Home page
Haber Menüsü


Katar Televizyonu'ndan alınan bu fotoğrafta Usama Bin Ladin (en sağda) oğlu Muhammed bin Ladin'in (ortada) 9 Ocak'taki düğününde görülüyor. En solda ise gelinin babası Abu Hafas al-Masri bulunuyor.
Bin Ladin
Terörün para kaynaklarına dev takip
ABD’ye karşı saldırı sonrasında Bin Ladin’in liderliğini üstlendiği terörist örgütün, gerekli parasal kaynağı nasıl sağladığının izi sürülmeye başlandı. Terörist organizasyonun 60 ülkeye yayıldığı iddia edilirken, ‘izi’ bulacak bankacıların yolu ‘uzun’.
Londra
NTV-MSNBC
    19 Eylül—  ABD’nin New York ve Washington kentlerine yapılan terörist saldırılardan sorumlu tutulan Usama bin Ladin’in izi finans alanında da sürülmeye başlandı. İngiltere Hazine Bakanı Gordon Brown, İngiltere’nin tüm dünyada sürdürülen teröristlerin mali kaynaklarını izlemeye yönelik araştırma için, finans kurumlarının izlenmesine izin verildiğini açıkladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İlk aşamada, İngiltere’nin ikinci büyük bankası Barclays, Londra’daki şubelerinde terörist örgütlere para aktarılmasında kullanıldığından şüphelenilen bir hesabı dondurduğunu açıkladı.
       Pek çok ülkeden merkez bankası yöneticileri ve maliye bakanları, Cumartesi günü Belçika’nın Liege kentinde terörist örgütlere fon aktarımını frenlemenin yollarını görüşecek.


       
BANKACILARIN YOLU ‘UZUN’
       Bankacılar, fon akışını frenleme konusunda çalışmaların daha henüz başında. Sınırı bulunmayan dünya finans ağı, teröristlerin herhangi bir isim kullanmadan paralarını istedikleri hesaplara göndermesine olanak sağlıyor. Bunlar bazen hesaptan hesaba transfer, bazen de diğer menkul kıymet şeklinde oluyor.
       Suçluların son derece yetkin olduğunu belirten bankacılar, binlerce hesabı izlemenin çok güç olduğunu kaydediyorlar.
       Uzmanlar, gelişmiş ülkelerin 12 yıldan bu yana kara para aklanmasını frenlemeye yönelik çalışmasına karşılık, Bin Ladin gibi teröristlere yaklaşılmasının mümkün olmadığını belirtiyorlar.
       “Bin Ladin’in finans ağının karmaşıklığından etkilendim” diyen danışmanlık şirketi KPMG’nin yöneticisi Giles Williams, para aklamayı önlemek üzere hukuki yapının güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
       
TERÖRİSTLERİN YÖNTEMLERİ BENZİYOR
       
  YÜZYILIN YENİ SAVAŞI
Bush: Zaman doluyor
Özbekistan'a tehdit
'Ladin savaşsız yakalanır'
Taliban uçaksavar ateşi açtı
Almanya asker gönderebilir
Ankara muhalifleri eğitecek
'Harekat yerine diplomasi'
Gürel Pakistan'da
Gürcistan destek verecek
Blair destek tazeledi
ABD konuşlanmaya başlıyor

       Uzmanlar, teröristlerin para aktarımında kullandıkları yöntemlerin para aklayanlara oldukça benzediğini belirtirken, izlemenin güçlüğüne dikkat çekiyorlar. Uyuşturucu kaçakçıları ve gangsterler, bankalardaki hesapları aracılığıyla suç faaliyetlerinden sağlanan parayı gizlemeyi sağlarken; terörist eylemleri desteklemek üzere aktarılan para yasalara uygun işlerden sağlanmış görünüyor.
       İngiltere Hazine Bakanı Brown, BBC’ye yaptığı konuşmada, “Ülkeler, teröristlerin nereden para sağladığını bulmak yönünde isteksiz” derken, aktarılan fonların büyük bölümünün ‘suç’ işleyerek artırılmadığını, fonların kaynağının aranması gerektiğini belirtiyor.
       Bin Ladin’e karşı yürütülmekte olan operasyon, ticari faaliyetleri yanında organize suçları da izlemeye yönelik melez bir yapıya sahip. Bin Ladin’in 1998 yılında ABD’nin Tanzanya ve Kenya’daki elçiliklerine yaptığı bombalama eylemleri sonrasında, başlatılan soruşturma kapsamında ilk araştırmalar başlatılmış yılın geçen yıl başlatılmış durumda.
       Bin Ladin’e karşı açılan davanın tanıklarından Cemal Ahmed al-Fadl, Sudan’da Bin Ladin’e ait dış ticaret, inşaat ve gıda şirketlerinin de bulunduğunu söylerken; şirketlerden kazanılan paranın Sudan, Hong Kong, Malezya ve Londra’daki banka hesaplarına aktarıldığını belirtiyor.
       
HUKUKİ YAPININ ZAYIF OLDUĞU ÜLKELER SEÇİLİYOR


       OECD kapsamında çalışan ve 31 ülkenin üye bulunduğu Mali Suçlara Karşı Mücadele Gücü’nün (FATF) açıklamasına göre, teröristler, uluslararası bankacılık sistemini organize suç örgütleriyle benzer şekilde kullanıyorlar. Para aklayanlar gibi, teröristler de hukuki düzenlemenin zayıf olduğu ülkeleri seçiyor.
       FATF Başkanı Claire Lo, “Eğer bazı ülkeler kendi sistemlerini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmazsa, her zaman boşluklar oluşur” derken, bu boşluklar arasında, isimsiz banka hesapları, hayali isimler, mudilerin gerçek isimlerinin korunmaması, kayıtların düzgün şekilde korunmaması yeralıyor.
       FATF’nin kara listeye aldığı 19 ülke bulunduğunu belirten Lo, bu ülkelerden teröristlere ait paraların transferinin gerçekleştirildiğini söylüyor.
       Kara listedeki ülkelerse şöyle sıralanıyor: Rusya, İsrail, Lübnan, Mısır, Ukrayna, Granada, Dominik Cumhuriyeti, St. Kitts ve Nevis, St. Vincent ve Grenadine, Cook Adaları, Marshall Adaları, Nauru, Nuie, Filipinler, Guatemala, Macaristan, Endonezya, Myanmar ve Nijerya.
       
BİN LADİN’İN İZİ ARANIYOR
       1998 yılında ABD Başkanı’nın özel emriye, ABD finans sisteminde Bin Ladin’in kuruluşlarının finansal işlemlerinin kapsamlı bir şekilde izlenmesine ve Bin Ladin’in ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına olanak sağlandı. Kongre Araştırma Komitesi tarafından 1998 yılında Ortadoğu’daki terörist faaliyetlere ilişkin yayınlanan raporda, Bin Ladin’in ABD’deki varlıklarının son derece az olduğu belirlenmişti. Buna karşılık aynı raporda, Bin Ladin’e ait varlıkların tanımlanmasının oldukça güç olduğunu ifade edilirken, “Yemen’de ticari faaliyetleri yanında, Avrupa şirketlerinin hisselerine yatırım yaptığı sanılıyor” denilmişti.
       ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, hafta başında yaptığı açıklamada Bin Ladin’in liderliğini yaptığı terörist organizasyonun 60 ülkeye yayıldığını söylemişti. Rumsfeld’in belirttiği ölçekte bir organik yayılma sadece, HSBC, Citigroup, BP, Exxon gibi çokuluslu şirketlerde bulunuyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları