Home page
Haber Menüsü


Acil Eylem Planı revize edildi
58’nci hükümetin Acil Eylem Planı revize edildi. Yeni planda 18 ay içinde bankaların tüm yükümlülüklerini kapsayan “tam garanti” uygulamasının kaldırılacağı bildirildi.
Ankara
CNBC-E
16 Ocak— Hükümetin yol haritası olan Acil Eylem Planı’nın ekonomik dönüşüm programında vergi ve harcama politikaları kapsamında getirilecek yeni düzenlemelerin yanısıra, ekonominin yeniden canlanmasına sağlayacak tedbirler de önemli bir yer tutuyor.

   
 
       
   
MSNBC News Acil Eylem Planı bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşülüyor
MSNBC News Acil Eylem Planı, DPT kontrolünde
MSNBC News Erdoğan acil eylem planını açıkladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP’nin seçimlerden sonra kamuoyuna duyurduğu “Acil Eylem Planı”nın en önemli bölümlerinden olan ekonomik dönüşüm programına dönük uygulamalar için çalışmalara hız verildi.
       
       IMF İLE İLİŞKİLER: Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mevcut anlaşmanın revize edilmesi çerçevesinde, 4. ve 5. gözden geçirmeyle ilgili kriterlerden yapılabilecek olanların hayata geçirilmesi ve diğerleri içinse IMF’yle görüşülmesi Ocak sonuna kadar takvimlendirildi.
       Bu haftasonu ilk toplantısını yapacak olan Yüksek Planlama Kurulu’nun mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda gerçek resmi ortaya koyacağı belirtildi.
       
       VERGİ POLİTİKALARI: Aralık 2002 sonu olarak belirlenen 22 ilde uygulanan reel sektöre vergi teşvikleri sağlayan ve istihdam artırıcı 4325 sayılı kanunun uygulanması yeni işletmeler için bitirilmesi yeni yıla kalırken, bu tür teşvik uygulamalarına devam edilip edilmeyeceğine, edilecekse hangi kapsamda ve nasıl devam edileceğine ayrıca karar verilecek.
       6 ay içinde beyana dayanan vergilerde taksit sayısının azaltılması ve bazı vergilerin ödeme zamanı hazine nakit dengesi de dikkate alınarak öne çekilmesi hedeflenirken, diğer başlıklar şöyle:
       
* Etkin ve kurumsallaşmış vergi denetimi için, denetim birimleri arasında koordinasyon sağlanacak.
* Denetimlerin yıllık denetim planları çerçevesinde yapılmasına imkan tanınacak.
* Denetim sonuçlarının ve denetlenen mükelleflerin izlenmesi suretiyle denetim izleme tabanı oluşturularak ileriye dönük risk alanları belirlenecek.
* Vergi istihbarat merkezi ile vergi kimlik numaraları denetimde etkin olarak kullanılacak.
* Gelir vergisi sistemi içinde yer alan ve sadece ücret gelirlerine uygulanan özel indirim tutarları kamu finansman dengeleri gözetilerek zaman içinde artırılacak ve asgari seviyesine yükseltilecek.
* Gelir vergisindeyse temel vergileme birimi olarak aile esas alınacak ve bazı indirimler buna göre düzenlenecek.
       
       HARCAMA POLİTİKALARI: Mali disiplin ve şeffaflığı artırmak üzere kapatılan fonların bir çoğunun varlıklarını sürdürdüğü belirtilirken, sadece fon adı yerine hesap ismi kullanılmaya başlandığına dikkat çekiliyor.
       Bu durum yeniden gözden geçirilerek, faaliyetlerine tamamen son verilmesi gereken fon ve hesaplar tasfiye edilecek, kalanların hesaplarının takibini sağlayacak düzenleme ve uygulamalar 3 ila 6 ay içerisinde yapılacak.
       Kamu kuruluşlarındaki ihtiyaç fazlası demirbaşlar bir havuzda toplanarak, adalet teşkilatı ve eğitim kurumları başta olmak üzere ihtiyacı olan kuruluşlara dağıtılacak.
       
       MALİ PİYASALAR: Yurtdışında yaşayan vatandaşların sermaye piyasasına katılımı için, 3 ay içinde 32 sayılı kararda yer alan Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışında menkul kıymet ihraç ve satışının serbest olduğu yönündeki hüküm, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kayda alınması şartıyla serbest olduğu yönünde değiştirilecek.
       Şirketler tarafından kar-zarar ortaklığı belgesine izin verilecek. Çok ortaklı şirketlerde oydan yoksun hisse senedi ihracı teşvik edilecek.
       
       SERMAYE PİYASASINA KATILIM: Küçük tasarruf sahiplerinin sermaye piyasasına katılımı içinse, mevcut muhasebe standartları uluslararası muhasebe standartları ile değiştirilecek. Bağımsız denetim firmaları denetlemesinde, aykırılıkların tespiti halinde yetki belgeleri iptal edilecek.
       İlk halka arz sonrasinda belirli bir süre içinde sektörel veya ulusal 100 endeksine paralel olmayan fiyat düşüşlerine karşı küçük yatırımcıları korumak amacıyla halka arz sırasında garantörlük anlaşması yapılacak.
       3 ila 6 ay arasında piyasada manipulasyonu önleyici tedbirler alınacak ve halka açık şirketlerin küçük pay sahipleri aleyhine örtülü kazanç aktarımları önlenecek.
       
       BANKACILIK: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen alacakların tahsilatının hızlandırılması için, 6 ay içinde fonun devraldığı kredi dosyalarının ayrıntıları, bugüne kadar yapılan işlemler, yeniden yapılandırılan kredilerin koşulları ile ilgili bilgiler şeffaf bir biçimde kamuoyuna duyurulacak.
       Tahsilat, iştirak ve gayrimenkul satış işlemlerine yönelik fona somut performans kriterleri getirilecek.
       Özel finans kurumları, bankalar gibi Eximbank kredilerine 6 ila 12 ay içinde aracılık eder hale getirilerek bu kurumların ihracatçı müşterilerinin bu tür kredi talebini karşılamaları sağlanacak.
       Bu kurumlara yine bankalar gibi borsa aracı kurumu kurma izni verilerek borsa dışında kalmış büyük bir kesimin borsada işlem yapmasına imkan tanınacak.
       Özel finans kurumlarının yurtdışında örgütlenmesi teşvik edilerek, yurtdışında yaşayan ve faize duyarlı vatandaşların tasarruflarının ekonomiye kazandırılması sağlanacak.
       18 ay içinde bankaların tüm yükümlülüklerini kapsayan tam garanti uygulaması kaldırılacak. Mevduat sigortasına tabii mevduat tutarı Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun hale getirilerek 50 milyar lira ile sınırlı tutulacak.
       Mevduat sigortasının kapsamı lira cinsinden mevduatı özendirecek şekilde düzenlenecek. Hazine’nin mevduat sigortasından doğabilecek riskini azaltmak amacıyla, gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi “co-insurance” uygulaması getirilecek.
       Finansal yeniden yapılandırılması tamamlanarak, operasyonel yenden yapılanmasında ise son aşamaya gelinen kamu bankaları orta vadede özelleştirilinceye kadar ticari esaslara göre yönetilecek.
       
       ÖZELLEŞTİRME: Özelleştirme uygulaması çerçevesinde ortaya çıkan işsizlik sorununun giderilmesi için, özendirici emeklilik hakkı, personel açığı olan KİT’lere gönüllülük esasına göre personel kaydırılması, özelleştirilecek kuruluşun faaliyet alanı ile ilgili bayilikler verilmesi gibi uygulamalarla fazla personelin azaltılması gibi tedbirler alınacak.
       Bu uygulamalara rağmen fazla personel hala varsa, personel bir havuzda toplanarak eğitim yoluyla nitelikleri artırılacak ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel ihtiyacı, nitelikleri uygun olmak kaydıyla öncelikle buradan karşılanacak.
       
       REEL SEKTÖR: Gelir, kurumlar, damga ve gümrük vergisi kanunları, harçlar kanunu ile ilgili diğer kanunlarda 6 ay içinde değişiklikler yapılarak, halen teşvik belgesine bağlı olarak uygulanmakta olan vergiye ilişkin teşvikler otomatik olarak Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) de dahil tüm yatırımlara uygulanır hale getirilecek.
       Bu çerçeveden hareketle, stopaj kaldırılacak. Yatırım indirimi oranı yüzde 30’a çekilecek. Yatırım malları ithalatı konusunda AB mevzuatına uyum sağlamak için üçüncü ülkelerden yapılacak ithalatta ortak gümrük tarifesi yüzde 3 oranında uygulanacak.
       İhracat performansından bağımsız olarak sermaye artırımı, ortaklara ait gayrimenkullerin irtifak haklarının şirket adına tescili ile kredilerin kullanımı ve geri ödemesi sırasındaki damga vergisi ve harçlara muafiyet tanınacak.
       Yatırım mallarında KDV istisnası otomatik uygulanır hale getirilecek. Bütçe kaynaklı yatırım ve işletme kredilerinin miktarı artırılacak. Bu krediler, Türkiye Kalkınma Bankası’nın koordinatörlüğünde tüm kamu ve özel bankalar ile özel finans kurumları aracılığıyla teşvik belgesiz olarak kullandırılacak.
       SSK prim oranları kamu finansman dengeleri gözetilerek tedrici olarak indirilecek. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalar sosyal güvenlik reformu bölümünde yer alan tedbirlerle paralel yürütülecek.
       Kalkınmada öncelikli yörelerdeki organize sanayi bölgelerinde tahsis edilmemiş araziler, gerçekleştirilecek yatırımın büyüklüğü ile orantılı olarak makul sürelerle işletmeye geçilmesi şartıyla, yatırımcılara 3 ila 6 arasında bedelsiz olarak tahsis edilecek. Daha önce bedelli olarak tahsis edilmiş araziler için ödemeler durdurulacak.
       
       DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR:
Doğrudan yabancı yatırımların özendirilmesi için 3 ila 6 arasında yabancı sermaye ile ilgili kurum ve kuruluşların görev ve yetkileri yeniden belirlenerek, yatırımcıların muhatap olacağı tek bir yetkili makam oluşturulacak.
       İşlemler hızlandırılarak, sonuçlandırılmaları kesin sürelere bağlanacak. Özelleştirmeye konu kamu yatırımlarına yabancı sermayenin çekilmesi için, tanıtım faaliyetleri de dahil olmak üzere gerekli çalışmalar yapılacak.
       Fikri mülkiyet hakları ile rekabetin korunması konularındaki kurumsal ve yapısal eksiklikler süratle giderilecek. Türkiye’deki yatırım olanakları ve rekabet açısından üstün yanları öne çıkaran yurtdışı tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu amaçla en kısa sürede Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yurtdışı tanıtım birimi kurulacak.
       Yatırımlarda bölgesel ayrımlar, AB’ye uyum çerçevesinde çalışmaları 3 ila 6 ay arasında tamamlanan istatistiki bölge düzeylerine göre yeniden belirlenecek. Endüstriyel politikalar ile uygulanacak teşvikler alt bölge, il ve gerektiğinde belirli sorunlara sahip ve desteklenmesi gereken özel alanlar için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından tekrar gözden geçirilecek.
       Dengesizliklerin giderilmesi için gelişmişlik düzeyi çok düşük illerdeki yatırımlara, uzun süreli vergi muafiyetleri, arazi ve arsa tahsisi ile istihdamın getirdiği vergi yükünün azaltılması gibi teşvikler uygulanacak.
       
       KOBİ’LERE DESTEK:
Kriz ve sermaye yetersizliği nedeniyle kapanan veya düşük kapasite ile çalışan işletmelerin yeniden ekonomiye kazandırılması ve yeni yatırımların gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla, bütçe kaynakları da dahil olmak üzere, 6 ay içinde yatırımcılara düşük faizli yatırım ve işletme kredileri tahsis edilecek.
       KOBİ’lere 6 ila 12 ay arasında düşük faizli yatırım ve işletme kredileri temin edilecek. Finansman ihtiyacına 2003 bütçesinde yer verilecek. Bu kredilere aracılık edecek banka sayısı artırılarak, kamu bankalarının yanısıra özel finans kurumları da dahil tüm özel bankalar sistem içine çekilecek.
       Teminat ve ipotek problemlerinin çözümün için, işletme sermayesi rehnine ilişkin düzenlemeler yapılacak. Risk sermayesi sistemi geliştirilecek. Kredi Garanti Fonu ve KOBİ yatırımlarına ortaklık edecek şirketlerin sayısının artırılması ve sermaye yapılarının güçlendirilmesine imkan tanınacak.
       İhracatta belirsizliğin azaltılması için 6 ila 12 ay arasında vadeli döviz piyasalarının oluşturulması ve ihracatçılara döviz kurlarını sigorta ettirebilme imkanının getirilmesi sağlanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları