugün futbolun spor mevzuatı, temel hukuk ilkelerine uygun olarak bütün ülkelerin iç hukuklarına etki edecek biçimde uluslararası niteliğe dönüşmüştür. Bu bağlamda Uluslararası spor örgütlerine üye olan ülkeler bu kuruluşların benimsediği ilkelere ve talimatlara uyacaklarını peşinen kabul etmişlerdir.
       Ülkemizde profesyonel futbol faaliyetleri, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca kurulmuş bulunan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yürütülmektedir. Kanunun 1 inci maddesine göre futbol faaliyetleri, ulusal ve uluslararası kurallara göre örgütlenmek, uygulanmak, yürütülmek ve geliştirilmek zorundadır.
       
KANUNDA DEĞİŞİKLİK ZORUNLULUĞU
       Futbolun sürekli gelişmesi ve uluslararası niteliği nedeniyle, hızla değişen koşullara uyumun sağlanabilmesi için anılan Kanunda değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir.
       Yeni değişikliklere geçmeden önce, yazımızın bir bütünlük içinde üç bölümden oluşacağını buradan okurumuza iletelim. Buna göre ilk bölümümüzde; mevcut T.F.F.’na yapılan ilave (yeni) değişiklikler üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde yapılan değişikliklerin nedenleri ve amaçlarına değinilecek olup; üçüncü ve son bölümde ise, yeni değişikliklerin uygulamada sorunlara ne ölçüde çözüm sağladığını/sağlayacağını irdeleyeceğiz.
       
FUTBOL FEDERASYONU YASASI’NDA YAPILAN YENİ DEĞİŞİKLİKLER NELER GETİRİYOR?
       
Mevcut T.F.F. Yasasına ek olarak yapılan temel değişikliklerin neler olduğunu aşağıda belirtmeye çalışalım.
       “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın, T.B.M.M.’den onaylanarak geçmesiyle;
       1. Futbolla ilgili kişi ve kuruluşların Genel Kurulda yeterli ve etkin bir şekilde temsili sağlanarak, Genel Kurul üye sayısı artırılmış, sporda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de futbolun alt yapısını oluşturan spor kulüplerinin üye sayıları ile spor ürününün asıl sahibi olan spor kulüplerinin oy oranı % 42’den, % 72’ye çıkarılarak Genel Kuruldaki temsil oranları yükseltilmiştir.
       2. Genel Kurul tarafından seçilen Tahkim Kurulu üyelerinin bir kısmının hukuk fakülteleri ile spor yüksek okullarında görev yapan öğretim üyeleri arasından seçilmesi esası öngörülerek, mesleğinde ihtisas sahibi kişilerin Tahkim Kurulunda görev yapmaları sağlanmıştır.
       3. Kanunun mevcut halinde Başkan ve Yönetim Kurulu üyesi seçilebilmek için aranacak şartlar düzenlenmemiş olduğundan; Yasadaki bu boşluk doldurularak, anılan Kanuna bir madde ilave edilmek suretiyle, Federasyon faaliyetlerini yürütmeye talip kişilerin; vergi ve sigorta borçlarının olmaması, seçim tarihinden önceki beş yıl içerisinde Kanunda belirlenen hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmamış ve Türk Ceza Kanununda öngörülen yüz kızartıcı suçlar ile Devlet aleyhine olan suçları işlemeyenlerden seçilmeleri sağlanmıştır.
       4. Başkan vekilleri ile Yönetim Kurulunun bir kısım üyelerini belirleme yetkisi Başkandan alınarak, Genel Kurul ile Yönetim Kuruluna verilmiş ve bu Kurulların etkinliği artırılmıştır. Bu anlamda, mevcut düzenlemede Federasyon Başkanı tarafından seçilen Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve üyelerinin, Genel Kurul tarafından seçilmeleri ve ayrı bütçelerinin olması öngörülerek Başkana bağımlılığı engellenmiş ve kamuoyunda bu Kurul ve hakemlerle ilgili tartışmaların önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
       5. Federasyon Başkanının üst üste en fazla iki dönem için seçilebilmesi hükme bağlanmaktadır.
       6. Yönetim Kurulunun oluşumu yeniden belirlenmektedir.
       7. Yönetim Kurulunun görevleri arasına liglerin isimlerini belirleme, iki başkan vekilini seçme, dopingle ilgili uygulamaları yapma, sporda şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirleri alma ve aldırma görevleri eklenmekte, Federasyonda görev yapan personelin sosyal ve mali haklarının tespiti, huzur hakkı ile ilgili düzenlemeler yapılmaktadır.
       8. Denetleme Kurulunun görevleri yeniden düzenlenmiştir.
       9. Sponsorluk gelirleri, Federasyonun gelirleri arasına eklenmiş olup; bu şekilde başta Süper Lig olmak üzere, diğer Lig’lerin de isim hakları satılabilecektir.
       
       (Haftaya, yapılan değişikliklerin nedenleri ve amaçlarına değinilecektir)

       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları