Home page
Haber Menüsü


Unakıtan: 2003’te faize 65 katrilyon
Bu yıl 65 katrilyon lira faiz ödemesi yapılacağını açıklayan Maliye Bakanı Unakıtan, tasarruf önlemleriyle 1 katrilyon lira kaynak sağlandığını ifade etti.
Ahmet Ergen / Ankara
CNBC-E
21 Ocak— Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003 yılı bütçesinin 150 katrilyon liranın altında bir büyüklükte olacağını belirterek, bu yıl 65 katrilyon lira civarında faiz ödemesi yapılacağını açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Gül, bütçenin küçültülmesini istedi
MSNBC News Unakıtan: DB kredileri hazır
MSNBC News Unakıtan: Yeni yasayla aklanmam sözkonusu olamaz
MSNBC News Unakıtan: 2003 bütçe tasarısı ay sonunda Meclis'te
MSNBC News Hükümet IMF için 2003 bütçesine hız verdi
MSNBC News Unakıtan: Dokunulmazlığım kaldırılabilir
MSNBC News Unakıtan: Mali Milad ve Vergi Barışı tasarıları haftaya Meclis'te
MSNBC News Unakıtan: Sezer'in vetosu nedeniyle kayıp 5 trilyon
MSNBC News Unakıtan: Vergi Paketi af değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, ekonomi muhabirlerini bilgilendirdi. Unakıtan, israfları önlemek için tedbirler almaya devam ettiklerini belirterek, “Tasarruf ettiğimiz rakam 1 katrilyon liranın üzerinde” dedi.
       Unakıtan, 2003 yılı enflasyon hedefini yüzde 20 olarak belirlediklerini, büyümenin de beklenenin üzerinde gerçekleşerek 2003 yılında yüzde 5 oranında bir büyümeyi öngördüklerini belirtti.
       Almış oldukları önlemler dolayısıyla yüzde 6.5 faiz dışı fazlada hiçbir problem olmadığını vurgulayan Unakıtan, “Bunu bütçede göreceksiniz. Bunun için savurganlığa çok önem verdik. Araba alımlarının tamamını yasakladık. Lüzumsuz yatırımlara geçit vermedik. Yeni alınacak personelin sayısını da almak mecburiyetinde kaldığımız personelin sayısını da 35 bine indirdik” diye konuştu.
       
HEDEFE KİLİTLENDİK
       Unakıtan, yeni dönemde enflasyonla mücadelenin devam edeceğini, bütçeyi buna göre hazırlayacaklarını anlattı. Bu nedenle gece gündüz çalıştıklarını belirten Unakıtan, burada herkesin yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefine dikkat ettiğini vurguladı.
       
1 KATRİLYON LİRALIK TASARRUF
       Sağlık alanındaki israfı önlemek amacıyla, katılım payı ve antibiyotik konusunda bazı tedbirler alındığına işaret eden Unakıtan, gerek sağlık gerekse diğer alanlardaki bu tedbirlerle, 1 katrilyon liralık bir tasarrufun ortaya çıktığını belirtti.
       Bütçeden sonra Maliye Kontrol Tasarısını da yasallaştıracaklarını kaydeden Unakıtan, bu düzenlemeyle harcamada yeni esaslar getirileceğini, performans kriterli bütçelemeye gidileceğini ve üç yıllık bütçe hazırlama imkanının elde edileceğini ifade etti.
       
BÜTÇEDE KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE
       2003 bütçesinde 80 küsür katrilyon liralık bir vergi geliri hedefi bulunduğunu kaydeden Unakıtan, kayıt dışı ekonominin yüzde 57’sinin kayıt altına alınmasıyla 4 katrilyon liralık ilave bir gelir elde edileceğini söyledi.
       Türkiye’nin bu yıl 65 katrilyon lira faiz ödeyeceğini kaydeden Maliye Bakanı, bunun süratle aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi. Faizlerde 1.2 nisbetinde bir inişin 1 katrilyon liralık bir tararuf sağladığını vurgulayan Unakatan, bunun içinde enflasyonun aşağıya çekilmesi ve kayıt dışının kayıt altına alınması zorunluluğuna dikkati çekti.
       Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için iyi bir vergi idaresi kurulması zorunluluğuna işaret eden Maliye Bakanı, söyle konuştu:
       “Bundan sonra vergi numarası ve denetimi ile buna yönelik bir çalışma içinde olacağız. Yaptığımız çalışma ile vergi numarası ile vatandaşlık numarası aynı olacak. Bu numara, sosyal sigorta numarası da sayılacak. Yani vatandaşı doğumundan ölümüne kadar, artık Maliye de takip edecek. Mali gelişmeler izlenecek. Getireceğimiz yeni denetim anlayışı ile sektörel denetime gidilecek. Vatandaş daha beyannamesini verirken bir incelemeye tabi tutulacak. Bazı sektörler beyan süresinden önce gözlem ve takip altında olacak. Vermesi gereken verginin altında beyanda bulunuyorsa uyarılacak. “bak arkadaş. Elde ettiğin gelir bu. Beyanın şu. Bunun düzelt, yoksa başına geleceklerden sen sorumlusun) diyeceğiz.”
        Türkiye’de yüzde 2.5 olağan denetim oranının ABD’de yüzde 1’lerde kaldığını, ancak bu ülkelerde çok etkin bir sistem bulunduğunu da anlatan Unakatan, “Biz, daha etkin bir sistem kuracağız. Sektörlerin havadan fotoğrafını çekeceğiz. Kayıt dışını önleyici diğer bazı sistemler de devreye girecek” açıklamasında bulundu.
       
İCRAATLARINI ANLATTI
       Unakıtan, göreve geldikten bu yana gerçekleştirdikleri icraatlar ile bundan sonra yapmayı düşündükleri düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.
        İki aylık süreçte “Mali Milat” ve “Nereden Buldun”u kaldırdıklarını, geçici bütçe çıkardıklarını, son olarak da “Vergi Barışı Kanunu”nun Meclis’te kabul edildiğini hatırlatan Unakıtan, kanunun Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğuna dikkati çekti.
       Unakıtan, “inşallah onaylanırsa, vergi barışı da kanunlaşmış olacak. Tabiki takdir sayın Cumhurbaşkanımızın” dedi
       Vergi ve bütçe çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini anlatan Unakıtan, 2003 yılı bütçesinin YPK’da tekrar ele alınıp, Şubat ayının ilk günlerinde TBMM’ye sunulacağını belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları