Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Dünya futbolunda “Top 20” kulüp
 
İngiltere’nin Fourfourtwo Dergisi, Mart sayısında yine ilginç bir araştırma yayımlamış ve kendine göre dünyanın en büyük 20 kulübünü seçmiş, kulüplerin tarihlerinden, stat kapasitelerine kadar pek çok bilgiyi içeren bir çalışma yapmış.
 
NTV-MSNBC
 
17 Mart—  Dünyanın en büyük 20 kulübünü seçen dergi, bu kulüplerin tarihlerinden, stat kapasitelerine, efsane oyuncularından, şu andaki yıldız oyuncularına kadar bir dolu bilgiyi içeren bir çalışma yapmış. Bu araştırmayı kısaltarak iki bölüm halinde sizlere aktarmaya çalışacağım. Ben de Fourfourtwo gibi alfabetik sırayla aktaracağım.

   
 
       
    MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -5-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -4-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -3-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları -2-
MSNBC News Tayfun Öneş'in tüm yazıları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kendi kulüplerinin ya da sempatizanı oldukları büyük Avrupa takımlarının bu listede yer almadığını görüp üzülecek olanlar varsa daha baştan şu açıklamayı yapmam lazım:
       Bu liste oluşturulurken kulüplerin şu sıralar ne durumda olduklarına pek bakılmamış. Araştırmanın kriterleri, kulüplerin kuruluşlarından bu yana sergiledikleri ulusal ve uluslararası başarılar, kökleşmiş gelenekler, taraftar kapasiteleri hatta finans yapıları gibi özelliklere dayandırılmış.
       Bu yüzden de, AS Roma yerine örneğin La Galaxy ya da Al Ahly gibi bir kulübü listede görürseniz yadırgamayın. Aslında bu çeviri ve derlemeyi İtalyan futbolseverler okuyacak değil ya; şu anda “kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” demeye çalışıyorum. O gelinler de zaten, okurken “G” harfine geldiklerinde ne demek istediğimi anlayacaklar.
       
       1 - Ajax (Hollanda)
       
Başarıları: 28 Hollanda Lig Şampiyonluğu, 15 Hollanda Kupası, 4 Avrupa Şampiyonluğu, 1 UEFA Kupası, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 2 Dünya Kulüpler Kupası .
       Efsane Oyuncuları: Johan Cruyff, Patrick Kluivert, Johan Neeskens, Johnny Rep, Frank De Boer.
       Not: Ajax, Amsterdam Kenti’nin takımı. 30 yıl öncesine kadar aynı kentte Ajax’ın 3 ezeli rakibi vardı : Blauw Wit, DWS ve De Volewijkers. Bu üç takım 1972’de birleşerek FC Amsterdam Kulübü oldular. Birleşmeden iki yıl sonra UEFA Kupası’nda Milan’ı eleyebilecek kadar başarılı olmalarına rağmen 10 sene sonra 1982’de tekrar dağılıp amatör kulüpler halini aldılar. Ajax, Amsterdam’da tek olmayı sürdürüyor.
       
       2 - Al Ahly (Mısır)
       Başarıları : 29 Mısır Ligi Şampiyonluğu, 19 Mısır Kupası, 13 Kral Faruk Kupası, 3 Afrika Şampiyonluğu, 4 Afrika Kupası Şampiyonluğu, 1 Afrika Süper Kupa Şampiyonluğu.
       Efsane Oyuncuları: Hossam Hassan, İbrahim Hassan, Saleh Selim, Mahnmoud El-Khateeb, El-Dizwy
       Not : Ulusal kupa şampiyonluğu konusunda Al Ahly’nin 32 kez ulaştığı başarıyı dünyada geçen takım sayısı sadece bir. O da Kuzey İrlanda’nın Linfield Kulübü (36).
       
       3 - Arsenal (İngiltere)
       
Başarıları : 12 İngiltere Lig Şampiyonluğu, 8 Federasyon Kupası, 2 Lig Kupası, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 1 UEFA Kupası.
       Efsane Oyuncuları: Tony Adams, Ian Wright, Frank Mclintock, Cliff Bastin, Ted Drake
       Not : Arsenal’in klüp amblemindeki savaş topu geçen yıl yeniden dizayn edilerek yönü orijinal halindeyken iddia edildiği yöne, Fransa’ya doğru çevrilmiş. Arsenal’in Fransızları, Arsene Wenger, Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires... Onların bu konudan haberleri var mı acaba?
       
       4 - Barcelona (İspanya)
       
Başarıları: 16 İspanyol Lig Şampiyonluğu, 24 İspanya Kupası, 1 Avrupa Şampiyonluğu, 3 UEFA Kupası, 4 Avrupa Kupa Galipleri Kupası.
       Efsane Oyuncuları: Ladislav Kubala, Diego Maradona, Johan Cruyff, Romario, Hristo Stoichkov, Ronald Koeman
       Not: Barça’nın yurt dışından oyuncu getirme konusunda dünyanın ilk kulübü olduğunu biliyor muydunuz? 1950’lerde bir dönem aynı sezonda 7 ayrı kıtadan 20 oyuncuya forma giydirmiş. İspanya Futbol Federasyonu bu duruma fazla dayanamamış ve 1960’larda bir ara yabancı oyuncu ithalini yasaklamış.
       
       5 - Bayern Münih (Almanya)
       
Başarıları: 17 Almanya Lig Şampiyonluğu, 10 Almanya Kupa Şampiyonluğu, 4 Avrupa Şampiyonluğu, 1 UEFA Kupası, 1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 2 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları: Franz Beckenbauer, Lothar Mathaeus, Gerd Müller, Karl Heinz Rummenigge
       Not : 1998 yılına kadar Almanya’da Futbol Kulüplerinin Limited bir şirket dahi olmasının yasak olduğunu biliyor muydunuz? Yani, Bayern Münih 1998’e kadar üyelerinin hayrına çalışan, kâr amacı gütmeyen (!) bir kulüpmüş.
       
       6 - Boca Juniors (Arjantin)
       
Başarıları: 6 Amatör Lig Şampiyonluğu, 10 Arjantin Lig Şampiyonluğu, 2 Metropolitan Ligi Şampiyonluğu, 3 Ulusal Lig Şampiyonluğu, 3 ‘Apertura’ Ligi Şampiyonluğu, 1 ‘Clasura’ Ligi Şampiyonluğu, 4 Özgürlük Kupası, 1 Süper Kupa, 2 Dünya Kulüpler Kupası
       Efsane Oyuncuları: Diego Maradona, Roberto Cherro, Angel Clemente Rojas, Silvio Marzolina, Ubaldo Rattin, Gabriel Batistuta
       Not: 1977 ve 78’de Boca, Dünya Kulüpler Kupası için iki kez Liverpool ile karşılaşması gerekiyordu. Ancak Liverpool o zamanlar Latin Amerika’daki futbol vahşetini öne sürerek oynamayı reddetti. Bu yüzden 1977’de Mönchengladbach ile oynayan Boca, 1978’i de boş geçmiş.
       
       7 - Celtic (İskoçya)
       
Başarıları: 38 İskoçya Lig Şampiyonluğu, 31 İskoçya Kupası, 11 Lig Kupası, 1 Avrupa Kupası
       Efsane Oyuncuları: Kenny Dalglish, Paul McStay, Billy McNeil, Jimmy Johnstone, Danny McGrain
       Not : Celtic’in 1887 yılında Katolik komün tarafından Glasgow’un doğusundaki yoksullara yardım toplamak amacıyla kurulduğunu biliyor muydunuz?
       
       8 - Corinthias (Brezilya)
       
Başarıları: 3 Brezilya Lig Şampiyonluğu, 24 Sao Paolo Lig Şampiyonluğu, 4 Rio-Sao Paolo Şampiyonluğu, 2 Brezilya Kupası, 1 FİFA Dünya Kupası şampiyonluğu
       Efsane Oyuncuları: Garrincha, Rivelino, Socrates, Dida, Gilmar
       Not: Corinthias takımı Sao Paolo’nun işçi sınıfının takımı olarak biliniyor ve 1910’da 2 boya ustası, bir şoför, 1 mason ve 1 ayakkabı tamircisi tarafından kurulmuş. İsmini de o yıllarda Brezilya’ya turneye gelen bir İngiliz futbolcu topluluğundan almış.
       
       9- Dinamo Kiev (Ukrayna)
       
Başarıları: 13 S.S.C.B. Lig Şampiyonluğu, 9 S.S.C.B. Kupası, 9 Ukrayna Lig Şampiyonluğu, 5 Ukrayna Kupası, 2 Avrupa Kupa Galipleri Kupası
       Efsane Oyuncuları: Anatoly Byshovets, Oleg Blokhin, Andrey Shevchenko, Igor Belanov, Alexandr Zavarov
       Not : Dinamo Kiev, 1995’te UEFA Kupası’nda Panathinaikos takımı ile karşılaşacaktı. Maçın hakemi Antonio Lopez Nieto idi. UEFA yetkilileri Dinamo Kiev Kulübü’nü, İspanyol hakeme rüşvet önerdiği gerekçesiyle 3 yıl boyunca Avrupa Kupalarına katılmaktan men etti.
       
       10 - Galatasaray
       
Başarıları: 9 İstanbul Şampiyonluğu, 15 Türkiye Lig Şampiyonluğu, 13 Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası
       Efsane Oyuncuları: Metin Oktay, Hakan Şükür, Tanju Çolak, Gheorghe Hagi, Gheorghe
       Popescu
       Not: Galatasaray’ın Cim Bom Bom lakabının nereden geldiğini biliyor muydunuz? Galatasaray Lisesi öğrencileri 1900’lerin başında bir turnuva için İsviçre’ye gider ve döndüklerinde dillerinde hep orada duydukları “Jim Bom Bom” şarkısı vardır.
       —— Birinci Bölümün Sonu —-
       

       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları