Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Dünya futbolunda “Top 20” kulüp - 2
 
İngiltere’nin Fourfourtwo Dergisi’nin Mart sayısında yaptığı ve kendine göre dünyanın en büyük 20 kulübünü seçtiği araştırmanın ikinci bölümü...
 
NTV-MSNBC
 
26 Nisan—  Pascal Nouma’nın gönderilmesi gerekiyor muydu ya da gönderilmesi için illa ki bilmem neresiyle elleşmesini beklemek gerekiyor muydu gibilerinden bir polemiğe girmeden (o konuyu Genel Kurmay Başkanlığımıza havale ediyor!) direkt bu yazının konusuna geçiyoruz.

   
 
       
    MSNBC News Dünya futbolunda "Top 20" kulüp
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -5-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -4-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -3-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -2-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Önce, aynı başlıklı yazımızın haftalar öncesinde kalan birinci bölümünde yer alan ilk 10 kulübü bir hatırlayalım :
       1) Ajax (Hollanda)
       2) Al Ahly (Mısır)
       3) Arsenal (İngiltere)
       4) Barcelona (İspanya)
       5) Bayern Münih (Almanya)
       6) Boca Juniors (Arjantin)
       7) Celtic (İskoçya)
       8) Corinthias (Brezilya)
       9) Dinamo Kiev (Ukrayna)
       10) Galatasaray (Türkiye)
       Fark etmemiş ya da ilk bölümden hatırlamamış olabilirsiniz; tekrar edelim: Kazandıkları kupalar, aldıkları ulusal ve uluslararası başarılar, statları, mali yapıları gibi kriterlere göre oluşturulan bu, tüm zamanların “En Büyük 20 Kulübü” kendi içlerinde alfabetik olarak sıralanmışlar.
       Sıralayanlar kim, onu da hatırlayalım : FourFourTwo dergisinin bilir(!) kişileri.
       Sonra da, kaldığımız yerden devam edelim :
       11) Juventus (İtalya)
       
Zaferleri : 26 kez İtalya Lig Şampiyonluğu, 9 kez İtalya Kupası, 2 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, 3 Uefa Kupası, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 2 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları : Michel Platini, Roberto Bettgea, Zbigniev Boniek, DinoZoff
       İlginç Not : İlk başlarda Juventus’un forması kırmızı çizgiliymiş. Ancak 1903’te bir kulüp yetkilisine İngiltere’yi ziyareti sırasında Notts County Kulübü yetkilileri siyah-beyaz çizgili bir forma hediye etmiş. Bu formayı çok beğenen Juventus Kulübü yöneticisi, İtalya’ya aynı formadan bir takım yaptırarak dönmüş ve o tarihten sonra Juventus’un renkleri siyah-beyaz olmuş.
       
       12) Kashima Antlers (Japonya)
       
Kuruluş Tarihi : 1991 (!)
       Zaferleri : 4 kez Japonya Lig Şampiyonluğu, 2 kez Japonya Kupası, 3 kez Japonya Lig Kupası
       Efsane Oyuncuları : Zico, Jorginho, Santos, Leonardo, Mazinho (“Brezilyalı Efsane Oyuncuları” demek daha doğru olurmuş.)
       İlginç Not : 12 yıllık bir kulübün “En Büyük 20 Kulüp” listesine girmeye hak kazanmasından daha ilginç bir not düşünemiyorum!
       
       13) LA Galaxy (A.B.D.)
       
Kuruluş Tarihi : (Beterin beteri varmış!) 1996
       Zaferi : 1 Lig Şampiyonluğu
       Efsane(!) Oyuncuları : Cobi Jones, Carlos Ruiz, Robin Fraser, Greg Vanney, Alexi Lalas
       İlginç Not : Bence LA Galaxy’i bu listeye sokan özelliği stadı olmuş. 96 bin kişilik Rose Bowl Stadı, 1994 Dünya Kupası Finali’ne (İtalya-Brezilya) ev sahipliği yapmış, 1984 Los Angeles Olimpiyatlarında önemli mücadelelere sahne olmuş ve 1986’da “FİFA World All Star” maçı bu statta oynanmış.
       
       14) Manchester United (İngiltere)
       
Zaferleri : 14 kez lig şampiyonluğu, 10 Federasyon Kupası, 1 Lig Kupası, 2 Avrupa Şampiyonluğu, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 1 Dünya Kulüpler kupası
       Efsane Oyuncuları : Duncan Edwards, Bobby Charlton, George Best, Bryan Robson, Eric Cantona
       İlginç Not : 1902 yılında kulüp yönetiminde yapılan isim elirleme oylamasında Manchester Celtic ismini tercih eden üyelerin sayısı az farkla geriye düşmüş olmasa belki de bugün Manchester United adını duymamış olacaktık.
       
       15) Milan (İtalya)
       
Zaferleri : 16 kez İtalya Lig Şampiyonluğu, 4 kez İtalya kupası, 5 kez Avrupa Şampiyonluğu, 2 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 3 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları : Nils Liedhilm, Gianni Rivera, Marco van Basten, Ruud Gullit, Franco Baresi
       İlginç Not : Kulüp başkanı Silvo Berlusconi bir zamanlar yolcu gemilerinde şarkıcılık yapmış. (Hakikaten ilginç bir not!)
       
       16) Penarol (Uruguay)
       
Zaferleri : 11 kez Uruguay Amatör Lig Şampiyonluğu, 34 kez Uruguay Lig Şampiyonluğu, 5 kez Özgürlük Kupası Şampiyonluğu, 3 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları : William Martinez, Juan Schiaffino, Fernando Moreno, Obdulio Varela, Alberto Spencer, Nestor Goncalves
       İlginç Not : Glasgow Rangers’ın 49’luk ulusal lig şampiyonluğu olmasa bu alandaki rekor 45 kez ile Penarol’un olacakmış.
       
       17) Raja Casablanca (Fas)
       
Zaferleri : 7 kez Fas Lig şampiyonluğu, 5 Fas Kupası, 3 Afrika Şampiyon Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları : Mustapha Chadli (Aptullah Çatlı’nın yeşil pasaportlu kuzenlerinden biri olabilir!), Youssef Safri, Jamal Sellami, Mustapha Khalif, Abdelaatif Jrindou
       İlginç Not : Raja Casablanca’nın önderliğinde Fas kulüplerinin çoğu Afrika kıtasında bir dolu uluslar arası şampiyonluğa imza atmışlar. Örneğin Afrika Kulüpler kupası son 6 yılda 3 kez Fas’a gitmiş. Buna rağmen Fas Milli Takımı Afrika Kupası’nı sadece bir kez (1976’da) kazanabilmiş.
       
       18) Real Madrid (İspanya)
       
Zaferleri : 28 kez İspanya lig Şampiyonluğu, 17 kez İspanyol Kupası Şampiyonluğu, 9 Avrupa Şampiyonluğu, 2 UEFA Kupası, 3 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları : Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas, Francisco Gento, Emilio Butragueno, Hugo Sanchez
       İlginç Not : Real Madrid’in ilk hocası bir İngiliz’miş. Arthur Johnson adlı bu teknik adam kendini kulübe o kadar adamış ki, nikah saatini bile sabaha aldırmış. Sebep mi? Öğleden sonraki antrenmana çıkabilsin diye. (Bu satırları bizim hanımlar da okumalı!)
       
       19) River Plate (Arjantin)
       
Zaferleri : 1 kez Amatör Lig şampiyonluğu, 14 kez Arjantin Lig Şampiyonluğu, 4 kes metropolitan Lig Şampiyonluğu, 3 kez Ulusal Lig Şampiyonluğu, 6 Apertura, 3 Clasura Ligi şampiyonluğu, 2 Özgürlük Kupası, 1 İnteramerica Kupası, 1 Süperkupa, 1 Dünya Kulüpler kupası
       Efsane Oyuncuları : Bernabe Ferreyra, Alfredo di Stefano, Omar Sivori, Mario Kempes, Norberto Alonso, Enzo Francescoli
       İlginç Not : River Palte, iki yerel kulübün (Santa Rosa ve Rosales) kendi aralarında oynadıkları dostluk maçından sonra birleşmesiyle kurulmuş. Her iki takım da o maça bembeyaz formalarla çıkmış. Karışıklık olmasın diye bir tanesi kırmızı bir bant diktirmiş. Bu, kırmızı bantlı beyaz forma da daha sonra River Plate’in forması olmuş.
       
       20) Sao Paulo (Brezilya)
       
Zaferleri : 3 Ulusal Lig, 20 Sao Paulo Ligi şampiyonluğu, 1 Rio-Sao Paulo şampiyonluğu, 2 özgürlük kupası, 1 Conmebol Kupası, 1 Süper Kupa (Bu, Latin Amerika’nın Süper Kupası; Galatasaray’ın kazandığından değil yani. Bir iki okuyucum, “GS’den bahsederken onu atlamışsınız” demişti de... Halbuki Avrupa Süper Kupası bu araştırmada hiçbir kulüp için kayda değer bulunmamış. O yüzden yazmamıştım)
       Efsane Oyuncuları : Rai, Leonidas, Careca, Junior, Muller, Cafu.
       İlginç Not : 1950’lerden sonra güçlenmeye başlayan Sao Paulo Kulübü’nün o dönemde inşa ettirdiği devasa Marumbi Stadyumu aynı zamanda, dünyanın en büyük özel (bir kulübe ait olan) stadı konumunda... Tam 150,000 kişilik.
       
       NOT : Bu yazının birinci bölümü ile ikinci bölümü arasında geçen süre içerisinde, yukarıda sayılan kulüplerden biri o arada hanesine bir kupa daha yazdırmış olabilir; öyle ise, af ola!
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları