Home page
Haber Menüsü


Yalova piyasa ve hükümeti karıştırdı
Önce tütün yasasını imzalamayacağını söyleyip Derviş’e cephe aldı. Borsa düştü, dolar fırladı. Önce Ecevit, sonra da Yılmaz’dan gelen tepki üzerine çark etti. Piyasalar rahatladı.
İstanbul/Roma/Frankfurt
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
31 Mayıs— Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş başkanlığında hazırlanan ekonomik program ve bu programda yer alan acil yasalar, MHP’lilerden sonra ilk kez ANAP’lı bir bakandan tepki gördü. Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı bu sabah “Tütün yasasını imzalamam” diye açıklama yapınca, zaten tedirgin olan piyasalar karıştı, borsa düştü dolar da fırladı. Ancak Yalova, önce Başbakan Bülent Ecevit, ardından da daha sert olarak Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’dan gelen tepki üzerine çark etti ve “sorun yok, çözeriz” dedi. Liderlerin müdahalesi ve Yalova’nın son sözleri piyasaların tansiyonunu düşürdü, borsa hızla toplarlandı. Yalova fırtınasına tepki gösterenlerden biri de Derviş oldu. Derviş İtalya’dan “sorumlu davranalım” mesajı gönderdi. Son olarak, Almanya’da bulunan MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de Yalova-Derviş tartışmasına üzüldüğünü belirterek, yeni bir krize de izin vermeyeceklerini vurguladı.

   
 
       
    MSNBC News Chhibber: Tütün Yasası çok önemli
MSNBC News Yalova: Tütün Yasası'nı imzalamam
MSNBC News Derviş İtalya'da destek arıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bugün öğleden önce, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel’i ziyaret eden Yalova, Tütün Yasası konusunda Hazine ile aralarında görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtti. Böylece, MHP’li bakanlardan sonra ilk kez bir ANAP’lı bakan IMF’ye taahhüt edilen yasalarla ilgili hükümetteki bir görüş ayrılığını su üstüne çıkarmış oldu.
Yalova’nın sözleriyle piyasalar allak bullak

       Öğle saatlerinde CNBC-E’ye konuk olan Yalova, burada da yasayla ilgili görüşlerini tekrarladı.
       Tüm tarafların üzerinde uzlaşacağı bir tasarı hazırlanması gerektiğini savunan Yalova, Tütün Kanunu’nun IMF’in haziran ayı sonunda yapılacak toplantısına yetişeceğini belirterek “Gecikme sorunu yaşanmayacağını sanıyorum” dedi. Yalova, tütün üreticileri, sigara dağıtıcıları ve tekel çalışanlarını düşünerek sosyal sorunlar yaşanmaması için titiz davrandığını söyledi.
       Yalova’nın birbiri ardına gelen bu açıklamaları piyasalarda etkisini hemen gösterdi. Zaten tedirgin olan piyasalar borsada düşüş, dolarda yükselişle tepki verdi.
Yüksel Yalova’nın CNBC-E’ye açıklamalarının tam metni

       
LİDERLER MÜDAHALE ETTİ
       Olaya hemen müdahale eden Ecevit, Yalova’nın görüşlerinin hükümetin uyumlu çalışmasına uymadığını ve hükümetin görüşlerini yansıtmadığını söyleyerek yanıt verdi.
       Ecevit “Sayın Yalova’nın demecini maalesef okudum, son derece üzüldüm. Bu hükümet uyumuyla kesinlikle bağdaşmayan bir olaydır. Hükümetin görüşlerini temsil etmemektedir. Herhalde Mesut Yılmaz’ın da bunu tasvip etmediğine inanıyorum. Son derece de üzücü bir olay” dedi.
       Yılmaz’ın tepkisi ise daha sert ve “açıklayıcı oldu. Yılmaz “Hükümet IMF’ye verdiği niyet mektubunun arkasında durmaktadır. Arkadaşımızın sözleri maksadını aştı” dedi.
       Liderler tepkilerini dile getirirken NTV’ye konuk olan Yalova, sözlerinin yanlış değerlendirilmemesini istedi ve tütün yasası konusunda Derviş’le ters düştüğü yorumlarının haksızlık olduğunu savundu.
       Liderlerin müdahalesinin ardından Yalova’dan gelen bu son açıklama, fırtınanın dinmesine ve piyasaların tansiyonunun düşmesine yol açtı.
       
DERVİŞ: ENDİŞEYE GEREK YOK
       Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın IMF’ye verlien niyet mektubu ve Devlet Bakanı Kemal Derviş’i hedef alan sözlerinin ardından Derviş de programın aksatılmadan uygulanacağından kamuouyunun endişe duymamasını istedi.
       Yüksel Yalova’nın açıklamalarının ardından bulunduğu İtalya’da basın açıklaması yapan Bakan Kemal Derviş, güçlü ekonomiye geçiş programı kapsamında yer alan politikaların hükümet tarafından belirlendiğini hatırlattı.
       IMF’ye verilen niyet mektubunun kamuoyuna açıklandığına dikkat çeken Derviş, koalisyonu oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarının programın uygulanması kounsundaki kararlılığını dile getirdiğini belirtti.
       Programın Türkiye’nin ekonomik krizden çıkması için “olmazsa olmaz” nitelik taşıdığını kaydeden Derviş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
       “Programın aksatılmadan uygulanacağından, ilgili siyasi ve teknik kadroların koordinasyon ve uyum içinde, sorumluluklarının bilincinde olarak, üzerlerine düşen görevleri kararlılıkla yerine getireceklerinden şüphe duyulmasına ve kamuouyunun endişeye kapılmasına gerek bulunmamaktadır.”
       
BAHÇELİ: YENİ KRİZE İZİN VERMEYİZ
       Yalova’nın sözlerine son tepki, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’den geldi.
       Almanya’da özel çalışmalarda bulunmak üzere bugün Frankfurt’a giden Bahçeli, Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasındaki tartışmanın Türk ekonomisine olumsuz yansımasına “üzüldüğünü” belirtti.
       Bahçeli, “Türkiye’nin yeni bir krize girmesine izin veremeyiz” dedi.
       
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları