Home page
Haber Menüsü


 
Fazilet sonrası Fuzilet
 
Fazilet Partisi’nin kapatılması kararı politik istikrarı destekler. Ara seçim riski ortadan kalktı, hükümet reformlarda ve kemer sıkmada artık daha cesur davranabilir.
 
Atilla Yeşilada
 
25 Haziran—  Böyle günlerde aklıma meşhur Amerikan atasözü geliyor: “İhtiyar babama stratejist olduğumu söylemeyin, o beni para karşılığı aşk satılan mekanlarda piyanist zannediyor.” Bu zikrettiğim mekanlarda piyano çalarak ekmek parası kazandığınız zaman, en azından ahlaki olarak nerede olduğunuzu biliyorsunuz, bizim meslekte pek öyle değil.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mesela, WEBANİ gibi liberalizme gönül vemriş bir yaratık seçimlerde halkın geniş teveccühünü kazanmış bir politik partinin kapatılmasının yanlış olduğu düşünür. Ama, Yüce Mahkeme’nin Cuma akşamı aldığı kararın piyasalar ve politik dengeler için hayırlı olacağını da görür.
       Yani, hem gül gibi Fazilet’e ağlar, hem de bu işten kazanç elde etmenin yollarını araştırır. Bundan da pek utanmaz, çünkü değerli partilerimizin de hemen hemen aynı tutum içinde olduğunu gözler. Bir yanda timsah göz yaşları, bir yandan da “vaktiniz olunca, bize çaya buyrun”.
       
POLİTİK İSTİKRARA DESTEK
       Bu karar hakkaten politik istikrarı destekler mi? Bal gibi destekler. Herşeyden önce ara seçim riski ortadan kalktı, hükümet reformlarda ve kemer sıkmada artık daha cesur davranabilir.
       Buna karşın, FP’li milletvekillerinin toplu istifa ve sine-i millete dönme tehdidi var, ama ben pek ciddiye almıyorum. Bir kere istifaların genel kurulda oylanması lazım, hükümet isterse kabul etmez. Bu da çok ahlaki bir tutum olmaz, ama bu Türk politikasında “bağlayıcı kriter” kabul edilmiyor ahlak. Sine-i millete giden de dönmedi, çünkü genelde sinesine gelinen millet “niye kaçtınız?” diye bir avuç suda boğuverdi ziyaretçileri.
       Eğer sine-i milletten amaç islamcı davayı caddelere taşımak sa, pek akılıca olmaz. Sistemle çok daha barışık olan TOBB bile bunu yapmaya cesaret edemedi, sonuçları çok ağır olur.
       
YENİ OLUŞUM VAR
       Zaten büyük bir olasılıkla değerli FP’li vekillerin aklı istifada değil, yeni bir oluşum kurmakta olacak. İslamcı hareketin içinde önemli bir fraksiyon laik çoğunlukla kavga ederek siyaset yapmanın çok da verimli olmadığını farketti. İslamcı düşüncenin asıl temel öncelikleri olması gereken din ve vicdan hürriyeti, gelir dağılımında eşitlik, vb gibi hedefleri sistemle kavga etmeden de elde etmek mümkün.
       Ben bu karardan sonra FP’nin en az iki partiye bölünmesini ana senaryo olarak kabul ediyorum. Bu bölünmenin uzun vadede politikada bir takım yeni riskler oluşturacağının da farkındayım. Örneğin, FP’nin yenilikçi kanadı MHP ve DYP ile yeni bir koalisyon kurar mı? Ya da, FP’nin kararsızlarını listesine ekleyen MHP birinci parti olur ve başbakanlık için bastırır mı? MHP’nin şu anda bu koalisyondan başka bir oluşuma destek vermesi için yeterli şartlar oluşmadı.
       MHP, temelde bu koalisyonda kalmak istiyor, aksi halde kendi tabanında bu kadar sıkıntı verecek kararlara imza atmazdı. Örneğin, tahıl taban fiyatı MHP’nin zaferi olarak görülebilir, ama, son devaluasyondan sonra siz gidin bir de çiftçiyle konuşun. Ayrıca, Sn Bahçeli Meclis’te birinci parti olsalar da, koalisyon protokolüne uyacaklarını beyan etti. Orta sağda yeni koalisyonlar mümkün, ama bu sene değil. Kısa vadede, ana muhalefet partisin kapatılması ve sonra kendi iç sorunlarının peşine düşmesi hükümet için avantajdır.
       
KARABASANLAR DAĞILMAYACAK
       Peki, Fazilet Partisi kararı son iki haftadır piyasalarda gözlemlediğimiz karabasanları dağıtmaya yetecek mi? Bence olumlu etkisi olur ama yetmez. Ankara, her zaman olduğu gibi gürül gürül akan nehirleri bir hamlede yüzüyor, bir yudum tükrükte boğuluyor.
       IMF’nin ev ödevlerin en zor olanlarını yerine getirdi geçen hafta TBMM, ama Sn Öksüz ve Derviş, Türk Telekom yönetim kurulunda anlaşamadı. IMF’de inat etti, krediyi bu iş bitinceye kadar serbest bırakmayacak. Sn Öksüz son yıllarda piyasaları o kadar çok terse yatırdı ki, IMF İcra Direktörleri kredinin altına imzayı atmadan, piyasaların morali düzelmeyebilir.
       
RALLİ BEKLEMEYİN
       Bono piyasası ve İMKB’de morallerin düzelmesi için önemli şart da Türk Lirası’nın istikrara kavuşması. Geçen hafta gibi TL yalnız TCMB müdahelesi ile ayakta duruyorsa, piyasalarda ralli malli beklemeyin. WEBANİ gibi hiç bilmese de bir yerden çalıp, ya da tamamen işkembe-i kübradan uyduran bir müessese bile kurdaki kargaşanın sebebini tevsir etmekte zorlanıyor. Ama, şu anda önümüz yaz, herhalde durulur havalar diye düşünüyor.
       Gerçekten de Türk Lirası’nın değer kaybetmesi için ekonomik bir neden yok, gerçek değerinin çok altında. Politikacıya duyulan güvensizlik diyeceğim, ama o da pek geçerli değil. Bu FP olayından dolayı farkedemedik, ama çok baba reformlar geçti Meclis’ten.
       Plan ve Bütçe Komisyonu da özel bireysel emekliliğe az da olsa vergi teşviki getiren taslağı onayladı. Yani, ortalıkta iç borcun büyüklüğü hariç öyle kur gevşemesine ve dalganmasına neden olacak sebep kalmadı. Eğer, sebep milletin iç borcun büyüklüğünden korkup dövize dönmesiyse, yandı gülüm keten helva. Belki de hakikaten orta ölçekli bankalar ve şirketlerin dış borç geri ödemeleri, itfadan dönen paranın dövize geçmesi, yarı yıl bilanço makyajı gibi geçici sebepler var son kur hareketlerinin arkasında.
       Salı günkü itfa/ihaleden de biraz dövize kaçış olaiblir, endişelenmeyelim. Ama, bu dalgalanmanın bu hafta, en geç öbür hafta bitmesi lazım. Eğer döviz piyasası 15 günde zarfında durulmazsa, yatırım stratejimizi bir kez daha gözden geçireceğiz.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları