Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:43 TS 14 Tem., 2000
Adana'da su kanallarında çocuklar serinlemeye çalışırken, diğer tarafta anneleri kilim yıkıyor.
Adana
13 - 14 Temmuz sıcak tatili
Başbakan Ecevit’in sıcaklar nedeniyle 13 ve 14 Temmuz’un tatil ilan edildiğini açıklamasıyla, sıcaktan bunalanlar 4 günlük tatili değerlendirmek için şehir dışına çıkıyor.
İstanbul
AA
    13 Temmuz —  Hükümetin bugün ve yarını “sıcak tatili” ilan etmesiyle 4 güne çıkan hafta sonu iznini değerlendirmek isteyenler tatil programı yapıyor. Başbakan Ecevit, aşırı sıcaklar dolayısıyla kamu kuruluşlarının perşembe ve cuma günleri tatil ilan edilmesi kararına açıklık getirdi.  

   
 
       
    MSNBC News Sıcaklıkta rekor bekleniyor
MSNBC News Hastaneler ve bankalar çalışıyor
MSNBC News Söke'de 'siesta' verimi artırdı
MSNBC News Siesta'ya uluslararası işbirliği
MSNBC News İstanbul Üniversitesi'ne sıcak tatili yok
MSNBC News Nem oranı sıcaklık hissini etkiliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Sera Etkisi İnteraktif

       Hükümet, bugün ve yarın yurtta hava sıcaklığının daha da artacağı yönündeki meteorolojik ihbarlar dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşlarının tatil edilmesi kararı aldı.
       Başbakan Ecevit’in imzasıyla yayınlanan ve kamu kuruluşlarına gönderilen genelgede, Türkiye’yi etkisi altına alan mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde daha da artacağı ve halk sağlığını tehdit edecek bir boyuta ulaşacağının tahmin edildiği belirtildi.
       Genelgede şöyle denildi: “Vatandaşlarımızın ve kamu çalışanlarının hava sıcaklığındaki anormal yükselmenin olumsuz etkilerinden korunabilmesi amacıyla hizmetlerin aksatılmaması ve kurum yöneticilerince gerekli önlemlerin alınması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması suretiyle kamuda çalışan memur, işçi ve diğer personelin 13 Temmuz 2000 Perşembe gününden itibaren iki gün idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür. Bu süre zarfında görevli olanlara herhangi bir fazla ödemede bulunulmayacaktır.”
       
Nem - sıcaklık tablosu

       
4 GÜNLÜK TATİLİ EVİNİZDE GEÇİRİN
       Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Feridun Vasfi Ulusoy, yurttaşların dört günlük tatili şehirdışına çıkmak yerine evde değerlendirmesini önerdi. Bulantıcı hava nedeniyle sürücülerin dikkatinin dağılabileceğini söyleyen Ulusoy, bunun tatilde üzüntü verici olaylara neden olabileceğini uyarısında bulundu. Vasfi Ulusoy yaptığı açıklamada, iki günlük tatil nedeniyle hastanelerdeki sağlık hizmetlerinin aksamayacağını bildirdi. Resmi tatillerde verilmeyen vardiya hizmetinin iki günlük tatilde de verileceğini buna ilişkin genelge yayınladıklarını söyleyen Ulusoy, “Hastanelerdeki işyükünü vardiya ile çözeceğiz. Sadece ameliyatlarda bir aksama görülebilir bu da ileri bir tarihe atılabir. Polikinik hizmetleri aciliyeti olmayan hizmetler, acil servislerimiz de tam hız çalışacak. Bu nedenle hastanelerde problem yaşamayacağız” dedi. Aşırı sıcakta yurttaşların bol bol sıvı içmesini öneren Ulusoy, mineral ve potasyum içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, hafif gıdaların alınması ve 10-16 saatleri arasında sokağa çıkılmaması gerektiğini söyledi. Ulusoy özellikle beyin damarları, kalp ve tansiyon problemi olanların sokağa çıkmaması gerektiğini vurguladı. Trafik Hastanesi Başhekimi Sacit Turanlı, iki günlük tatilin ameliyatları ve poliklinik hizmetlerini aksatacağını söyledi. Tatilin yarım gün şekilinde yapılabileceğini kaydeden Turanlı, “Bu tedavi bekleyen hastaların moralini bozacak ve hastaların fazladan hastanede kalmalarına neden olacak, aşırı sıcak nedeniyle bu da sıkıntı olacak. Bu da bizim için yine iş yükü, tatil sonrası yığılmalar görülebilir” dedi. Dört günlük tatil nedeniyle yurttaşların şehir dışına çıkmak isteyeceğini, bu sırada trafik kazalarında artış görülebileceğini ifade eden Turanlı, “Bu da olayın başka bir yönü, trafik kazalarında artış görülürse yine hastanelerde yığılma görülecek” dedi. Turanlı, yurttaşların tatili evinde geçirmesi çağrısında bulundu. Ankara Hastanesi Başhekimi Nusret Akyürek, tatilin hastaneleri çok fazla etkilemeyeceğini, vardiyanın devam edeceğini ve nöbet usulü çalışma sisteminin devam edeceğini bildirdi. Polikiliniklerin çalışmayacağını anımsatan Akyürek, “Sadece rutin hizmetler aksar” dedi. Büyük Doğumevi Başhekimi Oya Gökmen, randevu sistemi ile çalıştıklarını anımsatarak, “Sadece randevular sarkar” dedi. Vardiyalı sistemin çalışacağını söyleyen Gökmen, bunun işyükünü hafifleteceğini söyledi. Hamile kadınlara da uyarılarda bulunanan Oya Gökmen, “Bol giysi giyin, devamlı sıvı alın, ağır yemeklerden uzak durun, dışarıya çıkmayın ve sık sık duş alın” çağrısında bulundu. Numune Hastanesi Müdürü Hasan Maraş, sıcaklar nedeniyle hastaların zaten hastaneye gelmek istemediğini söyledi. Sadece poliklinik hizmetleri ve ameliyatların aksayacağını söyleyen Maraş, bunların gelecek hafta telafi edileceğini kaydetti. Maraş, vardiyalı sistemin çalışacağını ifade etti.
       
81 İLE SİESTA GENELGESİ
       Sağlık Bakanlığı da 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, aşırı sıcakların sağlık açısından tehlikeli boyuta ulaştığına dikkati çekti. Genelgeye göre her ilde valilik, hava sıcaklığına göre çalışma saati kendisi ayarlayacak. Ancak başta İstanbul olmak üzere valilikler kendilerine böyle bir genelgenin henüz ulaşmadığını bildirdi.
       
İŞLER AKSAYACAK KORKUSU
       Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan ve “siesta” adı verilen bu çalışma düzeninin resmi dairelerde işlerin tamamen durmasına neden olabileceği yorumu yapılıyor.
       Genelgenin uygulamasıyla ilgili kargaşa yaşanacağı tahmininde bulunanların sayısı bir hayli fazla. Siesta’nın her ilde, kentteki hava sıcaklığına göre uygulanacak olması çalışma saatlerinin belirlenmesinde güçlüklerin çıkacağı ve hizmetin aksayacağı endişesini doğuruyor.
       
  Dünyada Siesta uygulaması
YUNANİSTAN: Yıl boyunca devlet daireleri, mağazalar ve bankalar 7.00-14.30 veya 8.00-15.00 arası çalışıyor. Süpermarketler gün boyu açık.
İTALYA: Yıl boyunca 13.30-15.30 arası tatil. Ancak son yıllarda mağazalar turistleri de göz önünde tutarak siesta uygulamıyor.
KKTC: Pazartesi günleri 14.00-15.30 arası öğle tatili, mesai 18.00'de sona eriyor. Salı'dan Cuma'ya kadar 7.30'dan 14.00'e kadar çalışılıyor.

       Bazı yorumlara göre hava sıcaklığı 38 dereceyi geçince özel mesai saatleri devreye girecek. Bu mesai düzenlemesine göre, memurlar sabah 09.00-12.00, öğleden sonra da 16.00-21.00 saatleri arasında çalışacak. Böylece hava sıcaklığının doruğa çıktığı saatlerde memurlar evlerinde istirahat edecekler. Memurların evlerine gidip istirahat etmesi ve ardından akşam 21.00’e kadar mesai yapması elbette sadece küçük kentler ve kasabalarda mümkün olacak.
       İlk uygulamanın mevsimin en yüksek sıcaklığının yaşanacağı çarşamba ve perşembe günleri yapılması bekleniyor.
       
BAKANLIK GENELGESİ
       Genelgede, son günlerde yaşanan aşırı sıcakların sağlık problemlerine yol açtığı, bu durumun özellikle kalp, solunum yolları hastaları ile yaşlılar, hamile kadınlar ve çocukları daha çok etkilediği belirtildi.
       Güneş ışınlarının daha güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında bu durumun daha tehlikeli boyutlara ulaştığının vurgulandığı genelgede, şunlar kaydedildi:
       “Özellikle son günlerde bildirilen meteoroloji raporları dikkate alınarak sıcaklığın daha da artması beklenen önümüzdeki günlerde ilinizde Temmuz ayı sıcaklıkları ve nem tahminleri göz önünde bulundurularak, ilinizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma saatlerinin bu duruma göre ayarlanması, güneşin etkisinin en yüksek olduğu saatlerde halkın sokağa çıkmasının sağlık açısından zararlı olduğunu belirten yerel yayınların artırılarak halkın bilinçlendirilmesi, sahili olan illerde güneşin etksinin en yüksek olduğu saatlerde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiği konusunda bilgi verilmesi önem arz etmektedir.
       Yukarıda sözü edilen konuların İl Hıfzıssıhha Kurulları gündemine alınması konusunda kurul başkanlığına teklifte bulunulması, ilinizdeki bütün imkanların seferber edilerek toplumun aşırı sıcak nedeniyle insan vücudunda oluşacak değişiklikler ve alınacak tedbirler konularında uyarılması, gelişmesi muhtemel hastalık ve rahatsızlıkların artışını engelleyecektir.”
       
       
       
       
 
       
    MSNBC News Dikkat: Asfalt eriyor, gece yola çıkın
MSNBC News Uzmanlardan güneş patlaması uyarısı
MSNBC News Depremzede çadırında ısı; 53 derece
MSNBC News Aşırı sıcaklar can aldı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları