Home page
Haber Menüsü


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş
Esnek kur, 10 milyar dolar kurtardı
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, “Esnek kur politikası olmasaydı, 11 Eylül sonrası 10 milyar dolar kaybedebilirdik” dedi.
Cenevre/İstanbul
AA
    26 Kasım—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, esyapılan reformların ardından Türkiye’nin ekonomik sisteminin farklı bir işleyişe girdiğini belirterek, iyi işleyen bir ekonomik sistemin, politik istikrarsızlıklardan etkilenmeyeceğini söyledi. Derviş, “Politika her zaman sorunlar yaratabilir. Ancak iyi işleyen bir ekonomik sistem politik istikrarsızlıklardan etkilenmez. Türkiye’de şu anda bu mümkün” dedi. Derviş, İsviçre-Türkiye Sanayi ve Ticaret Odası’nın Cenevre’de düzenlediği “Türk ekonomisinin bugünkü ve gelecekteki görünümü” konulu konferansta, ekonomiyi değerlendirdi.  

   
 
       
   
MSNBC News 4. kredi dilimi serbest bırakılıyor
MSNBC News Derviş: 10 milyar dolar, mevcut programa yeni kaynak
MSNBC News Derviş: Sorunları kısmen aştık
MSNBC News Derviş: Hedef stabilizasyon değil
MSNBC News FT: IMF kredisi ABD desteğiyle
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
MSNBC News IMF, faiz dışı bütçede ısrarlı
MSNBC News IMF'den 10 milyar dolar ek kaynak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
10 MİLYAR $ KAYBEDİLEBİLİRDİ
       Ekonomik reformların gerçekleştirilmesinde, parlamentonun büyük kararlılıkla çalıştığını belirten Derviş, uluslararası kuruluşların, şimdiye kadar hiç bir ülkeye göstermediği desteği Türkiye’ye göstermesinde de, kararlılıkla uygulanan para politikalarının etkin olduğunu söyledi.
       11 Eylül’ün ardından, dünya ekonomisindeki büyüme beklentilerinin yüzde 1’e gerilediğini belirten Derviş, “Eğer esnek kur politikası izlemiyor olsaydık, 11 Eylül’deki o korkunç terörist saldırının ardından 10 milyar dolar kaybedebilirdik” dedi ve Türkiye’nin uyguladığı sıkı para politikası ile esnek kur sisteminin başarılı olduğunu kaydetti.
       
KRİZİ POPÜLİZM GETİRDİ
       Ekonomik reformların aşamalarını anlatan Devlet Bakanı Derviş, Türk ekonomisini krize sürükleyen en önemli sebebin, 1990’lı yıllarda uygulanan ‘popülist politikalar’ olduğunu söyledi. Devlet bankalarının popülist politikalara alet edilmesiyle büyük açıklar verildiğini belirten Derviş, birçok muhalefete karşın bankaların özelleştirilmesi ve Merkez Bankası’nın bağımsız hale getirilmesiyle, bu kurumların dışarıdan gelecek baskı ve suçlamalara kapatıldığını söyledi.
       
IMF DESTEĞİ
       Türkiye’nin terörizmle mücadelede dünya ile birlikte hareket etmesinin ve aldığı kararların son derece doğru olduğunu belirten Derviş, IMF’nin Türkiye’yi desteklemesinin, Afanistan’da ABD öncülüğünde başlatılan savaştaki stratejik rolü nedeniyle olmadığını belirterek, “Eğer bu kadar sıkı bir para politikası izlemeseydik, bu yardım verilmezdi” dedi.
       IMF’nin 10 milyar dolarlık destek niyetinin, Türk ekonomisinin gidişatına ilişkin piyasalara olumlu mesajlar verdiğini belirten Kemal Derviş, Türkiye’nin büyük bir büyüme potansiyeli olduğunun altını çizdi ve son haftalarda ekonomide iyileşmenin belirgin bir şekilde hissedilmeye başladığını bildirdi.
       
EKONOMİ SİYASETTEN ETKİLENMEZ
       Toplantının ardından soruları yanıtlayan Derviş, Türkiye’deki ekonomi yönetimi ile politika arasındaki ilişkinin sorulması üzerine İtalya’nın 1970 ve 80’lerdeki durumunu örnek göstererek, “Politika her zaman sorunlar yaratabilir. Ancak, eğer ekonomik sistem iyi işliyorsa, politik istikrarsızlıklardan etkilenmez. Şu anda Türkiye’de bu mümkün” diye konuştu.
       Derviş, İtalya’da çok partili koalisyonların yaşandığı karışık politik süreçler yaşandığını ancak, bu gün gelinen noktada ekonominin bu istikrarsız politikalardan çok etkilenmediğinin görüldüğünü belirtti.
       Başka bir soru üzerine ise Türkiye’nin merkezi yönetim anlayışından yavaş yavaş uzaklaştığını, bunun da pozitif bir gelişme olduğunu belirten Derviş, borç ödemelerinde bakanlıklar ve kurumlararası koordinasyonun gerçekleştirilmesiyle, süreçte yaşanan karışıklıkların önüne geçilebileceğini belirtti.
       Tarım kesimine ve çiftçilerin desteklenmesine de değinen Devlet Bakanı, Türkiye’nin fakir çiftçileri desteklemeye kararlı olduğunu, ancak zengin ve orta ölçekli çiftçileri destekleyecek kadar zengin olmadığını belirtti.
       Bu arada, Devlet Bakanı Derviş, ABD ve Avrupa’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Derviş, Swissair’e ait bir uçakla geceyarısı saat 00.30’da İstanbul geldi. Derviş, Atatürk Havalimanı’na gelişinde herhangi bir açıklamada yapmadı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları