Home page
Haber Menüsü


Vergi Barışı Yasası Meclis’te
Tasarıyla, kesinleşmiş vergi alacakları ile bunların faiz ve cezalarının yüzde 20’sinin 18 ayda ödenmesi halinde, faiz ve cezaların yüzde 80’i affediliyor.
Ankara
AA
6 Aralık— Vergi Barışı Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yürütme ve yürürlük dahil 21 maddeden oluşan Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Vergi Barışı Kanunu tasarısıyla, kesinleşmiş ve ihtilaflı vergi alacakları yeniden yapılandırılıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Mali Milad ve Vergi Barışı tasarıları haftaya Meclis'te
MSNBC News Unakıtan: Sezer'in vetosu nedeniyle kayıp 5 trilyon
MSNBC News Evi ve arabası olanlar için vergi ayı
MSNBC News Vergiler 2003'e zamlı girdi
MSNBC News Vergi affından en çok kumarhaneciler yararlanacak
MSNBC News Vergi özel indirim tutarı yükseltildi
MSNBC News Unakıtan: Vergi Paketi af değil
MSNBC News Vergide 180 bin dosyaya çözüm
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada tasarı, Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu tarafından Gelirlerin İnternet sayfasına da konularak, kamuoyunun bilgisine sunuldu.
        21 maddeden oluşan tasarı, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harçlar, fon payı ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları ile eğitime katkı payı ve cezaları, Devlet İhale Kanununa göre alınan ecrimisiller ve buna bağlı gecikme zamları ile Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerince tahsil edilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesindeki bazı alacakları kapsıyor.
       Düzenleme, vergiler açısından 31 Ekim 2002 tarihinden önceki dönemi, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannameleri ve tahakkuk eden vergileri içeriyor.
       
KESİNLEŞMİŞ KAMU ALACAKLARI
       Tasarı, kesinleşmiş vergi alacakları ile ihtilaflı dosyalara yönelik 2 ayrı uygulama getiriyor. Buna göre, kesinleşmiş vergi alacakları asıllarında hiçbir indirim yapılmaksızın 9 taksitte ve 18 ayda ödenmek üzere yeniden yapılandırılıyor.
       Bu alacaklara ilişkin faiz ve cezaların yüzde 20’sinin ödenmesi halinde yüzde 80’inin tahsilinden vazgeçiliyor. Bu alacaklar da aynı şekilde taksitlendiriliyor.
       Ödeme dönemleri de Şubat, Nisan, Haziran; Ağustos, Ekim, Aralık 2003 ayları ile Şubat, Nisan, Haziran 2004 olarak belirleniyor.
       Gecikme cezası ve faizin yüzde 80’inin tahsilinden vazgeçilmesi için verginin tamamı ile gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezalarının ayrı ayrı yüzde 20’sinin söz konusu dönem içinde tamamen ödenmesi, dava açılmaması ya da açılan davalardan vazgeçilmesi gerekiyor.
        Yine bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olup, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyle ödenmemiş olan vergi cezalarının da yüzde 20’sinin Şubat, Nisan ve Haziran 2003 sonuna kadar 3 eşit taksitte ödenmesi, dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi durumunda da yüzde 80’inin tahsilinden vazgeçiliyor.
        Daha önce tecile ilişkin yapılan düzenleme için başvuranların da kalan taksitler için yeni düzenlemeden yararlanabilmelerine olanak sağlanıyor.
        2002 yılında tahakkuk eden ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş olan geçici vergilere ilişkin gecikme zamları da kapsama sokuluyor. Bu alacaklar için verginin aslının ödenmesi şartı aranıyor.
       
DAVA AŞAMASINDAKİ ALACAKLAR
       asarı, 180 bin ihtilaflı dosyada yeralan kamu alacakları için de yeni bir ödeme takvimi getiriyor. Buna göre, kesinleşmemiş ve dava safhasında bulunun bu tür alacakların yüzde 70’inin, bu alacaklara bağlı zam ve faizlerin de yüzde 10’unun 18 ay içinde 9 taksitte ödenmesi halinde ihtilaf sona erdiriliyor.
       Kesinleşmiş alacaklarda olduğu gibi bu tür alacakların da Şubat 2003 ile Haziran 2004 dönemi arasında tahsili hükme bağlanıyor.
        Bu şekilde vergilerin yüzde 30’unun, gecikme zammı ve gecikme faizilerinin yüzde 90’ının, vergi cezaları ile bunlara uygulanan gecikme zamlarının da tamamının tahsilinden vazgeçiliyor.
       Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyle Bölge İdare Mahkemeleri ile Danıştay nezdinde açılmış davalardaki tarhiyatlarda, en son safhadaki tutarın esas alınması öngörülüyor.
        İştirak, teşvik ve yardım fiilleri nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezalarında, cezaya muhatap olanların cezanın yüzde 20’sini öngörülen süre ve şekilde ödemeleri, dava açmamaları ve açılan davalardan vazgeçmeleri şartıyla cezanın yüzde 80’inin ve buna uygulanan gecikme zammının da tamamından vazgeçiliyor.
       Bu Kanundan yararlanılarak ödenecek alacaklara, yürürlük tarihinden sonraki aylar için gecikme zammı uygulanmayacağı da belirtiliyor.
       Yeni düzenleme çerçevesinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce başlanıldığı halde tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakuk işlemleri, matrah artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla devam edecek.
        Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergilerin yüzde 70’i ile hesaplanacak gecikme faizinin yüzde 10’unun tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı başvuruda bulunulması ve izleyen aydan başlamak üzere 6 ayda, 6 eşit taksitte ödenmesi halinde, verg aslının yüzde 30’unun, gecikme faizinin yüzde 90’ının, vergi cezalarının ise tamamının tahsilinden vazgeçiliyor.
        Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyle uzlaşma talebinde bulunmuş ancak uzlaşma günü gelmemiş olanlar ya da uzlaşma sağlanamamış olmakla birlikte, vergi ve ceza ihbarnameleri tebliğ edilmeyen mükelleflerin de, yeni hükümlerden yararlanabilmeleri hükme bağlanıyor.
       
PİŞMANLIKLA YA DA KENDİLİĞİNDEN BEYAN
       Yine 2003 yılı Şubat ayı sonuna kadar Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile hesaplanacak pişmanlık zammının ve kesilen usulsüzlük cezasının ayrı ayrı yüzde 10’unu, Şubat, Nisan, Haziran; Ağustos, Ekim ve Aralık 2003 döneminde 6 eşit taksitte ödeyenlerin pişmanlık zammı ve usulsüzlük cezasının kalan yüzde 90’lık bölümü affediliyor.
       Aynı Kanunun 30’uncu maddesine göre kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tahakkuk ettirilen verginin tamamı ile gecikme faizi ve vergi cezalarının ayrı ayrı yüzde 20’sini belirtilen süreler içinde ödeyenlerin de, faiz ve cezalarının yüzde 80’inin tahsilinden vazgeçiliyor.
       Gelir Vergisi Kanunu’na tabi diğer ücret mükelleflerinin de, 2003 yılı Şubat ayı sonuna kadar vergi dairelerine başvurmaları ve 2003 takvim yılına ilişkin gelir vergilerini tarh ettirmeleri ve karnelerine işletmeleri halinde, önceki dönemlere ilişkin herhangi bir vergi ve ceza aranmayacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları