Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:44 TS 14 Tem., 2000
Rekor sıcaklık;
yeni sıcak dalgası geliyor
Türkiye’de dün birçok yerde sıcaklık rekorları kırıldı. Isı bugünden itibaren batı bölgelerinde 5-8 derece düşemeye başlayacak, ancak hafta başında yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor.
İstanbul
AA
    13 Temmuz —  Yalova 45. 4 derece ile Türkiye’nin en sıcak ili olurken Şile, Gölcük, Bursa, Bandırma, Gaziantep ve Kocaeli’nde hava sıcaklıklarında rekorlar kaydedildi. İstanbul 89 yılın en sıcak gününü geçirdi. Yurt genelinde sıcaklar yüzünden orman yangınları çıktı, vatandaşlar hastanelere başvurdu.  

   
 
       
    MSNBC News 13 - 14 Temmuz sıcak tatili
MSNBC News Nem oranı sıcaklık hissini etkiliyor
MSNBC News Depremzede çadırında ısı; 53 derece
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, öğleden sonra Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne gelerek, Genel Müdür Selahattin Sarı’dan bilgi aldı. Sıcaklıkların bir süre daha etkili olacağını belirten Mirzaoğlu, hava tahminleri konusunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne çok güvendiğini, kurumun verdiği bilgiler doğrultusunda gereken önlemlerin alındığını ifade etti.
       Bir basın mensubunun, “sıcaklıklarla, depremin alakası var mı” şeklindeki sorusu üzerine Ramazan Mirzaoğlu, depremlerin yaz ve kış meydana gelebileceğini ve vatandaşların gereksiz yere paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi.
       
SICAK HAVA REKORU KIRILDI
       Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, bugün Türkiye’de birçok ilde sıcaklık rekoru kırıldı. Türkiye’nin en sıcak ili 45. 4 dereceyle Yalova olurken, bu ilde son 55 yılın en sıcak günü yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre bazı yerlerde bugün kaydedilen en yüksek değerler şöyle:
       Yalova 45. 4, Gölcük 45. 0, Şile 45. 0, Bursa 44. 2, Bandırma 44. 0, Gaziantep 43. 2, Kocaeli 43. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Şanlıurfa ve Batman’da 44 derece olarak ölçüldü.


Aşırı sıcak yüzünden bunalan İstanbullu gençler, kendilerini Boğaz'ın serin sularına bıraktılar.
       Ege Bölgesi’nde ise İzmir’de sıcaklık gölgede 38, güneşte 50 dereceye çıktı. Manisa 42, Muğla 39, Uşak 32, Denizli 37 derece. Fethiye’de ısı 42, Çanakkale’de ise 40 derece olarak ölçüldü. Sıcaklık, Antalya 44.4, Diyarbakır 40.4 ve Ankara’da 36. 8 olarak ölçüldü.
       Adana’da ise yüksek nem yüzünden sıcaklık insan sağlığı açısından tehlikeli bir hal aldı.
       İlde nem oranı, sabah saatlerinde yüzde 96’yı aştı, sis nedeniyle görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü.
       
HAVA SICAKLIKLARI YENİDEN ARTACAK
       Hava Tahminler Daire Başkanı Seyfullah Çelik, yaptığı açıklamada, halen yurdu etkileyen sıcak havanın bugünden itibaren Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun batısında 5-8 derece azalacağını, fakat Pazartesi gününden itibaren Basra Alçak Basınç Merkezi’nin de etkisiyle yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi.
       Çelik, aşırı sıcak havanın neden olabileceği muhtemel orman yangınları ve yaşamı olumsuz etkileyecek hava şartları nedeniyle ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmalarını istedi. Öte yandan, Ankara’da aşırı sıcağa bağlı rahatsızlıklar sebebiyle yaklaşık 40 kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
       
Nem - sıcaklık tablosu

       
AYDIN’DA AÇIKTA 50 DERECE
       Son 50 yılın en sıcak gününün yaşandığı Aydın’da hava sıcaklığının, açık alanlarda 50 dereceyi bulduğu bildirildi.
       Aydın Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklığının öğle saatlerinde yapılan ölçümlerde 42 derece olarak saptandığını, akşamüstüne doğru yapılacak ölçümlerde bu rakamın 45’e yükselmesinin beklendiğini ifade ettiler. Yetkililer, açık alanlarda sıcaklığın 50 dereceye ulaştığını bildirdiler.
       
ASFALT ERİYOR
       Aydın’da açık alanlarda 50 dereceyi ulaşan hava sıcaklığı karayollarındaki asfaltın erimesine yol açıyor. Aydın-Germencik, Aydın-Çine karayolunun bir bölümünde eriyen asfalt nedeniyle ekipler sürücüleri uyarıyor.
       
GÜNEYDOĞU YANIYOR
       Türkiye’yi etkisi altına alan aşırı sıcaklar bir çok kentte hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Güneydoğu’da yaşanan aşırı sıcaklık nedeniyle vatandaşlar, Hazar Gölü, Dicle ve Fırat nehirlerine akın ederken, Ardahan’ın Göle ilçesi Tigem yaylasındaki göçerlere ait hayvanların süt veriminin düştüğü bildirildi.
       Hazar Gölü kıyısında yer alan tesisler dolup taşarken, yer bulamayanlar göl kenarına kurdukları çadırlara yerleşiyor. Batman’ın Hasankeyf ile Şırnak’ın Cizre ilçesindeki vatandaşlar ise Dicle Nehri suları içerisinde kurulan çardaklarda serinliyorlar. Bölgede sıcaklık 45 dereceyi bulurken, uzmanlar özellikle hasta, çocuk ve yaşlıların saat 16. 00’ya kadar güneşe çıkmamalarını istedi. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle klima satışlarında geçen yıla oranla yüzde 50 oranında artış olduğu belirtildi.
       
KOCAELİ’DE DEPREMZEDE PERİŞAN
       Kocaeli’de 43 dereceyi bulan sıcak havadan korunmaya çalışan depremzedeler, barındıkları prefabrike konut ve çadırkentlerde, serinlemek için hortum ve su dolu leğenleri kullanıyor.
       Kendi imkanlarıyla gölgelikler oluşturmaya çalışan depremzedeler, daha önce dağıtılan vantilatörlerin karşısından ayrılamıyor. Çadırkentler ve prefabrike konutların yöneticileri, sıcakta gezilmemesi için sürekli uyarıda bulunarak, duş kabinlerinin kullanılmasını öneriyor.
       Sıcak havanın, TEM Otoyolu, D-100 ve E-130 karayollarındaki trafik akışını da yavaşlattığı Kocaeli’de, transit geçiş yapan araçların önemli bir bölümünün, bazı dinlenme tesislerinde kısa süreli molalar verdiği gözleniyor. Şehir içinde de vatandaşların sokağa çıkmayı tercih etmemesi nedeniyle, minibüs ve dolmuşlar genelde boş seyrediyor.
       
TELEFON SANTRALI YANDI
       Yahyakaptan Mahallesi’nin bulunduğu bölgenin iletişimini sağlayan ve 2 bin civarında aboneye hizmet veren telefon santralı da, aşırı sıcak nedeniyle yandı. İzmit Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin kısa sürede müdahale ederek söndürdüğü santraldaki hasar belirleme çalışmalarının sürdüğü, bölgedeki abonelerin ise görüşme yapamadığı öğrenildi.
       
GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ÖNLEMİ
       Kocaeli Emniyet Müdürü Erdinç Sarıalp, gündüz görevi yapan personele, sıcaktan korunması için önlem almaları konusunda uyarıda bulundu.
       Personelin, telsiz dinlemek kaydıyla dinlenmeye çekilebileceğini bildiren Sarıalp, Asayiş Şubesi resmi ekiplerinin dönüşümlü ve kısa süreli olarak görev yapmalarını, Şehiriçi ve Bölge Trafik Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin de, normal kontrollerini akşam saatlerine kaydırarak, seyir halindeki sürücülere yardımcı olmalarını istedi.
       Bu arada, aşırı sıcaklar nedeniyle SSK Kocaeli ve İzmit Devlet Hastanesi’ne başvuruda bulunan 7 kişi, serum tedavisi uygulanarak dinlenmeye alındı.
       
ELEKTRİK TELLERİ KOPTU
       Karaelmas Elektrik Dağıtım (KEDAŞ) A. Ş Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ereğli ilçesinde havaların sıcak olmasından dolayı elektrik telleri koptu ve kent merkezindeki bazı yerleşim birimlerine 4 saat elektrik enerjisi verilemedi. Ayrıca Zonguldak Belediyesi’nin otobüsleri de, sıcak nedeniyle saat 10. 00-18. 00 arası yolcu taşımacılığına ara verdi.
       
SIVAS’TA NEM ORANI YÜZDE 26
       Sıvas’ta da sabah saatlerinde yüzde 55 olan nem oranı, yüzde 26’ya düştü. Yetkililer, saat 09. 00 ile 10. 00 arası yüzde 50-55 arasında olan nem oranının, sıcaklığın artması ve rüzgarın sakin olması sonucu yüzde 26’ya düştüğünü kaydettiler. Yetkililer, nem oranının düşmeye devam edeceğini belirterek, şu bilgileri verdiler:
       “Hava basıncı 1001 milibar. Hava sıcaklığı ise saat 15.15 itibariyle 34 santigrat derece ulaştı. En yüksek sıcaklığın 36 santigrat dereceye kadar çıkmasını bekliyoruz. Cumartesi gününün ise yağmurlu geçeceğini tahmin ediyoruz.”
       
SICAK DOMUZLARI DA BUNALTTI
       Adapazarı’nın Arifiye beldesinde ise buğday tarlasına inen 2 domuzdan 1’i öldürüldü, diğeri ise yaralı olarak kaçtı. Şehit Mustafa Sezer Caddesi’ndeki belediyeye ait çay bahçesinin arkasındaki mısır tarlasında gece saatlerinde görülen 2 domuz, belde halkı arasında panik yarattı. İhbar üzerine tarlaya gelen Sakarya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ile jandarma ekiplerinin halkın da yardımı ile düzenlediği operasyonda, domuzlardan 1’i vurularak öldürüldü. Av köpeklerinin kullanıldığı operasyonda, yaralı olarak kaçan diğer domuzun izine rastlanılamadı. Belde halkı, böyle bir olayı hiç yaşamadıklarını belirterek, Hacı Mercan köyü ormanlık alanındaki domuzların, aşırı sıcaktan bunalarak sulak alanlar aramak için inmiş olabileceğini söylediler.
KAPLICA SULARINDA ANORMALLİK YOK
İstanbullular sıcaklar nedeniyle evlerinden çıkmadı. Herzaman cıvıl cıvıl olan Sultanahmet Meydanı bile bu gün bomboştu.
       Yalova’nın Termal ilçesindeki kaplıca sularında aşırı sıcaklara bağlı “anormal bir durum olmadığı” bildirildi. Termal Kaplıca Tesisleri İşletme Müdürü Recai Kamer, yaptığı yazılı açıklamada, ilçede AKSA Fabrikası tarafından kurulan, yeraltı sularının ısı ve debisini ölçen cihazın sürekli çalıştığını bildirdi. Yapılan son ölçümlerde yeraltı sularının ısısının 61,8 ila 62,2 derece arasında değiştiğini, su seviyesinin ise 48 ila 51. 8 olduğunu kaydeden Kamer, ısı ve debi oranlarının normal düzeyde olduğunu, havaların ısınmasının termal suları hareketlendirmediğini bildirdi.
       
YAYLADA KURAKLIK
       Ardahan’ın Göle ilçesinde Tigem Yaylası’na çıkan göçerler, aşırı sıcaklardan dolayı hayvanlardan yeterli süt alamıyor. Göçer ağası Abdullah Yeşil, Eylül ayına kadar kullanmak üzere 7 milyar liraya kiraladıkları yaylada, 100 ailenin barındığını söyledi. Aşırı sıcaklardan dolayı yayladaki hayvanlardan süt elde edemediklerini bildiren Yeşil, hayvanların güneşten dolayı otlaklarda yayılamadıklarını, su kaynaklarının da kısıtlı olması sonucu süt veriminin yarı yarıya azaldığını belirtti. Hava sıcaklığının aynı şekilde devam etmesi halinde 10 bin koyunun telef olabileceğine dikkati çeken Yeşil, “Böyle bir durumu ilk defa yaşıyoruz ve çaresiz durumdayız” dedi. Bu arada, Tigem Yaylası’nda özel bir televizyon kanalı için “Mezar Kurtları” adlı filmin çekimini yapan Gani Rüzgar Şavata, Nuray Hafiftaş ve film ekibi de sıcakların çalışmalarını etkilediğinden yakındı. Ekibin basın danışmanı Osman Demirbağ, dizi çekimine geçen hafta başladıklarını, bölgede su olmadığı için bir haftadır banyo yapamadıklarını söyledi.
       
BEDAVA DONDURMA
       Kahramanmaraş’ta, 3 ayrı yerde açılan standlarda halka ücretsiz dondurma dağıtılıyor. MADO Dondurmaları’nı üreten Yaşar Dondurma ve Gıda A. Ş. tarafından gerçekleştirilen hizmetle 100’er gramlık değişik tür paket dondurmalar isteyene bedava veriliyor. Firma yetkilisi Erdal Kambur, bugün çok sıcak bir gün yaşandığını, dondurma dağıtarak halkın serinlemesine katkıda bulunduklarını söyledi. Sabah başlattıkları ücretsiz dondurma dağıtımını saat 17. 00’ye kadar sürdüreceklerini belirten Kambur, “Gün boyu tahminen 2 ton dondurma dağıtacağız” dedi.
       
TAVŞANCIL BELEDİYESİ’NDE TATİL YOK
       Kocaeli’nin Gebze ilçesi Tavşancıl beldesindeki belediye pesoneli, 2 günlük idari izine rağmen çalışmalarını sürdürecek. Belediye Başkanı Salih Gün, kamu görevi yapan belediyelerin hizmetlerinin aksatılmaması gerektiğini belirterek, “2 günlük idari izine rağmen, bizim personelimiz çalışacaktır” dedi. Kamu görevi yapan belediyelerin vatandaşlara hizmetini aksatmaması gerektiğine inandığını ifade eden Gün, “Tatili uygulasaydık, itfaiye, sağlık, yol su birimlerinde çalışan bazı personeli nöbetçi bırakacaktık ve bu durumda, personel arasında haksızlıklar oluşacaktı. Bunun için tüm personeli çalıştırıyoruz” diye konuştu.
       
METEOROLOJİ MÜDÜRÜNDEN UYARI
       Kocaeli Meteoroloji Müdürü Gürkan Say, Kocaeli’de, son 60 yılın en sıcak Temmuz ayının yaşandığını belirterek, bu durumun halkı tedirgin ettiğini kaydetti. Halkın, kendi bilgileri ve yetkililerin uyarısı doğrultusunda önlem aldığına değinen Say, şöyle konuştu: “Özellikle klimalı işyerlerinden dışarı çıkarken, vücudunuzu sıcağa konsantre edin. Çünkü normalde 18-20 derecelik bir serinlikten 42-43 derecelik bir sıcağa çıkmak, sağlık açısından çok sakıncalı. Hemen olmasa bile iki ayrı sıcaklık, insan vücudunda çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden dışarı çıkarken konsantre olunmalı ve vücut yeni sıcaklığa alıştırılmalıdır.”
       
OTOBÜS ŞOFÖRÜ BAYILDI
       Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, İzulaş (İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri A. Ş) şoförünün bayılmasına neden oldu. Borsa İlköğretim Okulu-Gümrük hattında çalışan İzulaş şoförü Ali Eser (45), öğle seferini tamamlayarak, yolcusunu Gümrük’te indirdi. Otobüsü durağa bırakan Eser, bu sırada sıcak hava nedeniyle fenalaşarak bayıldı. Tesadüfen olay yerinden geçen 112 Acil Ambulans Servisi’nde görevli doktor Rüçhan Gezgin, Eser’e ilk müdahaleyi yaptı. Ali Eser, daha sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.
       
ISI DÜŞECEK, ANCAK YENİDEN YÜKSELECEK
       Dün rekor düzeye çıkarak tüm yurdu etkileyen sıcak hava, bugünden itibaren Marmara, Ege, Batı karadeniz ve İç Anadolu’nun batısında 5 ila 8 derece azalacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, pazartesi gününden itibaren sıcaklığın yeniden mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirttiler.
       
 
       
    MSNBC News Dikkat: Asfalt eriyor, gece yola çıkın
MSNBC News İstanbul en sıcak pazarı yaşadı
MSNBC News Siesta'ya uluslararası işbirliği
MSNBC News İTO'dan sıcak tatiline sert tepki
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları