Home page
Haber Menüsü


 
Maliye Bakanı Sümer Oral
Bankacılıkta hala çözüm bekleyen sorunlar var
Maliye Bakanı Oral, Kamu İhale Kurulu üyeleri ile ilgili işlemlerin tamamlanarak Başbakanlığa gönderildiğini, kararnamenin çıkmak üzere olduğunu söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    2 Nisan—  Maliye Bakanı Sümer Oral, Kamu İhale Kurulu üyeleri ile ilgili işlemlerin tamamlanarak Başbakanlığa gönderildiğini, kararnamenin çıkmak üzere olduğunu söyledi. Oral,  

   
 
       
   
MSNBC News Özince: İstanbul Yaklaşımı üretimi artıracak
MSNBC News 'Yüksek rasyolar bankacılığı zedeler'
MSNBC News SSSB: Bankacılığa yatırımın zamanı
MSNBC News Akçakoca: Bankacılığın hedefi 5 yılda 500 milyar $'lık sektör yaratmak
MSNBC News Oral: Mali afla ilgili hazırlık yok
MSNBC News Oral: Önemli olan faiz dışı fazla hedefi
MSNBC News Oral: ÖTV ek yük getirmeyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜRMOB tarafından düzenlenen “Bankalar Mevzuatındaki Son Değişiklikler İle Bağımsız Denetim Esasları ve Uygulamaları” panelinde yaptığı konuşmada, Özel Tüketim Vergisi ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini ve 15 gün içinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını bildirdi. Oral, bankacılık sektöründe hala çözüm bekleyen sorunlar olduğunu ve bunların anlayışla karşılanması gerektiğini söyledi.
       Maliye Bakanı Oral, bankalar ile reel sektör ilişkisinin büyümeyi tekrar sağlamak ve güven ortamı oluşturmak açısından en önemli gündem maddesi olduğunu vurguladı.
       
HALA ÖNEMLİ SORUNLAR VAR
       Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması sürecinde hala önemli sorunları olduğuna işaret eden Oral, bunun anlayışla karşılanabileceğini belirtti.
       Oral, “çünkü, sektöre yönelik akması gereken pek çok tedbir, bir bütün olarak 1999’dan itibaren gündeme getirilebilmişti. Geçiş döneminde güçlenen sorunlara karşı, yapıcı bir tutum takınmak icap eder” dedi.
       Bankacılık sektörü-reel sektör ilişkilerinin önemine de işaret eden Oral, Türkiye ekonomisinin tekrar büyümeyi yakalaması ve canlanması, güven ortamının oluşmasında, bunun son derece önemli olduğunu ve ekonominin önünde duran en önemli gündem maddesi olduğunu anlattı.
       Bankacılık sektöründe gerçekleşecek uluslararası standartlara ulaşmayı hedefleyen yapısal reformların, geçiş sürecinde kontrolü mümkün olmayan riskler yaratmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini de vurgulayan Oral, özellikle bu konunun uluslararası camianın resmi ya da gayri resmi üzerinde durduğu, mali mimari ve mali mimarideki kırılganlıklara duyarlılığın bir gereği olduğunu belirtti.
       
DENGELER KISA SÜREDE TOPARLANMALI
       G-20 grubunun bakanlar düzeyinde toplantılarının en önemli gündem maddesini, mali kırılganlığa karşı tedbirler olduğunu bildiren Oral, şunları kaydetti:
       “Zaman zaman, hemen hemen herşeyin güllük gülistanlık olması isteniyor. Bunların belirli bir programla ve o programdan taviz verilmeden kararlılıkla uygulanması lazım, Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğe aday bir ülke olan Türkiye’nin dengelerini kısa sürede toparlaması gerekmektedir. Yüzde 2-3’lere varan bir bütçe açığı olacak, makul bir enflasyon ve makul bir borçlanma düzeyi gerekir, AB’ye girerken bu dengeleri ciddi şekilde yerine getirmek ve tartışmaları da bu zeminde yapmak gerekir.”
       
CANSIZLAR: MALİ TABLOLARA STANDART ŞART
       Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar da, Türkiye’de yaşanan kriz sonucu birçok bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alınmasının Hazine’nin yükünü artırmasının yanı sıra halkın bankalara güvenini önemli ölçüde sarstığını söyledi.
       Denetimden beklenen faydanın sağlanabilmesi için mali durum tam ve doğru şekilde yansıtılması gerektiğini belirten Cansızlar, genel uluslararası standartlara göre mali tabloların hazırlanmasının zorunluluk arzettiğini bildirdi.
       Uygulamalarda 2 temel eksik bulunduğunu, bunlardan birinin konsolide mali tablolar, diğerinin de enflasyon muhasebe sistemi olduğuna işaret eden Cansızlar, bu iki konuda hazırlıkların tamamladıklarını, ancak uygulamanın 2003’e ertelendiğini kaydetti.
       Türkiye Muhasebe Standatları Kurumu’nun ortak bir standart oluşturulması için faaliyete geçtiğini hatırlatan, şeffaflık içinde zamanında ve yeterli bilginin yatırımcılara ulaşmasının önemine işaret eden Cansızlar, açıklanan bilginin kalitesi ve zamanındaki sapmaların yatırımcıların güvenini azalttığına dikkati çekti.
       Bağımsız denetim şirketleri arasındaki menfaat çatışmaların önlemede Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) büyük görev düştüğünü anlatan Cansızlar, banka genel kurullarının yapılmasının ve mali tabloların açıklanmasının ertelendiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
       “İlgili kanunların bu süreçte uygulanmaması hususu yatırımcılar açısından büyük önem arzediyor. Konunun tam ve doğru bir şekilde aydınlatılması zorunluluktur. Bu süreçte yatırımcıların korunması için BBDK ile işbirliği yapacağız. Bankacılık sektörünün sorunlarının çözülmesi piyasayı olumlu etkileyecektir.”
       
ÖZYÜREK: ENFLASYON KÖTÜLÜKLERİN ANASI
       TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek de yaptığı konuşmada, bankacılık sektörününde yaşanan sorunların temelinde Türkiye ekonomisinin temel sorunlarının bulunduğuna işaret etti. “Enflasyon bütün kötülüklerin anasıdır” diyen Özyürek, “böyle kronik bir enflasyonla finans sektörünün hastalıklardan koruyamazsınız” dedi.
       Mesleki bir etik kuralı uyarınca bir denetçinin denetlediğini bir başkasının denetleyemeyeceğini anlatan Özyürek, “üçlü denetim baskısı arkadaşlar üzerlerinde hissediyor. Bu tedirginlik yapıyor ve kanunun virgülüne kadar uyuyorlar. Denetimin BDDK tarafından eleştirilmesini istemiyorlar” dedi.
       Türkiye’de çok ağır bir bunalım yaşandığını bundan firmaların ve bankalarında etkilendiğini hatırlatan Özyürek, reel sektörü yaşatma görevinin bankalara ait olduğunu, 40 yıldır bir firmayla çalışan bir bankanın faiz komisyonu aldıktan sonra güçte kaldı diye “tekme vurulmaması” gerektiğini kaydetti.
       Özyürek, son düzenleme ile 2 trilyon lirayı aşan kredilere denetim şartı getirildiğini, ancak kendilerinin 1 trilyon lirayı aşan kredileri mutlaka denetlemeleri gerektiğini belirterek, BDDK’ın bunun denetlemesini ve bankaların bu konuda hassas olması gerektiğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları