Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: Vergi tabanı genişleyecek
Maliye Bakanı Sümer Oral, TOBB ile birlikte yapılan çalışmalarda, enflasyon muhasebesi konusunda belli bir noktaya gelindiğini belirterek, “bu konudaki düzenlemelerin, 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi hedeflenmektedir” dedi.
Ankara
AA
    4 Mayıs —  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ise dört aylık enflasyonun yüzde 10 olduğunu, enerjiye yapılan zammın ise yazde 5’de kaldığını belirtti. Orman Bakanı Nami Çağan da, faizlerin 2001 yılından itibaren düşmeye başladığını ve bunun son günlerde daha da hızını artırdığını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News TOBB'da başkanlık seçimi
MSNBC News Kutan ve Erdoğan konuşma yapmadan ayrıldı
MSNBC News Oral: Vergi tabanı genişleyecek
MSNBC News Çiller: Krizin nedeni iktidardakiler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Maliye Bakanı Sümer Oral, TOBB’un 57. Genel Kurulu’nda konuşan Maliye Bakanı Sümer Oral, uygulamaya konulan orta vadeli vergi stratejisinin omurgasının, “ek vergi yükü yaratmadan kayıtdışı ekonomiyi kavrayıcı, vergi tabanını genişletici, dar bir bir kesim üzerinde yoğunlaşmış olan vergi yükünü azaltıcı” tedbirlerden oluşmakta olduğunu bildirdi. Böylece ekonomiye duyarlı, etkin ve çağdaş bir vergi sistemi ve vergi idaresine kavuşmuş olunacağını kaydeden Oral, enflasyon muhasebesiyle ilgili yapılan çalışmaların da, son aşamaya geldiğini söyledi.
       Sümer Oral, 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi hedeflenen enflasyon muhasebesi yanında, mali milat ve nereden buldun yasasının, üzerinde durdukları bir başka önemli konular olduğuna dikkati çekti.
       Oral, “Yine TOBB ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kararlaştırdığımız ve bu konulardaki endişe ve korkuları giderecek yeni bir model oluşturmak için, gerekli düzenlemeler en kısa zamanda yapılacaktır” diye konuştu. Bakan Oral, ülke olarak çok zor günler yaşandığını, ancak bu zor günlerde olumlu sonuçların ise etkisi orta vadede görülecek köklü yapısal değişikliklerin temellerinin atılmasına vesile olduğunu kaydetti.
       
ENERJİ BAKANI ÇAKAN’IN SÖZLERİ
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Çakan da konuşmasında, enerji fiyatlarına yöneltilen eleştirileri cevaplandırdı. Bakan Çakan, bir ülkenin enerji politikalarının varsayımlar üzerine kurulamayacağını belirtirken, Mavi Akım projesine ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.
       Bu projede Türkiye’nin 286 milyon dolar, Rusya’nın ise 2.7 milyar dolar yatırm yapacağını hatırlatan Çakan, “Bu tablo karşısında biraz insaflı olmak lazımdır” ifadesini kullandı. Ekonomik krizden dolayı, enerji tüketiminin ortalama yüzde 8 oranında azaldığına işaret eden Çakan, 2001 yılı Kasım ayından bu yana sanayide kullanılan doğalgaza zam yapılmadığını söyledi. Bakan Çakan, “Hatta yüzde 14 indirim yaptık” dedi.
       Bu yılın Ocak ayında elektriğe yüzde 3, Nisan ve Mayıs ayların da da yüzde 1’er olmak üzere yılın 5 aylık döneminde yapılan zammın sadece yüzde 5’te kaldığını vurgulayan bakan Çakan, aynı dönemde enflasyonun yüzde 10 olarak sonuçlandığını bildirdi.
       Bakan Çakan, kayıp ve kaçak oranının yüzde 24.6 olduğunu anlatırken, bu oranın yüzde 3.4 oranında azaltıldığını, düşürülen miktarın parasal değerinin 397 trilyon lira olduğunu söyledi. Kayıp ve kaçakla mücadelelerinin süreceğini belirten Çakan, bu oran azaltıldıkça, yansımasının elektrik fiyatlarında kendiliğinden görüleceğine dikkati çekti.
       Doğalgaz kullanımında 2004 yılına kadar 57 il sınırına ulaşılacağını belirten Bakan, 30 Mayıs’ta da 15-16 ilde, aynı anda bu illere doğalgaz temelinin atılacağını ifade etti. Çakan sözlerini, madenlerin işletmesinin özel sektöre verileceğini söylemesiyle noktaladı.
       
ORMAN BAKANI ÇAĞAN
       Orman Bakanı Nami Çağan da, 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin yaşadığı ekonomik gelişmeleri özetledi. Alınan kararlar ve uygulanan ekonomik programla birlikte sağlıklı bir yapılanma sürecine girildiğini anlatan Çağan, artık Türkiye’de yüzde 10 enflasyon oranı ve büyüme hızından sözedildiğini kaydetti. Hükümetin güçlü bir koalisyona rağmen, halk ve sivil toplum örgütleriyle gayet uyumlu bir biçimde çalışmakta olduğunu belirten Bakan, hükümetin uyumu ön planda tuttuğu kurumlardan birinin de Odalar Birliği olduğunu belirtti. Dünyada, Türkiye’den başka bu kadar uzun seneler enflasyonla yaşayan başka bir ülke bulunmadığına işaret eden Çağan, “artık ekonomik program sayesinde, enflasyon seyrini değiştirmektedir. Şubat ve Mart ayı enflasyonu tahminlerin altında çıkmıştır” dedi. Bakan Çağan, faizlerin 2001 yılından itibaren düşmeye başladığını bu düşüşün ise son günlerde daha da hızlandığını sözlerine ekledi.
       
DIŞİŞLERİ BAKANI CEM
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı bir çok iyi iş ve atılımlara rağmen, hala mucize yaratması gerektiğini, bunu da yaratmakta olduğunu söyledi. Cem, yüksek faize, hammadde girdileri, enerji fiyatları ve vergilerin yüksek olmasına rağmen, Türk sanayicisinin gerçekten mucize yarattığını belirtti. Türkiye olarak, gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakmak arzusu ve istediğinde olduklarını vurgulayan Cem, artık Türk insanının yolsuzluk, uğursuzluk gibi haberlelerle güne başlamak istemediğini ifade etti. Cem, “siyaset de dahil olmak üzere, temiz bir ülke istiyoruz” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Cem, bir ülkenin sadece sözlerle kalkınma sağlayamayacağını ifade ederken, kalkınmanın bir ciddiyet ve disiplin işi olduğunu söydi. Cem, “Biz bunları yapabilirsek ki yapmaya da başladık. Türkiye bu durumda, bugünkünden daha ileriye gidebilecektir” dedi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları