Home page
Haber Menüsü


Usame, Bin Ladin’lerin ‘karakoyunu’
 
Motorola’dan General Electric’e kadar birçok dünya deviyle iş ilişkisinde olan Binladin Grubu’nun yıllık karı 5 milyar dolar.  

 
NTV
20 Eylül—  Suudi Arabistan Kraliyet ailesine kadar kökenleri olan Osama bin Ladin’in ailesinin kurduğu Binladin Grubu’nun birçok ülkede yatırımları ve ünlü firmalarla iş ilişkileri bulunuyor. İnşaat, yiyecek-içecek, telekomünikasyon ve tekstil gibi birçok alanda yatırımı bulunan şirketin yıllık karı 5 milyar dolar civarında.

   
 
       
   
MSNBC News Terörün para kaynaklarına dev takip
MSNBC News Küresel durgunluk kesin gibi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Wall Street Journal’da yer alan bir incelemeye göre, Cidde’de kurulu olan ve Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi’nin destek verdiği Suudi Binladin Grubu tamamen bin Ladin ailesine ait değil.
       Ancak ailenin hangi üyesinin şirketin ne kadar hissesini elinde bulundurduğunun belli olmadığı belirtiliyor. Yüzde 40’ı dünyanın en büyük finans kurumlarından ABN Amro’nun elinde bulunan Hollanda ortaklı Suudi-Hollanda Bankası’nın ana ortağının da Binladin Grubu olduğu belirtiliyor.
       
GENERAL ELECTRIC İLE İŞ İLİŞKİLERİ
       Binladin Grubu, Cidde Elektrik Dağıtım Şirket’inin de büyük miktarda hissesine sahip. Dünya devi General Electric’in ise bir miktar Cidde Elektrik hissesini elinde bulundurduğu ve GE’nin Binladin Grubu’nun ürettiği bazı ekipmanları diğer Suudi enerji şirketlerine sattığı biliniyor.
       Çağrı cihazı devi İngiliz Multitone Electronic’in Suudi Arabistan’daki dağıtımını üstlenen şirket de Baud Telecom. Multitone CEO’su Michael Walker, “Onlar olduğunu bilmiyordum. Ben sadece Baud Telecom olduklarını düşünüyordum” diyor.
       Yine Avrupa ve Amerika’da büyük rağbet gören Snapple içeceklerinin Arabistan’daki hammadde imalatçısının, Binladin Grubu’nun Arabistan’daki Cadbury Schweppes firması olduğu kaydediliyor.
       
KARDEŞİ İRİDYUM’UN YÖNETİCİSİYDİ
       Usame bin Ladin’in 53 kardeşinden biri olan Hasan bin Ladin’in, dünyanın her yerinden telefonla konuşma imkanı veren ve geçtiğimiz aylarda iflas eden İridyum firmasının yöneticilerinden biri olduğu biliniyor.
       
HARVARD’A YARDIM
       Harvard’da hukuk okuyan Usame bin Ladin’in kardeşlerinden biri olan Abdullah’ın Harvard Hukuk Fakültesi’nden 1992 yılında master derecesi aldığı ve ailenin okulun Hukuk ve Tasarım fakültelerine toplam 2 milyon dolarlık yardımda bulunduğu da biliniyor.
       Hukuk Fakültesi Dekanı Robert Clark, yardımın “İslami sistemlerle eğitilen akademisyenlerle Batı sistemleriyle eğitilenler arasında karşılıklı bir anlayış geliştirme amacında olduğunu” kaydediyor.
       Ayrıca, Körfez Krizi sırasında, Amerikan ordusuna tesis edilen barakaların inşaat işlerini de Bin Ladin ailesinin üstlendiği biliniyor.
       
BİNLADİN İLETİŞİM DEVLERİYLE DE İLİŞKİDE
       Son yıllarda, Suudi bin Ladin ailesi, işlerini daha da genişletti. Şirketin, 1999’da adını Baud olarak değiştiren telekomünikasyon bölümünün, Kanada’da kurulu Nortel Networks’in, Massachussets’teki PictureTel’in ve Illinois’deki Tellabs’in gelişmiş iletişim ekipmanlarının da pazarlamasını yaptığı biliniyor.
       Cep telefonu devi Motorola da, kablosuz şebekeler ve cep telefonları dahil olmak üzere bin Ladin aile şirketine malzeme sattığını kabul etti. Motorola sözcüsü, ABD’nin satışlara yasak koymadığını, Motorola’nın ABD hükümetinin teröristlerle savaşımda koyduğu yasakları dikkatle izlediğini ve bu konuyu çok ciddiye aldığını kaydetti.
       
İSİM SON YILLARDA ENGEL
       Ancak son yıllarda Bin Ladin ismi ailenin iş ilişkilerinin önüne büyük bir engel oluşturmaya başladı.
       1.5 yıl öncesine kadar ailenin elinde bulunan Kazakistan’ın Astana şehrinin yeniden imarı anlaşması, daha sonra yanlış anlaşılmalara yol açmamak amacıyla iptal edildi.
       
USAME: AİLENİN KARAKOYUNU
       Aileyle iş ilişkilerinde olanlar, Bin Ladin’lerin iş hayatında oldukça güvenilir olduklarını savunuyorlar.
       Baud’un yöneticilerinden biri olan John Dickson, “Bin Ladin grubu Arabistan’da çok saygı görüyor, adeta IBM gibiler. Her ailenin bir kara koyunu vardır. Ancak o fazla ileri gitti” diyor.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları