Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 15:44 TS 8 Haz., 2000
Picasso Ankara’da sergilenecek  
  Ünlü ressam Picasso’nun İzmir’de polis operasyonunda ele geçirilen ve korunması sorun olan tablosu, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’e teslim edildi. Tablo Ankara’ya görütüldü.

İzmir
NTV-MSNBC
 
   7 Haziran —  Özel, emniyet teşkilatına, özellikle İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne başarılı operasyon için teşekkür ettiğini ve minnet duyduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:”4 yaşında resme başlayan ve (Dahi Çocuk) diye anılan Picasso’nun kübizm tekniğindeki önemli eserlerinden olan (La Fermiere), uzun bir yolculuktan geldiği için bakımsız durumda. Resim biraz harap. Ankara’da imkanlarımız müsait. Bakıma alınacak. Muhtemelen de Ankara’da sergilenecek. Bir kez daha polisimizi kutluyorum.” 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın talimatıyla bu sabah İzmir’e gelen Özel, Emniyet Müdürlüğü’ne giderek İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan’ı ziyaret etti. Özel ve Yücesan, daha sonra, Resim ve Heykel Müzesi’ne geldiler. Yücesan, burada, tabloyu, tutanak karşılığında İzmir Resim ve Heykel Müzesi Müdür Vekili Halime Coşkun’a teslim etti.
       Coşkun da tabloyu Genel Müdür Özel’e verdi. Özel, emniyet teşkilatına, özellikle İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne başarılı operasyon için teşekkür ettiğini ve minnet duyduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “4 yaşında resme başlayan ve (Dahi Çocuk) diye anılan Picasso’nun kübizm tekniğindeki önemli eserlerinden olan (La Fermiere), uzun bir yolculuktan geldiği için bakımsız durumda. Resim biraz harap. Ankara’da imkanlarımız müsait. Bakıma alınacak. Muhtemelen de Ankara’da sergilenecek. Bir kez daha polisimizi kutluyorum.” Özel, tabloyu ele geçiren polislerin ödüllendirileceğini kaydetti.
       Hasan Yücesan, tablonun, Rusya ve Ortadoğu ülkelerini dolaştıktan sonra İzmir’e geldiğini ve Mali Şube Müdürlüğü’nün operasyonuyla ele geçtiğini, sanıkların da tutuklandığını belirtti.
       Yücesan, şu bilgiyi verdi: “Tablonun, statüye göre Türkiye’de kalacağını sanıyorum. Teşkilatımız, tarihe, tarihi değerlerine sahip çıkmaktadır. Son 2 yılda yaptığımız operasyonlarda ele geçirilen eserlerle büyük bir müze açılır. Binlerce tarihi eser ele geçirdik. Vasıfları, kaliteleri mükemmel. Bu konuda emeği geçen personelimi tebrik ediyorum. Ben de kendilerini ödüllendireceğim.”
       Öte yandan Yücesan’ın talimatıyla Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural’ın, tabloyu Ankara’ya götürecek Genel Müdür Özel’e eşlik edeceği bildirildi. Operasyonda, uluslararası şebeke üyeleriyle pazarlığa oturan ve daha sonra suçüstü yapan Bural’ın, İzmir’deki görüşmeler sırasında tabloyu elinden hiç bırakmadığı görüldü.
       İzmir’de Mali Polis operasyonunda ele geçirilen ve Picasso’nun 1908 yılında Fransa’da yaptığı “La Fermiere” adlı tablosu, dün İzmir Cumhuriyet Savcısı İsmet Çakmak’ın talimatıyla müze yetkililerine teslim edilmek istenmiş, ancak “güvenlik” sorunu gerekçe
       gösterilerek tablo teslim alınmamıştı. Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın talimatıyla da Güzel Sanatlar Genel Müdürü Özel tabloyu almak üzere görevlendirilmiş, tablo dün gece Mali Şube Müdürü Bural’ın makam odasında tutulmuştu. Operasyonda yakalanan 2’si Suriyeli 6 sanık ise tutuklanmışlardı.
       
BİLİRKİŞİ RAPORU
Picasso'nun tablosuna İzmir'de "şehir turu" yaptırıldı.
Picasso        Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cuma Ocaklı, Prof. Dr. Mümtaz Sağlam ve Yardımcı Doç. Dr. Yasin Özgür, 81’e 65 santim ebatlarındaki tabloyu inceleyerek bilirkişi raporunu hazırlamıştı.
       Bilirkişinin, “arşiv araştırması”, “optik tarama”, “uslup analizi” ve “tekstür ve satıh analizi” yaparak, eserin “gerçek ve orijinal” olduğunu saptadığı bildirildi. Bilirkişi, raporunda, “Tablo, Kübist açılımları ve soyutlama deneylerini içeren genel nitelikte ilk eserdir” ifadesine yer verdi.
       
KÖRFEZ SAVAŞI SIRASINDA ÇALIŞMIŞ OLABİLİR
       Paha biçilemeyen 1908 yapımı “La Fermier” tablosunun, ilk kaydının 1918’de Sovyetler Birliği’ndeki Modern Batı Sanatları Müzesi’ne yapıldığı, ardından da 1930’da Hermitage Müzesi’ne teslim edildiği, buradan da Kuveyt Emirliği Sarayı’na geçtiği
       bildirildi.
       Yetkililer, tablonun, muhtemelen 1991’deki Körfez Savaşı sırasında da Iraklı bir subay tarafından çalındığını belirterek, önce Irak’a, sonra da Suriye yoluyla Diyarbakır’a getirildiğini tahmin ettiklerini kaydettiler.
       
PICASSO KİMDİR?
       Pablo Ruiz Picasso, 25 Ekim 1881’de İspanya’da doğdu. Fransa’ya yerleştikten sonra, uzun süre bu ülkede kaldı. 20. yüzyılın önemli ressamlarından olan Picasso, 1900’lü yılların Batı resminde kübist uslubun en iyi örneklerini verdi. Ünlü Ressam, 1973 yılında yaşamını yitirdi.
       Paris yakınlarında bir çiftlik sahibi olan Madam Putman’ı tasvir eden “La Fermiere”, Picasso’nun en orijinal çalışmalarından biri olarak kabul ediliyor. İmzasını tablosunun arka yüzüne atan Picasso, bu çalışmasında da geleneği bozmamış.
       
NASIL YAKALANDI
       İzmir’de gerçekleştirilen operasyonda yakalanan 6 kişilik şebekenin, ünlü ressam Picasso’nun 1908 yılında yaptığı “La Fermiere” isimli yağlıboya tablosunu 6.5 milyon dolara polise satmak isterken yakalandıkları bildirildi.
       İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz ve Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural ile düzenlediği basın toplantısında, operasyonla ilgili bilgi verdi.
       Yücesan, seri operasyonlarda 2’si Suriye uyruklu 6 kişinin yakalandığını belirterek şunları söyledi: “Tablo, Picasso’nun. Orijinal ve arkası imzalı. 1908 yılından Fransa’da Madam Putman’ın tablosu. Olay, uluslararası boyutta faaliyet gösteren bir şebekenin marifeti. Çalıntı olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak İnterpol kayıtlarında, çalıntı olduğuna dair bir bilgi edinilemedi. Bilirkişi ve sanat çevreleri, tabloya değer biçemedi. Başka tabloların da olup olmadığını araştırıyoruz.” Yücesan, tablonun Kültür Bakanlığı’na teslim edileceğini kaydetti.
       
SURİYELİ ELEBAŞILAR
       Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural yönetimindeki operasyonda, uluslararası şebekenin Suriyeli elebaşıları Jamal İbrahim (37) ve Hasan Ali (36), 6.5 milyon dolara anlaştıkları 81x65 santimetre ebadındaki tabloyu satarken suçüstü yakalandı. Sanıkların sorgularında, Hikmet Demirtaş (34), ağabeyi Mekki Demirtaş (36), Mehmet Yıldırım (30) ve Davut İlhan’ın da (32) şebeke üyeleri olduğu anlaşıldı ve bu kişiler de gözaltına alındı.
       Şebeke üyelerinin, ifadelerinde, tabloyu Suriye’den Diyarbakır’a, oradan da müşteri bulmak amacıyla İzmir’e getirdikleri, tabloyu da nereden çaldığını bilmediklerini iddia ettikleri bir kişiden aldıklarını söyledikleri öğrenildi. Demirtaş kardeşlerin, “uluslararası eser kaçakçılığı yapmak”tan sabıkalı oldukları, 1 yabancı uyruklu kişinin daha arandığı bildirildi.
       Emniyet yetkilileri, sanıkların “uluslararası eser kaçakçılığı yapmak” suçlamasıyla adliyeye sevk edildiğini belirttiler.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları