Home page

Haber Menüsü


Futbolda ‘hülle’ tartışması büyüyor
Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bonservisler konusunda anlaşamadığı futbolcuları ‘hülle’ yoluyla transfer etmesi tartışma yarattı. Federasyon ise “Hülle hiledir” diyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
5 Temmuz— Futbol dünyası ‘hülle yoluyla transfer’i tartışıyor. Aslında bunun bir tartışma olduğu da tam olarak söylenemez; olaylar daha çok tek taraflı açıklamalar şeklinde gelişiyor. Beşiktaş, İlhan ve Tümer için Samsunspor’la; Fenerbahçe, Hakan Bayraktar için Gaziantepspor’la, Galatasaray ise Ümit Karan için Gençlerbirliği ile karşı karşıya gelmiş durumda. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray adı geçen futbolcularla anlaştığını söylerken, Samsunspor, Gaziantepspor ve Gençlerbirliği bonservis bedelleri ödenmeden bu futbolcuların başka bir takımda oynamalarının imkansız olduğu konusunda diretiyorlar. Futbol Federasyonu ise ‘hülle’ yoluyla futbolcu transferine karşı uygulamalarını sürdüreceğini söylüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
  5 Temmuz'da karar alınacak
Hülleyi 'hile' olarak yorumlayan Futbol Federasyonu Başkanvekili Ata Aksu "Hüllenin futbolda yeri yoktur" dedi ve hülle yoluyla transfer konusunda kendilerine gelmiş herhangi bir başvuru olmadığını, bu konu önlerine geldiği zaman gerekeni yapacaklarını belirtti.
Ata Aksu "Bizim geçerli mevzuatımıza göre hülleye izin vermemiz söz konusu değil. İç talimatlara göre böyle bir transfer şekli yok" diye konuştu.
Aksu "Ümit Karan`ın bu koşullarda Galatasaray`da oynaması talimatın 37. maddesine göre mümkün değil. Zaten FIFA Genel Kurulu 5 Temmuz`da yapacağı toplantıda bir karar alacak. Bu karardan sonra değerlendirmeler yapılır" dedi.
Live Vote is temporarily unavailable.

       
SAMSUNSPOR’DAN BEŞİKTAŞ’A: İLHAN VE TÜMER
       İlhan ve Tümeri çin Samsunspor’la anlaşmaya varamayan Beşiktaş, her iki futbolcuya da Belçika ikinci ligi takımlarından Lommel’le sözleşme yaptırdı. Samsunspor Başkanı Ziya Yılmaz her iki futbolcu için 1 trilyon lira ve futbolcu istiyor, Beşiktaş ise bu öneriyi kabul etmiyordu. Bunun üzerine hülle yolunu tercih eden Beşiktaş Asbaşkanı Yıldırım Demirören, Belçika ikinci lig kulüplerinden Lommel ile anlaşmaya vardı. Tümer’in tarafların anlaşması ve bonservis ücreti ödenmesi konusunda ısrarlı olduğu fakat anlaşma sağlanamayacağının anlaşılması üzerine bu yolla transferi kabul ettiği öğrenildi.
       Samsunspor Tümer için 1 trilyon 500 milyar, İlhan için ise 3 trilyon lira bonservis belirlemişti.
       
GENÇLERBİRLİĞİ’NDEN GALATASARAY’A: ÜMİT KARAN
       
  Hülle transferde son durum
Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Torunoğlu, Polonya ve Bulgaristan kulüplerinin ısrarlı taleplerine, "Gönderemem, tedbir nedeniyle yasalar önünde suçlu duruma düşerim" yanıtını verdi. FIFA, yeni yönetmeliğine karşın, ülkelerin iç hukuk işleyişlerine (tedbir kararı) müdahale edemiyor.
Galatasaray, Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme grubunda yapacağı maç nedeniyle 20 Temmuz tarihine dek kadrosunu UEFA'ya bildirmek zorunda. Sarı-kırmızılılar, söz konusu tarihe dek Ümit Karan ile ilgili sorunun çözümlenememesi durumunda, bu futbolcuya hiçbir uluslararası maçta forma giydiremeyecek.
Fenerbahçe ise UEFA'ya 1 Ağustos tarihine dek kadrosunu bildirmesi gerekiyor. Hakan Bayraktar'ın da eski kulübü Gaziantepspor ile bu tarihe dek transfer koşullarında anlaşma sağlama zorunluluğu dışında bir çıkışı bulunmuyor.
Gençlerbirliği, Ümit Karan’ı 1 trilyon 800 milyon liradan satış listesine koymuştu. Bir süredir takımıyla sorunlu olan Ümit Karan ise bonservis bedellerinin açıklanmasından hemen sonra Galatasaray ile önanlaşma imzalamış ve yeni sezonda sarı-kırmızılı formayı giyeceğini açıklamıştı. Gençlerliği Başkanı İlhan Cavcav, Ümit Karan’ın Galatasaray’a konuşulan koşullarda transferinin mümkün olmadığını belirterek “FIFA ne karar verirse versin, Türkiye‘de, Futbol Federasyonu‘nun transfer yönetmeliği geçerlidir. Ümit, Avrupa’da bir takıma gidebilir. Biz de transfer ücreti talep etmeyebiliriz. Ümit, Bulgaristan’da bir takımda oynayacaksa, bizim bağırıp çağırmamızın bir gereği yok” diyordu. Ümit Karan gerçekten de bir Bulgar Kulübü’yle anlaşma imzaladı ama Bulgaristan’da oynamak için değil, daha sonra hülle yoluyla Galatasaray forması giymek için.
       Bir süredir sarı-kırmızılı takımla antrenmanlara çıkan ve Bulgaristan 1. Lig takımlarından Beroe ile anlaşan Ümit Karan’ın lisansı ise Futbol Federasyonu’nda. Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şaşmaz ise kulüp olarak UEFA’nın yeni kurallarını uyguladıklarını, Ümit Karan’ın anlaşmalı olarak Galatasaray ile antrenmanlara katılmasında sakınca bulunmadığını ifade etmişti. Şaşmaz, Futbol Federasyonu’nun da bu konuda aleyhte bir görüş belirtmediğini savunuyor.
       
GAZİANTEPSPOR’DAN FENERBAHÇE’YE: HAKAN BAYRAKTAR
       Fenerbahçe’nin Gaziantepspor’dan transfer etmek istediği ancak kulübüyle bir türlü anlaşmaya varamadığı Hakan Bayraktar’ın transferi de Polonya Birinci Futbol Ligi takımlarından Pogon Szczecin ile sözleşme imzalanarak hallediliyor. Hakan’ın ise artık takımla birlikte idmana çıkacağı bildirildi. Sarı-lacivertli takım bir süre sonra 2 trilyon 750 milyar lira olarak belirlenen bonservis konusunda Gaziantepspor Kulübü ile anlaşma sağlayamadığı Hakan Bayraktar’ı bu kulüp üzerinden “hülle” yoluyla takıma katacak.
       Gaziantepspor cephesinde ise FİFA’nın kararı bekleniyor. Yönetim kurulu üyesi Ömer Çelik, FIFA‘nın serbest dolaşım hakkına yönelik kararını biran önce açıklamasını beklediklerini belirterek futbolcuların FIFA’nın kararına yoğunlaştığını, bunun da kamp çalışmalarını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Çelik “Hakan Bayraktar’ın durumunu soranlara ne yanıt vereceğimizi şaşırdık” diye konuşuyor.
       Gaziantepspor Kulübü Başkanı Celal Doğan da hüllenin spor ile bağdaşmayacağını söylüyor. Doğan, Fenerbahçe Kulübü’nün kadrosuna katmak istediği Gaziantepsporlu Hakan’ı, bonservis bedelinde anlaşamayınca, Polonya’nın Pogon Kulübü üzerinden transfer etmek istemesine de tepki gösteriyor. “Fenerbahçe Başkanı’nın Gaziantep ve Gaziantepspor’a düşmanlığını bir türlü anlayamıyorum” diyen Doğan “Geçen yıl 4 futbolcumuza talip oldu, Gaziantepspor’u 4 milyon dolar zarara uğrattı. Bu yıl da bir futbolcumuzu bedelsiz transfer etmek istiyor. Gaziantep halkı bu haksızlığa sessiz kalamaz. Gaziantepspor olarak hakkımızı korumak için bütün hukuki yolları kullanacağız” diye konuşuyor.
       
HALUK ULUSOY: FİFA’NIN KARARLARI ETKİLEMEZ
       Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, kulüplerin, hülleye yönelik girişimlerinin yoğunluk kazanması üzerine, “Yönetmelik maddelerimiz açık, uygulama etik değil. Onaylamıyoruz” dedi. Ulusoy, transfer yönetmeliğiyle ilgili FIFA’nın açıklayacağı değişikliklerin, şu anda Türkiye’deki işleyişi fazlaca etkileyemeceğini söyledi.
       Haluk Ulusoy, “Kulağımız Arjantin’de, yönetmelik elimizde, bekliyoruz” diyerek, konuyla ilgili şu hatırlatmalarda bulundu:
       “Yönetim kurulumuz adına Ata Aksu, Levent Kızıl ve Metin Kazancı’dan oluşan 3 kişilik bir heyet, FIFA toplantısına katılmak için Buones Aires’e gitti. FIFA’nın açıklayacağı kararların, şu andaki yapımızı etkileyeceğini zannetmiyorum. Transfer yönetmeliğimizin 37. maddesi son derece açık. Yapılacak açıklama doğrultusunda, oturulup, konuşulacak, bir şey olursa, daha sonra yeniden bir değerlendirme yapacağız.”
       
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları