Home page
Haber Menüsü


IMF: % 3.6 hedefi gerçekçi değil
IMF’nin “Dünyanın Ekonomik Görünümü” raporunda Türkiye için 2002’de dile getirilen yüzde 3.6’lık büyüme tahmini gerçekçi bulunmadı. Riskler Ortadoğu, petrol fiyatları, yüksek kamu borcu, yüksek enflasyon geleneği, banka reformu olarak sıralandı.
Washington
AA
18 Nisan— IMF’nin “Dünyanın Ekonomik Görünümü” raporunda Türkiye için 2002’de dile getirilen yüzde 3.6’lık büyüme tahmini gerçekçi bulunmadı. Riskler Ortadoğu, petrol fiyatları, yüksek kamu borcu, yüksek enflasyon geleneği, banka reformu olarak sıralandı.

   
 
       
   
MSNBC News Köhler: %3 büyümeye inanıyorum
MSNBC News IMF kredisi haftasonu hesaba girecek
MSNBC News IMF: Yüzde 3 büyüme iddialı
MSNBC News IMF'den 1.1 milyar dolara onay
MSNBC News Köhler: Arjantin acı ilacı içmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı Dünyanın Ekonomik Görünümü raporunda, Türk ekonomisinde önemli ilerlemeler sağlanmasına rağmen, risklerin devam ettiği belirtilirken, bu yıl için dile getirilen yüzde 3.6’lık büyüme tahmi gerçekçi bulunmadı.
       IMF’nin, Dünya Bankası ile haftasonunda düzenlenecek yıllık bahar toplantıları çerçevesinde yayınladığı son Dünyanın Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye’de büyüme oranının bu yıl yüzde 3.6, gelecek yıl da 4.7 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
       Ancak Dünyanın Ekonomik Görünümü raporundaki yüzde 3.6’lık rakamın, daha önceki veriler ve beklentiler çerçevesinde hazırlandığı belirtiliyor ve Türkiye’nin resmen yüzde 3 olarak açıkladığı bu yılki büyüme hedefinin tutturulabileceğine bile pek ihtimal vermiyor.
       IMF Başkanı Horst Köhler, dünkü açıklamasında, geçen yılki negatif büyüme (yüzde -9.4) rakamına karşın Türkiye’nin bu yıl yüzde 3 büyümeyi yakalayabileceğini söylemişti.
       Raporda, Türkiye’nin geçen yıl son 50 senenin en kötü durgunluğunu yaşadığı ve 11 Eylül olaylarının da ticaret, turizm ve finans piyasalarındaki güvenin düşmesiyle duruma olumsuz etkide bulunduğu anlatıldı. Ancak faiz oranlarının düşmesi ve güvenin son aylarda yükselmesi, büyümeye geçişi sağlayıcı unsurlar olarak değerlendirildi.
       IMF raporunda, riskler konusunda ise şöyle denildi:
       “Olumlu gelişmelere karşın, Ortadoğu’daki gelişmeler, petrol fiyatları, Türkiye’nin yüksek kamu borcu, yüksek enflasyon geleneği, banka reformu ve özel sektör kredi yapılandırılması meseleleri göz önüne alındığında halen önemli riskler bulunuyor. Dolayısıyla beklenen ekonomik toparlanma, sağlıklı makro ekonomik ve yapısal düzenleme politikalarının kararlı uygulanmasına bağlı olacak.”
        IMF ile Şubat ayında başlatılan yeni Stand-By düzenlemesinin bu yıl reformların hızını sürdürmeyi amaçladığı belirtilen raporda, bunun için enflasyonun düşmesini sağlayan tüm para politikalarının ve borç oranlarının azalmasını amaçlayan güçlü bir faiz dışı bütçe fazlasının gerektiğine işaret edildi.
       Türkiye’de 2002 ve 2003 yılları için yıllık ortalama enflasyon beklentisi yüzde 49.1 ve yüzde 26.9 olacağına da dikkat çekildi. Programda yılsonu enflasyonu tüketici fiyatlarında yüzde 35, toptan eşya fiyatlarında yüzde 31 olarak alınmıştı. Yıllık ortalama enflasyona yakın bir rakam olan deflatör olarak programda 2002 için yüzde 48.9, 2003 için yüzde 24.9 rakamları konulmuştu.
       
ABD EKONOMİSİNDEKİ CANLANMA
       IMF, ABD ekonomisindeki canlanmaya bağlı olarak, bu yılın sonlarında dünya ekonomisinde önemli bir toparlanma olabileceğini düşündüğü bildirdi. Raporda, “Dünya ekonomisinin durumunun geçen Kasım ayına göre daha parlak göründüğü” belirtildi.
       Raporda, “dünya ekonomisinde 200 yılı ortalarından başlayan yavaşlamanın sonuna geldiğinin işaretlerinin giderek arttığı” belirtilerek, “11 Eylül olaylarının ekonomide kısa vadeli etkilerine rağmen, bazılarının korktuğunun aksine 2001 yılının ilk yarısında başlayan toparlanmayı engellemediği” ifade edildi.
       
BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI ÇEKİLDİ
       Raporda, IMF tarafından yapılan dünya ekonomisinin 2002 yılında göstereceği büyüme tahmini de yukarı çekildi. IMF, ABD’yi vuran 11 Eylül saldırılarının etkisi altında yaptığı yüzde 2.4 tahminini, yüzde 2.8’e yükseltti.
        IMF’nin tahmini tuttuğu takdirde, dünya ekonomisinin bu yıl kaydedeceği büyüme yüzde 2.5 olan 2001 yılı büyümesini geride bırakacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları