Home page
Haber Menüsü


 
Son ekonomik göstergeler
 
Birbiri ardına açıklanan ekonomik göstergeler, ekonomideki daralmayı tüm boyutlarıyla ortaya koyuyor.
 
Erhan Aslanoğlu
 
8 Haziran—  Şubat 2001 krizinden sonra ekonominin girdiği konjonktüre ilişkin yeni veriler peş peşe gelmeye başladı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan en önemli verilerden birisi Mayıs ayı enflasyon rakamlarıydı. Mayıs ayında sırasıyla yüzde 6.3 ve yüzde 5.1 olarak açıklanan TEFE ve TÜFE rakamları yıllık bazda yüzde 57.7 ve yüzde 52.4 seviyelerine çıktı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Nisan ayına göre önemli bir düşüş gösteren aylık verilerin, piyasa beklentilerinin de altında kalması olumlu bir gelişmedir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. TEFE içerisindeki Mayıs ayı tarımsal ürün fiyat artışları yüzde 4.1, gıda ürünleri fiyat artışları ise yüzde 7.1 olarak gerçekleşmiştir. Özel sektör gıda fiyat artışları yüzde 8.1 düzeyindedir.
       Tarımsal ürün ve buna bağlı olarak gıda fiyatlarının mevsimsel etkiler dikkate alındığında yüksek kaldığını düşünüyoruz. Bu trendin devam etmesi, yaz aylarında beklenen mevsimsel düşüş etkisini sınırlayabilir.
       TÜFE endeksinde ise kira artışı yüzde 2.6 seviyesindedir. Bunun nedeni, geçtiğimiz bir yılda yapılan görece düşük artış oranlı kira kontratlarının endekse yansımaya devam etmesidir. Ağırlıklı olarak kira’dan oluşan konut sektörünün TÜFE endeksi içerisindeki ağırlığı yaklaşık yüzde 25 seviyesindedir. Kira artış oranlarının düşük kalması TÜFE’yi aşağıya çekmektedir. Artan enflasyonist beklentiler yeni kontratlara yansıdığında TÜFE olumsuz etkilenecektir.
       
TEMMUZ-EYLÜL’DE 1 MİLYAR $ CARİ FAZLA
       Yeni yayınlanan diğer bir veri, Ocak-Mart 2001 dönemine ilişkin ödemeler dengesidir. Yılın ilk üç ayında 565 milyon USD seviyesinde bir cari açık gerçekleşmiştir. Mart ayında cari denge 254 milyon USD fazla vermiştir.
       Temmuz-Eylül döneminde turizm gelirlerinin etkisiyle aylık cari işlem fazlası 1 milyar doların üzerine çıkabilir. Yılın ilk üç ayında bavul ticareti yoluyla gerçekleşen ihracat 757 milyon USD seviyesindedir ve geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 20 bir artış ile devam etmektedir. Kısaca, cari işlem dengesindeki hareketler beklentilere uygundur.
       Fakat, ödemeler dengesinde net hata ve noksan yılın ilk üç ayında yaklaşık - 2 milyar USD seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu, üç ay için anormal derecede yüksek bir rakamdır. Normal koşullarda böyle bir açık ancak yıllık olarak gerçekleşebilir.
       Tahminimiz, gerçekleşen ihracat gelirlerinin bir kısmının kurdaki belirsizlik nedeniyle Şubat ve Mart aylarında ülkeye giriş yapmamış olmasıdır. İhracat gelirinin 180 gün içerisinde transfer edilmesi gerekmektedir. Net hata ve noksan kaleminin yaz ayları ile bereber normal seviyelerine dönmesi beklenmelidir.
       
İŞSİZLİK YÜZDE 8.6’YA ÇIKTI
       Geçtiğimiz hafta, yılın ilk üç ayına ilişkin istihdam verileri de yayınlandı. 2000 yılı ilk üç ayında yüzde 8.3 olan işsizlik oranı bu yıl aynı dönemde yüzde 8.6 seviyesine yükselmiştir. Türkiye’de istihdam verileri en sorunlu verilerden birisidir.
       Bir yıl öncesine kadar yılda sadece iki kere yayınlanan istihdam verileri, üçer aylık dönemler itibarıyla yayınlanmaya başlamıştır. Yöntem ve örneklem açısından geliştirilen bu verilerin, ekonomik konjonktürü daha iyi yansıtmaya başlayacağını düşünüyoruz. Açıklanan son verilerin, en azından yaşanan ekonomik daralmayı göreli dahi olsa yansıtmasını olumlu buluyoruz.
       
DARALMA CİDDİ BOYUTTA
       Merkez Bankası tarafından Nisan ayına ilişkin yayınlanan İktisadi Yönelim Anketi de reel kesimim kriz sonrası beklentilerini oldukça iyi yansıtmaktadır. Örneğin, sanayi dalındaki genel gidişat konusundaki beklentiler Nisan ayında Mart ayına göre daha olumluya dönmüştür. Buna rağmen, kötümserlerin oranı ekonominin yüzde 6 daraldığı 1999 yılından çok daha fazladır. Gelen ilk sinyaller, daralmanın çok ciddi bir boyutta başladığını göstermektedir.
       
TÜKETİCİ KREDİLERİ AZALIYOR
       İç talepteki gelişmeyi ve tüketici güvenini yansıtabilecek başka bir veri olan tüketici kredileri stok olarak Mayıs ayı sonunda da azalmaya devam etmiştir. İçinde bulunduğumuz dönemde ekonomideki daralmayı bir miktar telafi edebilecek olan İhracat ve turizm gelirleridir.
       Geçtiğimiz yıllarda yabancıların ürettiğini tüketerek ekonomiyi canlı tutabiliyorduk. Şimdi yapmaya çalıştığımız ise ürettiğimizi yabancılara tükettirerek ekonomideki daralmayı frenleyebilmek. Bunu gerçekten başarabilmemiz gerekiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları