Home page
Haber Menüsü


IMF ile görüşmeler faiz dışı fazlaya kilitlenecek
Hükümet, aysonuna kadar IMF ile yeniden görüşmelere başlayacak. Yarım kalan dördüncü gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için sürdürülecek görüşmeler öncesinde bazı yasal düzenlemelerle yapısal reformların sonuçlandırılması gerekiyor.
Ankara
NTV-MSNBC
16 Ocak— Uluslararası Para Fonu (IMF) ile dördüncü gözden geçirme çalışmalarının yarım kalması piyasaları tedirgin etmeye devam ederken, gözler, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’ın Türkiye’yi Ziyaretine Çevrildi. Ancak, mali politikalar ve hedeflerle ilgili asıl pazarlık, Krueger’in ardından Türkiye’ye gelecek olan IMF heyeti ile yaşanacak.

   
 
       
   
MSNBC News Krueger: Geri ödemeleri konuşmak için erken
MSNBC News Krueger: Olan biteni anlamak için Türkiye'deyim
MSNBC News Haftanın gündemini IMF oluşturacak
MSNBC News Niyet mektubu taslağı şekilleniyor
MSNBC News Merrill Lynch: IMF rahatsız
MSNBC News Bayramoğlu'dan IMF'ye sert eleştiri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ay sonuna kadar IMF ile yeniden görüşmelere başlayacak olan hükümetin, dördüncü gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için bazı yasal düzenlemelerle yapısal reformları tamamlaması gerekiyor.
       Edinilen bilgilere göre, IMF görüşmelerin başlaması için öncelikle 2003 Bütçe Taslağı’nın hazırlanmasını bekliyor. Kamu Harcama Reformu ile KİT’lerdeki atıl kadroların tasfiyesine yönelik düzenlemelerin tamamlanması beklenirken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki banka sorunlarının da çözüme kavuşturulması gerekiyor.
       
ÖZELLEŞTİRME DE GÜNDEME GELECEK
       Tekel ve Şeker Fabrikaları gibi önemli kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin adımlar atılmasını bekleyen IMF, görüşmeler öncesinde Vergi Reformu’nun ikinci etabına ilişkin yasal düzenlemelerin de hazırlanmasını istiyor. Ayrıca, IMF’nin, hükümetin Pazartesi günü açıkladığı özelleştirme programına nasıl yaklaşacağı bilinmiyor.
       Seçim nedeniyle kadük olan Kamu Mali Yönetimi ve İç Kontrol Tasarısı’nın Mart sonuna kadar yasalaşması; İcra ve İflas Yasası’ndaki değişikliklerin de Ocak sonuna kadar yapılması gerekiyor.
       
FAİZ DIŞI FAZLA EN KRİTİK KONU
       Öte yandan, hükümet, çalışmalarına başladığı 2003 yılı bütçesini ay sonuna kadar tamamlayarak Meclis’e sunmayı planlıyor. Bütçe çalışmaları çerçevesinde ele alınan en önemli konulardan biri de IMF’nin de üzerinde ısrarla durduğu yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefini tutturabilmek için alınacak tedbirler.
       Edinilen bilgilere göre, bu hedefe ulaşabilmek için yılbaşı itibariyle ortaya çıkan ek finansman ihtiyacı 10 katrilyon liranın üzerinde... 3.7 katrilyon liralık ek yük getiren SSK ve Bağ-Kur emeklileri zammıyla birlikte, faiz dışı fazla hedefinin tutması için gerekli kaynak ihtiyacının da 15 katrilyon liraya yaklaştığı belirtiliyor.
       IMF heyetinin bu kez temaslarda faiz dışı fazla konusu üzerinde ısrarla duracağı belirtiliyor. Ancak, hükümetin ise ekonomik programın sosyal yönü üzerinde durması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, hükümet, IMF programında finansal ve mali boyutlardan, işsizlik ve gelir dağılımı gibi sorunları kapsayan sosyal boyuta geçmeyi istiyor.
       Bilindiği gibi, faiz dışı bütçe fazlası “devletin toplam harcamalarından faiz harcamaları çıkarıldığında kalan gelirlerin giderlere oranı” olarak tanımlanıyor.
       IMF, Ankara’ya “En az yüzde 6.5 oranında faiz dışı fazla verin ki borcunuzun faizi daha fazla büyümesin” önerisini yineleyecek. Bunun için gelirlerin artması giderlerin azalması gerekiyor. Ancak, IMF, memur ve emekli maaş zamları ve vergi barışı gibi uygulamalarla giderlerin artacağı endişesini taşıyor.
       
HÜKÜMET KAYNAK PAKETİ AÇIKLADI
       Öte yandan, hükümet, faiz dışı fazla hedefine erişilmesi için bir dizi kaynak paketi açıkladı. Pazartesi açıklanan özelleştirme planından bu yıl 4 milyar dolarlık gelir beklenirken, beş yıllık dönem için toplam 10 katrilyon lira hedeflenen Vergi Barışı Projesi’nden 2003 yılı bütçesine 2.4 katrilyon liralık gelir sağlanacağı kaydedildi.
       Yeni Vergi Reformu’nu bir ay içinde Meclis’e sunmayı planlayan hükümet, tütün ve alkollü içkilerden alınan ÖTV miktarını artırarak 1.2 katrilyon lira, bütçe içine alınan fonlardan 1 katrilyon lira; bütçede yer alan 3 bin adet taşıt alımının bütçeden çıkarılmasıyla da 1.5 katrilyon lira gelir hedefliyor. Tasarrufun önemine her fırsatta dikkat çeken hükümet, kamuya personel alımının 55 binden 35 bine çekildiğini de duyurdu.
       Bütün bu önlemlerin ve açıklanan kaynak paketlerinin IMF nezdinde yeterli bulunup bulunmayacağı, ay sonuna doğru Türkiye’ye gelmesi beklenen heyetin çalılşmalarıyla netlik kazanacak.
       
GÖRÜŞMELER KESİLMİŞTİ
       Bilindiği gibi, IMF İle imzalanan stand-by düzenlemesinin dördüncü gözden geçirmesi, 3 Kasım seçimleri nedeniyle programlanan tarihte yapılamamıştı. Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte başlayan görüşmeler ise, 20 Aralık’ta Noel tatili nedeniyle kesildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları