Home page
Haber Menüsü


Chhibber: Hedefimiz gizli işsizlik
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Chhibber, sağlıklı ekonomik yapı için etkin kamu sektörü gerektiğini söyleyerek, “Kamudaki aşırı istihdama çözüm bulunmalı” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
8 Şubat— Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, sağlıklı bir ekonomik yapı için güçlü ve etkili bir kamu sektörüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ankara’da düzenlenen “Kamu Personel Rejimi ve Reform Çalışmaları Semineri”ne katılan Chhibber, özelleştirme konusunda atılan hızlı adımların yavaşladığına dikkat çekti. Chhibber, bu durumun özelleştirme kapsamındaki kuruluşların etkinliğini azalttığını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: Atıl kadrolar iptal edilmeli
MSNBC News Önal: 30 bin kamu çalışanı gönüllü emekli olacak
MSNBC News Chhibber: Ekonomi iyiye gidiyor
MSNBC News Linn, ek finansman için gelecek
MSNBC News IMF kredisi hesaplara girdi
MSNBC News Kamu tasarrufta tiziz davranıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomiyi düzenleyen ve bazı hizmetleri sağlayan kamu sektörünün iyi çalışması gerektiğinin altını çizen Chhibber, “Sağlıklı ekonomi ve sağlıklı özel sektör için güçlü devlete ihtiyacınız var” diye konuştu. Özelleştirme konusu ve kamu sektörü reformunun çok dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyleyen Chhibber, özel sektörün aktif olabileceği bir çok alanın bulunduğu ve özellikle enerji ve iletişim sektöründe bu yöndeki girişimlerin sevindirici olduğunu kaydetti.
       
KİT’LERDE AŞIRI İSTİHDAM
       Kamu İktisadi Teşekkülleri’ndeki aşırı istihdam durumunun açık olduğunu ve çok büyük aşırı istihdam olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Chhibber, “Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.
       
Keçeciler: 1 milyondan fazla boş kadro var
Bu konuda belirli bir sayının verilemeyeceğini kaydeden Chhibber, burada iki yol izlenebileceğini, bunlardan birincisinin mevcut yasa çerçevesinde daha etkin özelleştirmeye gidilmesi, ikincisinin ise şu anda özelleştirilemeyecek şirketler için yeniden yapılanmaya gidilmesi olduğunu kaydetti.
       Kamu İhale Yasası’nın iyi bir kanun olduğunu, ancak bunun için etkin uygulamanın da önemli olduğunu kaydeden Chhibber, Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) yaptığı yatırımlardaki rasyonelleştirme çalışmasını anlattı.
       Devlet personel rejimi alanının yardım istediğini kaydeden Chhibber, “Buna çok sakin, dikkatli, yöntemsel yaklaşmaya ihtiyaç var. Bu alan yardım istiyor. Türkiye daha az memurla daha iyi durumda olabilir” diye konuştu.
       Bir diğer konunun da memurların maaşları olduğunu kaydeden Chhibber, kamu harcamalarının azaltılmasındaki başarısızlık ve aşırı istihdamın çözümü vergi üzerine kaydırdığını söyledi.
       
ÖZELLEŞTİRME YAVAŞ GİDİYOR
       Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, özelleştirmenin yavaşlığı nedeniyle başta havayolu ve iletişim şirketleri olmak üzere hızlı bir yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiğini vurguladı.
       Özelleştirmedeki ilk çabaların şu anda yavaşladığını ve birçok şirketin hala “Özelleştirme İdaresi’nin bekleme odasında bekliyor gibi” olduğunu söyleyen Ajay Chhibber, “Bunların etkinliği azalıyor. Bu çok önemli. Özelleştirme konusu tam olarak yürümüyor, yeni bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.
       Bu konuda mevcut durum içinde de birçok şeyin yapılabileceğinin altını çizen Chhibber, Türk Hava Yolları ve telekom sektöründe daha hızlı ve etkin yeniden yapılandırma gerektiğini belirtti.
       Bu konuda Türk Hava Yolları’nın çok ilginç bir çözüm bulduğunu ve karlı olmayan bazı hatları kapatarak mali durumunu iyileştirmeye çalıştığını anlatan Chhibber, uluslararası hava yolu sektöründeki kriz nedeniyle şu anda Türk Hava Yolları’nın özelleştirilmesinin çok zor göründüğünü kaydetti.
       
DEĞİŞİMİN HIZI KESİLMEMELİ
       Türkiye’nin daha çok gelir elde etmek için daha fazla, dar tabanlı bir biçimde vergi almak zorunda kaldığını anlatan Ajay Chhibber, bunun da daha çok vergi kaçırmaya ve daha fazla adaletsizliğe neden olduğunu bildirdi. Türkiye’nin vergi ve reform yapması gerektiğini, Hükümetin de bu konuda çalışmaları olduğunu kaydeden Chhibber, Hükümetin vergi oranlarını kısa bir süre için azaltarak ve vergi tabanının genişleterek sistemdeki boşlukları da gidererek bunu yapmaya çalıştığına işaret etti.
       Bunun Türkiye’nin ekonomik krizden kurtulmasının bir yolu olacağına inandığını söyleyen Chhibber, denetleme ve şeffaflığında önemine dikkat çekti.
       Ülkelerin kamu sektöründe reform yapmalarının genellikle bir krizin ardından geldiğine dikkat çeken Chhibber, Türkiye’de de durumun böyle olduğunu ve bu alanda önemli adımların atıldığını söyledi. Bu konuda anahtar girişimin uygulamada olacağını belirten Chhibber, başarı için bu gidişatın hızının kesilmemesi gerektiğini söyledi.
       Marmara depremi sırasında devletin etkinliği üzerine yapılan tartışmaları hatırlatan Chhibber, Afyon depreminde de bunların etkin bir koordinasyon yapamadıklarının görüldüğünü, dolayısıyla konuların çabuk unutulduğunu kaydetti. Chhibber, “Değişimin hızı kesilmemelidir” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları