Home page
Haber Menüsü


 
Arkası yarın
 
Türkiye’nin sıkıntısı tarım sektörüne verdiği destekten ziyade, tarım sektörünün işgücü ve ekonominin geneline olan büyüklüğü noktasındadır.
 
Murat Yeşildere
 
4 Haziran—  NTV Radyo bizleri tekrar eski “Radyo Günleri”ne götürüyor. TRT’nin “Arkası Yarın” ve “Radyo Tiyatrosu” kuşağı ile büyüyen bir neslin üyesi olarak heyecanlanmamak elde değil. Çok fazla ilgisi olmayanlar dahi, “Efekt: Korkmaz Çakar” dendi mi, radyoya kulak kabartırdı. Oyun en heyecanlı yerinde kesilince de, bir gün sonrayı iple çekmekten başka çare kalmazdı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BİR YILDA NE DEĞİŞTİ ?
       Bu “yaratıcı” fikirle eş zamanlı olarak, geçen hafta içinde biz de, bir yıl kadar geriye giderek, kendi arşivlerimize bir göz attık. NTVMSNBC’ye “30 milyonun kaderi ile oynamak!” başlığıyla yazdığımız yazının sonunda Türkiye’nin asıl probleminin “tarımdaki 30 milyon kişinin kaderiyle oynanması” olduğunun altını çizerek “yapısal önlemlerin alınmaması ve uzun vadeli politikaların ısrarla” uygulanmaması ve “kendimizi 3-5 yıl “sıkmak” yerine, her yıl bir ay başımızın ağrıtmayı” yeğlememiz nedeniyle tarım ile ilgili konularda yol alamadığımızı belirtmişiz.
       
HUBUBAT FİYATI KABİNEYİ SARSTI
       Çalışan nüfusun yüzde 45’inin içinde bulunduğu tarım sektörü geçtiğimiz hafta içinde Pazartesi gününden başlayarak kabineyi sarstı. Tarım Bakanı Gökalp ile Ekonomi Bakanı Derviş’in dakika dakika takip edilen buğday fiyat pazarlığı, sonunda Başbakanın araya girmesi ile çözülebildi. Ne ilginçtir ki, her iki taraf da ortaya çıkan fiyattan memnun olduğunu açıkladı.
       Tam herşey duruldu derken “naklen” yayın araçları ve muhabirler bu kez de tütün konusunda Devlet Bakanı Yalova, İtalya’da bulunan Ekonomi Bakanı Derviş, Başbakan Ecevit, Yardımcısı Yılmaz ve Almanya’daki diğer Yardımcı Bahçeli arasında “mekik” dokudular. Sonuçta 57.hükümet beşinci bakanını kaybederken, bizler de Arkası Yarın’ı aratmayan bu yayın trafiğini heyecanla takip eder olduk.
       
TARIMA DESTEK
       Konunun siyasi boyutuna girmeden, bir yık önce altını çizdiğimiz noktayı tekrar irdelemeye çalışalım. “Tarım” başlığında ele aldığımız sektörde ülkemizin çalışan nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i, GSMH’nın yüzde 13’ünü üretmektedir.
       Buna rağmen de çeşitli desteklemelerle, ürettiğinden fazlasını tüketebilmektedir. İşte temel problem bu noktada yatıyor. Tarımla uğraşan kesimin ve ziraat odalarının “dünyanın her yerinde tarım sübvanse ediliyor” görüşü ise fazlasıyla doğrudur. Biz müsaadenizle bu konuyu rakamlarla destekleyelim;


       
       
DÜNYA DA DESTEKLİYOR
       Yukarıdaki tablodan da görülebileceği gibi örneğin Avrupa Birliği’nde ortalama her tüketici tarım üreticilerine yaklaşık 189 dolarlık destek yapmaktadır. Bunun sonucunda da, çiftçilere yirmibin dolara yaklaşan bir destek verilebilmektedir.
       OECD ülkelerinde, hükümetlerin tarımsal desteği olmadığında, tüketicilerin tarım ürünlerini üçte ikisi fiyatına tüketebileceği hesaplanmaktadır. 1998 yılında OECD ülkelerinin tamamında tarıma verilen desteğin toplamı 360 milyar dolara yaklaşmıştır (Türkiye’nin GSMH’sının yaklaşık iki katı olan bu rakamı karşılaştırmanız açısından aynı yıl dünya tarım ürünleri ticaret hacminin 460 milyar dolar civarında olduğunu belirtelim). Hatta bir adım daha ileri giderek tarıma verilen desteğin son on yılda dünyanın genelinde arttığının da altını çizelim.
       Bunun temel sebebi de dünyada tarım ürün fiyatlarının düşmesidir. Son kırk yılda dünyada tarım üretimi yüzde 25 artarken, tarım arazilerinin alanı yüzde 10, dünya nüfusu ise yüzde 90 artmıştır. Buna rağmen özellikle gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 40 azalmıştır. Bu yüzden de örneğin OECD’nin verdiği destekte pirinç, süt ve şeker üreticileri başı çekmiştir.
       
SORUN SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ
       Bu tablo içinde Türkiye’nin verdiği desteğin son derece yerinde ve hatta yetersiz olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Ancak bir noktanın altını tekrar çizmek istiyoruz:
       OECD ülkelerinde tarımla uğraşan nüfusun, çalışan nüfus içindeki payı sadece yüzde 8’dir. Bu rakam Kuzey Amerika ülkeleri ve Avrupa Birliği için yüzde 5 seviyesine kadar inmektedir. Bu ülkelerde tarım sektörünün GSMH’ya katkısı sadece yüzde 2 civarında kalmasına rağmen, sıkıntı yaşanmamaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin sıkıntısı tarım sektörüne verdiği destekten ziyade, tarım sektörünün işgücü ve ekonominin geneline olan büyüklüğü noktasındadır.
       
BOŞU DOLDURMAYIN, İKİ DAHA BOŞALTIN !
       Bu haftanın gündemi kuşkusuz haftalardır sorduğumuz sorunun cevabı olmayacak, aksine boşalan “koltuğun” koalisyon anlaşması çerçevesinde nasıl doldurulacağı ile meşgul olacağız.
       Biz diyoruz ki, koalisyon uyumunu bozmayacak şekilde yeni bir bakan atanmasından ziyade, diğer iki partiden de birer devlet bakanı “koltuğundan fedakarlık etsin”, sorumluluk alanları ekonomi ile ilgili konular olması şartı ile Kemal Derviş’e bağlansın ve ekonomide sinerji artsın.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları