Home page
Haber Menüsü


Derviş: 10 milyar dolar, mevcut programa yeni kaynak
ABD’deki temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF tarafından Türkiye’ye sağlanması planlanan 10 milyar dolarlık ek dış finansmanın tamamen yeni bir kaynak olduğunu söyledi.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    20 Kasım —  Bakan Derviş; 10 milyar doların, Türkiye’nin mevcut programı çerçevesindeki tüm alacak ve ödemelerinin üzerine ilave olarak geleceğini bildirdi. Derviş; IMF İcra Kurulu’nun 10. gözden geçirme dönemini sonuçlandıracak olan gelecek haftaki toplantısında da dördüncü kredi dilimi olan yaklaşık 3 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılacağını kaydetti.  

   
 
       
    MSNBC News IMF ile yeni bir stand-by'a doğru
MSNBC News IMF heyeti Aralık başında geliyor
MSNBC News Derviş: Sorunları kısmen aştık
MSNBC News Chhibber: Desteğimiz artacak
MSNBC News Köhler: Türkiye ile yeni stand-by
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ve IMF Başkanı Horst Köhler ile dün bir araya geldi. Derviş, Wolfensohn ve Köhler’in yanısıra; ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor ve Dünya Bankası’nın Avrupa’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile birer görüşme yaptı.
Niyet mektubu idari reform ağırlıklı
IMF Başkanı Köhler ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlyan Kemal Derviş, 10 ve 11. gözden geçirme dönemlerinden Türkiye’nin alacağı olan 3’er milyar doların yanı sıra gelecek yıl için daha önceden öngörülen 1 milyar doları aşkın paranın geçerli olduğunu ve 10 milyar dolar olarak planlanan ek dış finansmanın, daha önceden öngörülen kredi diliminin üzerine ekleneceğini anlattı.
       Derviş, buna karşılık, Türkiye’nin gelecek yıl IMF’ye geri ödemesi öngörülen yaklaşık 5 milyar dolarlık SRF (İlave Rezerv Kolaylığı) kredisinin, planlandığı gibi IMF’ye iade edileceğini belirtti.
       
4. KREDİ DİLİMİ HAFTAYA SERBEST
       Devlet Bakanı Derviş, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun onuncu gözden geçirme dönemini sonuçlandıracak olan toplantısının gelecek hafta yapılmasının beklendiğini de bildirdi. Bu toplantıda, dördüncü kredi dilimi olan yaklaşık 3 milyar dolarlık kredi serbest bırakılacak.
       
“MEVCUT PROGRAM YÜRÜRLÜKTE”
       Derviş, IMF’den sağlanacak 10 milyar dolar yeni kaynağın, hibe değil borç olduğunu belirterek, Türkiye’nin güçlü ekonomiye kavuşması için borç yükünün azalması gerektiğini de kaydetti. Bakan Derviş, bir gazetecinin, “onbirinci gözden geçirme olacak mı, yoksa program yeni stand-by ile birleştirilecek mi?” sorusunu, “O tür takvim meselelerini halletmeye çalışıyoruz. Tam nasıl olacağı henüz belli değil. Ancak bir şey çok önemli. Prensip olarak mevcut program yürürlükte. Bu 10 milyar dolar olarak düşünülen ek finansman programı, önceki programa ek olarak geliyor. Mevcut program üzerine yeni bir program ve yeni bir kaynak, olay bundan ibaret” diye yanıtladı.
       
BORÇ ÖDEMESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
       Türkiye’nin gelecek yıl 5 milyar dolarlık borç ödemesinde bir değişiklik olup olmadığı sorusuna karşılık Derviş, “Mevcut programla olduğu gibi devam edeceğiz. Gelecek yıl 1 milyar dolar alacağımız var. Bu yıl, onbirinci dönemden 3 milyar dolar alacak var. Bunlarda değişiklik yok. Geri ödememizde de değişiklik yok. Zamanında mevcut program çerçevesinde ödemeyi yapacağız. Mevcut programın üstüne, 10 milyar dolarlık kaynağın gelmesi öngörülüyor” diye konuştu.
       
“ONLAR BİZE, BİZ ONLARA ÖDEYECEĞİZ”
       Gelecek yıl 5 milyar dolarlık borcun ödeneceğini anımsatan Derviş, “Onlar bize ödeyecek, biz onlara ödeyeceğiz. Bizim için olumlu bir gelişme. Çünkü o 5 milyar zaten oldukça pahalı bir kaynaktı. Kurtuluyoruz o pahalı kaynaktan. bunun yerine daha uygun maliyette ve daha uzun vadede bir kaynak alıyoruz. Bu, bizim için yeni bir program. 5 milyar doları geri ödememektense, ondan bir şey kazanmaya çalışmaktansa, bu programı uygulamak çok daha olumlu” dedi.
       
“OLUMLU BİR HAVA VAR”
       New York’ta bugün J.P Morgan şirketinin düzenlediği bir toplantıya katılacak olan Derviş, olumlu bir hava bulunduğunu ve bunu pekiştirmek gerektiğini kaydetti. “Bu olumlu hava içinde, Türkiye’ye yatırım yapan veya Türkiye ile ilgilenen özel sektöre bilgi vereceğiz. Sorulara cevap verme açısından önemli bir toplantı” diye konuşan Derviş, toplantının zamanlaması için de, ortamın belirsiz olduğu Ekim ayı yerine, IMF’nin Türkiye’ye ek destek konusunda prensip kararının çıktığı bir zamanı seçtiklerini de kaydetti.
       
“BU PROGRAM ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
       Derviş, “bu toplantılarda yatırımcılara ne mesaj vereceği” şeklindeki bir soruyu, “birkaç gündür aynı mesajı vermeye çalışıyorum. Bu program, önemli bir fırsat. 11 Eylül’ün, bazı sektörler açısından etkileri oldu ve olacak. Dünyadaki durum, 11 Eylül öncesine göre daha zor. 11 Eylül, Türkiye’nin programını da zorlaştıran bir şey oldu. Bu ekonomik program ve ekonomik finansman ise uygun. Daha IMF İcra Kurulu’nda kesin bir karar verilmedi. Ancak ilke olarak destek kararı verildi. Müzakereler olumlu biterse gerçekleşecek” diye yanıtladı.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları