Home page
Haber Menüsü


Enerji sektörü yeniden yapılanıyor
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yiğitgüden, enerji sektörünün büyük ölçüde yeniden yapılandığını belirterek, gelecek on yılda doğalgaz talebinin hızla artacağını kaydetti.
Ankara
AA
19 Nisan— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, Türkiye’de gelecek 10 yıl içinde enerji kaynakları arasında en fazla talep artışının doğalgazda, en az talep artışının ise petrolde yaşanmasının beklenildiğini söyledi. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK/TMK) tarafından düzenlenen “Rekabete Dayalı Elektrik Piyasalarında Enerji Dağıtım Hizmetleri” konulu Orta Asya Forumu, Ankara’da başladı. Yiğitgüden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen Forum’un açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de enerji sektöründe gerçekleştirilen yeniden yapılanma hakkında bilgi verdi.

   
 
       
   
MSNBC News Çakan: 2020'de enerji ithalatı yüzde 80'i bulabilir
MSNBC News Türkiye'den Kıbrıs'a enerji hattı
MSNBC News Enerji ihalelerine ek süre veriliyor
MSNBC News IMF: % 3.6 hedefi gerçekçi değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de enerji tüketiminde yıllar itibarıyla hızlı bir artışın öngörüldüğünü belirten Yiğitgüden, 2000 yılında 82 milyon ton petrole eşit enerji tüketiminin, 2010 yılında 154 milyon ton petrole eşit enerjiye ulaşmasının beklendiğini söyledi.
       Yiğitgüden, Türkiye’de geçen 40 yıl içinde yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, kriz sonrasında enerji sektöründe talebin hızla arttığını bildirdi. Enerji kaynakları arasında en küçük talep artışının petrolde yaşanacağını bildiren Yiğitgüden, elektrikte yüzde 9-10 olan talep artışının, yüzde 8-9’a çekildiğini söyledi.
       Elektriğe olan yüzde 8-9 talep artışının bir süre daha bu şekilde gitmesinin beklenildiğini ifade eden Yiğitgüden, en fazla talep artışının yüzde 15-16 ile doğalgazda olmasının öngörüldüğünü bildirdi.
       Türkiye’nin Orta Asya cumhuriyetleri ile Kafkasya’da bulunan ülkelerin ekonomik gelişmelerine büyük önem verdiğini bildiren Yiğitgüden, bu ülkelere ilk önce Türk yatırımcıların giderek öncü rol oynadığını, batılı yatırımcıların önünü açtıklarını söyledi.
       Yiğitgüden, Türkiye’nin Hazar Denizi doğal kaynaklarının batılı pazarlara ulaştırılmasına büyük önem verdiğini bildirdi.
       
YILLIK ENERJİ TÜKETİM ARTIŞI %2 OLACAK
       DEK/TMK Başkanı Hüseyin Arabul yaptığı konuşmada, bölgesel enerji kavramının küresel ekonomi ve demografik faktörlere bağlı olduğunu söyledi. Halen 6 milyar olan dünya nüfusunun 2020 yılında 8 milyara yükselmesi, küresel ekonominin 2010 yılına kadar yılda yüzde 3.6, 2010-2020 yılları arasında da yüzde 3.4 oranında büyümesinin beklendiğini belirten Arabul, aynı dönemde enerji tüketimindeki artışın yıllık bazda ortalama yüzde 2 olmasının öngörüldüğünü kaydetti.
       Orta Asya cumhuriyetlerinin hemen hemen hepsinde doğalgaz ve petrol üretiminin gerçekleştirildiğini hatırlatan Arabul, bunların batılı pazarlara ulaştırılmasının önemine değindi.
       Dünya Enerji Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Antonio del Rosario yaptığı konuşmada, Orta Asya cumhuriyetlerinde bulunan doğal kaynakların batılı pazarlara ulaştırılmasında bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılmasının siyasi riskleri azaltacağını ve yabancı sermaye yatırımlarının artmasına yol açacağını bildirdi.
        Bölgedeki petrol ve doğalgaz rezervlerine erişim kadar pazarlara erişimin de önemli olduğunu ifade eden Rosario, Türkiye’nin burada önemli rol oynayacağını söyledi.
       Gürcistan Enerji ve Yakıt Bakanı David Mirtskhulava yaptığı konuşmada, ülkesinde enerji sektöründe yürütülen yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi.
       Mirtskhulava, Hazar denizi doğal kaynaklarının batılı pazarlara ulaştırılmasında Gürcistan’ın önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Azerbaycan Elektrik Bakanı Etibar Pirverdiyev de yapıtığı konuşmada, Azerbaycan’da enerji sektöründe yürütülen yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi ve bölge ülkeleri arasında enerji sistemlerinin birleştirilmesini istedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları