Home page
Haber Menüsü


Ocak’ta ihracat Aralık’a göre % 1.17 düştü
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2002 Ocak ayında ihracat 2 milyar 454 milyon dolara çıktı. İhracat 2001 Ocak ayına göre yüzde 4.6 artarken, Aralık ayına göre yüzde 1.17 geriledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    1 Şubat—  Türkiye’nin Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 artarken, Aralık ayına göre yüzde 1.17 geriledi.  

   
 
       
   
MSNBC News TL, ihracat ve turizmi zorluyor
MSNBC News TİM: Dolar gerçek yerine gelmeli
MSNBC News TİM: İhracat 2001'de 31 milyar doları aştı
MSNBC News 2001'de ihracat % 14 arttı, ithalat yüzde 25 geriledi
MSNBC News Hazır giyimde ihracat karnesi zayıf
MSNBC News 'İhracatta ABD'den eşitlik istiyoruz '
MSNBC News Otomotivde ihracat iç satışı geçti
MSNBC News "Renault en büyük ihracatçı oldu"
MSNBC News İSO: Gerçekçi kur politikası tavizsiz uygulanmalı
MSNBC News Tezer: Önemli olan kurda istikrar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, Ocak ayında ihracat 2 milyar 454 milyon 371 dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre, ihracattaki artış yüzde 4.6 oldu.
JP Morgan: Ocak ayına dikkat

       Bu arada, Aralık ayında ihracat 2 milyar 483 milyon 412 bin dolar olurken, bu rakama göre ihracat yüzde 1.17 gerileme gösterdi.
       Ocak ayı sonu itibariyle son 1 yıllık ihracat miktarı da, yüzde 12.9 artış göstererek 31 milyar 171 milyon 482 dolara ulaştı.
       Son bir yıl dikkate alındığında ise artış oranı yüzde 12.9 olarak gerçekleşti. Önceki yıl 27 milyar 615 milyon 839 dolar olan ihracat, bu yıl 31 milyar 171 milyon 482 bin dolara yükseldi.
       
SANAYİDE İHRACAT YÜZDE 6.4 ARTTI
       Ocak ayında, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 6.4 ve madencilik sektörünün ihracatında yüzde 0.4 artış kaydedildi. Tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 4 geriledi.
       Bitkisel ürünler ihracatında yüzde 11.1 gerileme yaşanırken, hayvansal ürünler ihracatında yüzde 13.4, ağaç ve orman ürünleri ihracatında yüzde 51.1 oranında artış sağlandı. Tarıma dayalı işlenmiş ürünlerde yüzde 0.4, işlenmiş petrol ürünlerinde yüzde 12 ve sanayi mamüllerinde ise yüzde 6.9 artış kaydedildi.
       İhracatın lokomotifi hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı, yüzde 6.8 artışla 672.2 milyon dolar oldu.
       
SATICI: İHRACATÇI ZARARINA MAL SATTI
       TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, yaptığı değerlendirmede, 2002 yılı Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6 artış gösterdiğini, ancak 2000-2001 Ocak ayı dönemindeki artış oranın yüzde 21.4 olduğunu hatırlattı.
       Satıcı, “İhracattaki artış oranı sevindirici olmakla birlikte, ekonomimiz için tehlike belirtileri gösteren bazı unsurları da açıkça göstermektedir. Unutulmamalıdır ki Ocak ayında gerçekleştirilen ihracatın bağlantıları genel olarak Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kur makasının yüzde 5 gibi ihmal edilebilir bir oranda olduğu dönemde gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde yeni ekonomik programla daha rekabetçi bir özellik kazanan Türk lirası yıl boyunca inişli çıkışlı bir grafik izlemiş, 1 milyon 650 bin lira sınırından 1 milyon 300 bin lira sınırına 3 ay gibi kısa sürede inmiş, dolardaki değer kaybı yüzde 19.2’yi bulmuştur” dedi.
       Satıcı, ana girdi fiyatlarını yüksek kur üzerinden ayarlanması sonucu, ihracatçının girdi maliyetleri yükseldiğini hatırlatarak, “Satış anlaşmalarını daha önceden yapan ihracatçılar yükselen maliyetlerini satış fiyatlarına yansıtamamıştır. Bu durumda, iç piyasadaki durgunluk da gözönüne alınarak dış pazara bağımlı kalan ihracatçı zararına mal satmıştır” dedi.
       Önceki yıllardan edinilen tecrübelerin enflasyon, döviz kuru artışı ve ihracat oranlarının birbirini etkileyen bir bütünlük gösterdiğini belirten Satıcı, “Enflasyon hedeflemesine geçmeyi planlayan hükümetimiz reel döviz kurunda dengeyi sağlayamadıkça, enflasyon hedeflemesi yapamayacaktır” dedi.
       
TARIM KESİMİNİN YÜKÜ ARTACAK
       Satıcı, özellikle tarım sübvansiyonlarının kaldırılarak bütçe yükünün azaltılmaya çalışıldığı bir dönemde reel kura bağımlılığı fazla olan bu sektörde ihracatın artırılamaması durumunda tarım kesiminin yükünün önümüzdeki dönemde daha fazla artacağına dikkat çekerek, bu unsurların tümünün programın öngördüğü hedeflerden sapma olmasına neden olacağını kaydetti.
       Oğuz Satıcı, “Türkiye’nin ihracatını çok daha yukarıya taşımak için yapılması gerekenler gün gibi açıktır. Ancak, bunların gercekleşmesi için inançlı, kararlı, cesur adımlar gereklidir. Üretimin Türkiye’nin tek kurtuluşu olduğuna inanan ihracatçılar bu adımların atılması yolunda her türlü çalışmaya, desteğe hızlı adımlarla koşmaya hazırdır. Uyarıyor ve gerekli tedbirlerin acilen alınmasını talep ediyoruz” dedi.


       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları