Home page
Haber Menüsü


Hükümet harçları % 100 artırıyor
Ek gelir sağlayıcı, mini vergi paketi geliyor. Harçların yüzde 100 seviyesinde artırılmasını öngören kararname Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Mevduat ve repo’dan 1 milyon, Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nden 12 milyon lira harç alınacak.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
25 Haziran — Hükümet, bütçedeki açıkları kapatmak için ‘ek vergi’ye başvurmayı tercih etti. Dünkü Liderler Zirvesi’nin ardından dün akşam açıklanan ek vergi önlemleriyle 100-150 trilyon liralık gelir bekleniyor.

   
 
       
   
MSNBC News Ek vergi paketi yeniden hazırlanacak
MSNBC News Ecevit: Büyük çapta vergi artışı yok
MSNBC News Yurtdışına çıkışa 50 dolar vergi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yeni paket beyanname başına alınan harçların en az yüzde 100 oranında artırılmasını öngörüyor. Kararname Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yeni tasarıyla otomobili olan vergi verirken 12 milyon, mevduat veya repo hesabı açtıranlar 1 milyon lira harç verecek.
       Yeni vergi paketi Kurumlar Vergisi beyannamelerinden 12 milyon lira, KDV beyannamelerinden ise 2.5 milyon lira alınmasını öngörüyor. Her türlü telefonlardan 1.5 milyon lira, motorlu taşıtlardan 12’şer milyon lira, vadeli mevduat ve repo hesaplarından da 1’er milyon lira ek vergi alınması hükme bağlanıyor.
       
Ecevit: Büyük çapta vergi artışı yok

       Diğer yandan, iç hat uçak biletlerinden 1 milyon lira alınması kararlaştırılırken, noter işlemleri, kira kontratları, özel uçak ve helikopter kiralamaları, gümrük idarelerine verilecek olan beyannameler ile tapu işlemlerinden de ek vergi alınması öngörülüyor.
       
  Vergi uygulaması nasıl olacak?
Kurumlar vergisi beyannamelerinden 12 milyon lira ek maktu vergi alınacak.
Vadeli mevduat ve repo hesaplarında hesap başına 1 milyon lira yeni vergi alınacak. Bu verginin, özellikle mevduatta vade uzatımı çalışmaları ile çeliştiğine dikkat çekiliyor.
Gelir Vergisi beyannamelerinden yıllık 6 milyon lira, muhtasar beyannamelerden 2.5 milyon lira ek vergi tahsil edilecek.
Motorlu Taşıtlar Vergisi mükelleflerinden 12 milyon lira ek vergi alınacak.
Tapu işlemleri sırasında taşınmaz mal alım-satımı, ipotek tesisi gibi işlemlerden 6 milyon lira, diğer işlemlerden 1.5 milyon lira ek harç alınacak.
KDV beyannamelerinden 2.5 milyon lira ilave maktu vergi alınacak.
Gümrük idarelerine verilen beyannamelerden 12 milyon lira ek maktu vergi alınması yoluna gidilecek.
Tüm telefon ve cep telefonu abonelerinden yıllık 1.5 milyon lira ek vergi alınacak.
Hava yoluyla iç hat yolcu taşıma biletlerinden bir milyon lira, gidiş-dönüş biletlerinden 2 milyon lira ek vergi alınacak.
İl merkezleri ile nüfusu 50 bini aşan ilçe merkezlerinde gerçekleşen kiralama işlemleri sırasında kiralayandan 10 milyon ek vergi tahsil edilecek.
Uçak ve helikopter kiralama işlemleri sırasında kiralayandan kira bedelinin yüzde 20'si kadar ek vergi tahsili yoluna gidilecek.
Mevcut vergilere ilave getirilen bu yeni ek vergiler, her yıl yeniden değerleme oranı ölçüsünde (ortalama TEFE) artırılarak uygulanmaya devam edecek.
NTV

       
Vergilere tepki büyük
       Bu arada, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, yeni ek vergi alınmasına yönelik kararları eleştirerek, bu tavrın hatalı olduğunu söyledi.
       Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, çıkarılacak yasayla getirilmesi düşünülen ek vergilerin batık bankalarda kullanılacağını öne sürerken, “anlaşılıyor ki varlığımız batık bankalara armağan edilecek. Bu işe evet diyemeyiz” dedi.
       Ekonominin kötü yönetildiğinin açıkça tescillendiğini de savunan Aygün, “ek vergi yok” şeklindeki taahhüdün bir kandırmacadan ibaret olduğunun ortaya çıkmasından üzüntü duyduklarını da belirtti.
       Ekonominin tıkanma dönemlerinde ortaya çıkan üretim düşmesi, ihracat azalması, işsizlik ve fakirleşme gibi olguların ortadan kaldırılması ve ekonominin canlanması için, vergilerin düşürülmesinin tek yol olduğunu ifade eden Aygün, ek vergi kararı ile yanlışlıklar komedyasına yeni bir halka eklendiğini savundu.
       
ÇARE ÜRETİLEMİYOR
       Ekonomi yönetiminin, kamu gelirlerini artırmaktan başka bir çare üretemeyişinin “vizyon eksikliği”nden kaynaklandığını da öne süren Aygün, açıklamasına şu görüşlere yer verdi:
       
  Ödenecek vergiler
Vergi düzenlemesi sonrası bazı ürün ve hizmetlerden alınacak vergiler
Otomobil: 8 milyar liralık bir otomobil alınması durumunda, KDV olarak 1.9 milyar lira, Ek Taşıt Vergisi olarak 720 milyon lira, Taşıt Alım Vergisi olarak 892 milyon lira, Çevre Koruma Fonu olarak 223 milyon lira ve Plaka Vergileri olarak 200 milyon lira ödenecek. Böylece devletin aldığı vergi toplamı 4 milyar liraya yaklaşacak.
Akaryakıt: 1 litre süper benzin için 96 bin lira KDV, 503 bin 500 lira Tüketim Vergisi ve 13 bin lira Fiyat İstikrar Fonu alınıyor.
Uçak Bileti: İç hat uçak biletlerinden Eğitime Katkı Payı olarak ayrılan pay 1.5 milyon lira, Deprem Vergisi 3 milyon lira ve 8 milyon lira Alan Vergisi olarak alınıyor.
Cep Telefonu: 10 milyon liralık cep telefonu konuşması karşılığında, 2 milyon 600 bin lira KDV, 2 milyon 500 bin lira Özel İletişim Vergisi ve Eğitime Katkı Payı olarak 737.318 lira alınıyor. Yapılan değişiklikle her aboneden yılda 1.5 milyon lira daha alınması gündemde.
NTV

       “Bu ek vergiler IMF dayatmasıdır. Derviş’in fikrini biliyorduk, zikrini de öğrendik.
       Ekonomideki gerçekleri yok sayarak, görmezlikten gelerek ekonomi yönetilemez. Geçmişte yapılan hataların aynını tekrarlayarak ülke esenliğe çıkarılamaz. Verecek bir kuruş parası kalmamış halka reva görülen ek vergiler, piyaları daha da durgunluğa iter, vergi gelirlerini de düşürür. Yol yakınken bu yanlıştan dönün.”
       Kamu arazilerinin satışının, ek vergilerden bir hafta önce açıklanmasını da anlamlı bulduklarını ifade eden Aygün, “meğerse vitrin düzenliyorlarmış. Şimdi anlaşılıyor ki, kamu arazilerinin satışında da samimi davranılmayacak. Ek vergilerde tepki çekmemek için kamu arazilerinin satışı vitrin olarak kullanılacak.
       Elinde 125 bin hazır kamu aracını satamayanlar, halkı ek vergi vermeye nasıl ikna edecekler” şeklinde görüş bildirdi.
       
TÜRMOB: DÜZENLEMEDEN VAZGEÇİLSİN
       Diğer yandan, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Mustafa Özyürek, “Hükümeti, vergi adaletine uymayan ve kayıtdışılığı teşvik eden ek vergi düzenlemesinden vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.
       Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, otomobil, telefon, uçak bileti, vergi beyannameleri gibi değerlerden ek vergi alınmak üzere bir kanun tasarısı hazırlandığı haberlerini bugünkü gazetelerden okuduğunu belirterek, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
       “Getirilmek istenen vergiler öncelikle vergi sistemini bozmakta, formaliteleri arttırmakta ve bir belgeden birden fazla vergi alınması sonucunu doğurmaktadır. Örneğin gelir vergisi beyannamesinden 1 milyon lira eğitime katkı payı, 1 milyon lira özel işlem vergisi, 930 bin lira damga vergisi alınırken, şimdi de 6 milyon lira alınması öngörülmektedir. Böylece bir koyundan 4 post çıkarılmaya çalışılmaktadır.”
       Getirilmek istenen ek vergilerin Anayasa’da yer alan “verginin mali güce göre alınacağı” ilkesini aykırı olduğunu ve adaletsiz olduğunu ifade eden Özyürek, “Zarar eden bir şirket 12 milyon lire ek vergi ödemekte, bir trilyon lira kazanç bildiren şirket de 12 milyon lira ödemektedir” dedi.
       Özyürek, açıklamasında, kayıt içindeki mükelleflerden yeni yeni vergiler alınmasının kayıtdışılığı arttıracağı görüşünü de vurguladı.
       
DİSK: YANLIŞ YOLDAN DÖNÜLMELİ
       Diğer yandan, DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, “Yeni vergiler peşinde koşanlar, halkın sabrının daha fazla zorlanamayacağını algılamalı ve bu yanlış yoldan dönmelidir” dedi.
       Tokmak, çıkarılacak yasayla getirilmesi öngörülen ek vergilere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “yeni vergiler olmayacağı” vaadine rağmen birbiri ardına yeni vergiler konulduğunu bildirdi.
       “Ülkeyi soyanlardan kaynaklanan zararın faturasının yine yoksul halk kesimine, emekçiye kesildiğini” savunan Tokmak, şunları kaydetti:
       “Biz, gelirimizin önemli bir kısmını devlete vergi olarak ödüyoruz ve bundan fazla vergi vermek istemiyoruz. Bu ülkede yaşayıp, bu ülkenin rantını yiyip tek kuruş bedel ödemeyenler, artık bir bedel ödemelidir.
       Gelirleri artırmak isteyenler, gidip bugüne kadar tek kuruş ödemeyenlerin yakasına yapışmalıdır. Bunun da tek yolu ‘servet vergisi’dir. Yeni vergiler peşinde koşanlar, halkın sabrının daha fazla zorlanamayacağını algılamalı ve bu yanlış yoldan dönmelidir.”
       
MÜSİAD: VERGİLER HALKI ZORLAYACAK
       Bu arada, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, “Ek vergi ve zamlar, ekonomiyi ve halkı daha da perişan edecek” dedi.
       Bayramoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin ve doğal olarak halkın ve reel sektörün ciddi bunalım yaşadığı bir dönemde, halkın devletten kendisini biraz olsun rahatlatacak teşvik edici önlemler beklediğini kaydetti. Bayramoğlu, açıklamasında şöyle dedi:
       “Ek kaynak üretme kapasiteleri sadece zam yapmak ve vergi koymak olan yöneticilerin ve onların uygulamaya çalıştığı programın, bu aşamadan sonra Türkiye ekonomisine ve halkına faydadan çok zararı olacaktır.”
       Antalya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Başkanı Orhan Tolunay da, esnaf ve sanatkar kesiminin ödeyecek vergisinin kalmadığını bildirdi. Tolunay, açıklamasında, hükümetin ek vergi alınması yönündeki çalışmalarının, esnaf ve sanatkara büyük darbe vuracağını ifade ederek, ekonomik krizin bir türlü atlatılamadığını belirtti.
       Tolunay açıklamasında, Türkiye genelinde Bağ-Kur prim borcunu ödeyemeyen 6.528 esnaf ve sanatkarın hapis cezasına çarptırıldığını, bu durumun sürmesi halinde sayının daha da artacağını sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları