Home page
Haber Menüsü


Demirbank HSBC ile evleniyor
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Demirbank’ın satış prosedürü çerçevesinde, bu banka için teklif vermiş bulunan yatırımcılardan HSBC Bank’ın teklifini değerlendirmeye elverişli buldu.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Temmuz— TMSF’den yapılan açıklamaya göre, Demirbank tüzel kişiliği bilançosunun yaklaşık üçte birini almayı teklif eden HSBC Bank, bankayı Türkiye’deki HSBC Bank A.Ş ile birleştirecek. Söz konusu yatırımcı kuruluş ile imzalanacak ‘gizlilik taahhütnamesi’ çerçevesinde başlanacak hisse satış ve devir sözleşmesi üzerindeki görüşmelerin 2 ay içine tamamlanması hedefleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açıklamada, Demirbank’ın satışına başlanılmasının, güçlü ekonomiye geçiş programının ana unsurlarında biri olan bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması ve TMSF bünyesinde yer alan bankaların en az toplumsal maliyetle sisteme kazandırılması açısından önemli bir aşama olduğu vurgulandı.
       
1.3 MİLYAR DOLARLIK DEVRALMA
       HSBC’den yapılan açıklamada da, Demirbank’ın aktif ve pasiflerinin yaklaşık 1.3 milyar dolarlık bir bölümünü devralacakğı kaydedildi.
       
  HSBC 10 yıldır Türkiye'de
HSBC Bank plc, HSBC Holding plc.'nin yüzde 100 sahip olduğu bir yan kuruluşu.
79 ülkede 6.500 ofisi bulunan banka, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle 674 milyar dolar aktif büyüklükle dünyanın en büyük bankacılık ve finans kuruluşlarından biri.
Türkiye'de faaliyet gösteren HSBC Bank A.Ş. ise, 2000 yılı sonu itibariyle 727 trilyon 913 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip bulunuyor.
1990 yılında kurulan banka, 7 şubesi, yurtdışında bir mali iştiraki ve 110 personel ile hizmet veriyor.
HSBC’den yapılan duyuruda, HSBC Bank plc’nin 27 Haziran 2001 tarihinde Demirbank T.A.Ş. için teklif verdiği yolundaki açıklamasının ardından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun HSBC’nin teklifini değerlendirmeye uygun bulduğu hatırlatıldı.
       Demirbank’ın HSBC’ye satışı ile ilgili olarak son aşamaya gelindiği ve artık satış ve devir sözleşmesi üzerinde çalışıldığı kaydedilen açıklamada, satış ve mülkiyet transferi işlemlerinin 30 Eylül 2001 tarihinden önce tamamlanmasının beklendiği belirtildi.
       Açıklamada şunlar kaydedildi: “Banka, Demirbank’ın tüzel kişiliğini, seçilmiş varlık ve yükümlülüklerini, bilanço büyüklüğü 1.35 milyar Amerikan Doları oluşturacak şekilde satın almaya karar vermiştir. HSBC, HSBC Bank A.Ş. ile Demirbank’ı birleştirerek yaklaşık 2.35 milyar dolar bilanço ve 250 milyon dolar sermaye büyüklüğüne ulaşmayı amaçlamaktadır.”
       
BÜYÜME İVME KAZANACAK
       1990 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren HSBC’nin başarılı uygulamalarıyla pazarda oldukça deneyim kazanmış bir banka olduğu vurgulanan açıklamada, yeniden yapılanma aşamasında olan pazarlarda deneyim sahibi olan HSBC’nin, Türk Hükümeti’nin güçlü ekonomiye geçiş programı ve bu programın ana unsurlarından biri olan finansal piyasaların yeniden istikrara kavuşturulması unsurlarına önem verdiği kaydedildi.
       Açıklamada, Demirbank ile Türkiye’deki büyüme çalışmalarını hızlandırmayı amaçlayan HSBC’nin, Türkiye’nin uzun vadeli planları için umutlu olduğu da ifade edildi.
       
EN KARLI BANKAYDI
       Geçen yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen 48 yıllık Demirbank, Türkiye’nin başarılı bankalarından biriydi. Bankanın başarısı son olarak The Bankers’ın yaptığı sıralamada, özsermaye kárlılığı itibariyle dünya bankaları sıralamasında liste başındaydı. The Bankers’ın, dünya bankaları arasında geçen yılın dokuz aylık bilançolarına göre yaptığı araştırmada Demirbank, 100 trilyon liralık karıyla özsermaye sıralamasında lider olmuştu.
       
SÜMERBANK’A ERTELEME
       Öte yandan, açıklamada, Fon bünyesinde bulunan Sümerbank’ın satışı ile ilgilenen Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) bu bankada gerekli incelemeleri yapması ve teklifini hazırlaması konusunda 22 Haziran tarihine kadar süre verildiği hatırlatıldı.
       Bu sürenin tamamlanmasına müteakip OYAK’ın verdiği teklifin 25 Haziran 2001 tarihinde TMSF’ye teslim edildiği kaydedildi.
       Açıklamaya göre, OYAK tarafından sunulan teklifin Fon tarafından detaylı incelenebilmesi ve gerekli analizlerin yapılabilmesi için 19 Temmuz 2001 tarihi olarak belirlenen değerlendirme süresinin Sümerbank hisselerinin satışı konusunda alıcıyla yapılan görüşmeler ile teklife ilişkin değerlendirmelerin henüz sonuçlanmaması nedeniyle, bu teklife ilişkin karar verme süresi 27 Temmuz 2001 tarihine kadar uzatıldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları