Home page
Haber Menüsü


 
Mecburen mecburen mecburiyetten
 
Merkez Bankası, “Faiz silahını herzaman kullanacağım” açıklamasını yaparken, bu durum özellikle Hazine’nin kolay ve ucuz borçlanabilmesine yardımcı olacak. Önümüzde yüklü bir borçlanma programı ve yaz ayları gibi Lale Devri varken bu fırsat kaçmaz.
 
Artunç Kocabalkan
 
22 Mayıs—  Programdan çıkarılması gereken en büyük ve en önemli sonuç şudur: Kur hedeflemesi. Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti her fırsatta “kuru dalgalanmaya bıraktık sadece aşırı dalgalanmalarda müdahale edeceğiz” dese de, ekonomi yönetiminin aklında ortalama bir kur hedefi olduğu çok açık.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu nedenledir ki program sonrasında faiz de bu kadar hızlı bir düşüş yaşandı. Anlaşılan sıcak para mesajı iyi anlamış . Zaten Türkiye’de faizleri düşürmenin en kolay ve hızlı yolu pozisyon açmayı teşviktir. Burada açılacak pozisyon mu kaldı diye sorulabilir sorunuza yanıtım evettir. Para herzaman kolay ve çabuk para kazanma fırsatı olan piyasaya akar ki olan da budur.
       Şimdi bir soruda şu olabilir 2 krizden sonra hala uslanılmadı mı Merkez Bankası buna neden izin veriyor ?
       Yanıt yine basit mecburiyetten.
       Merkez Bankası, “Faiz silahını herzaman kullanacağım” açıklamasını yaparken, bu durum özellikle Hazine’nin kolay ve ucuz borçlanabilmesine yardımcı olacak. Önümüzde bu kadar yüklü bir borçlanma programı ve yaz ayları gibi bir Lale Devri varken bu fırsat kaçmaz.
       Bu yüzden TL faizleri de bu kadar aşağı çekildi. Kısa vadeli faizlerdeki (günlük repo, TL faizleri ) düşüş sonrasında belki de planlanandan da hızlı düşen bileşik faizler nedeniyle ihale öncesinde piyasa beklentisinin aksine bir kez daha faiz düşüşüne gidilmedi. Çünkü bu barut ihale sonrasında kullanılacak. Olasıdır ki ihale sonrasında faiz düşüşünü yani alanların prim yapmasını sağlamak için kısa vadeli faizler bir kez daha düşürülecek.Yine bu ara borç değişimi konusunda yani bankaların ellerindeki kısa vadeli kağıtların yabancı para cinsi uzun vadeli devlet iç borçlanma senetleri ile değiştirilmesi alanında gelen ve gelebilecek haberler de faiz düşüşünü destekleyecektir.
       Burada çok kısa olarak belirtelim ki bu yöntem dünyada kullanılan bir yöntemdir, bunu biz icat etmedik. Ancak şunu unutmayalım k,i bu yapılan da yine piyasaları rahatlatmak yolunda geçici bir çözümdür.
       Herkesin anlaması gereken şudur: “Borcumuz döviz cinsinden olduğunda herkes eskisinden bir kez daha dikkatli olmamız gerekir. Bu defa enflasyonla iç borç eritilemez aksine devalüasyonla katlanır. İşte bu açıdan bu sefer çok önemli bir yol ayrımındayız.”
       Bu takasın mevcut kurdan yapılacağı düşünülür ise bankaların kuru aşağı çekmelerini önlemenin yolu da ya döviz almaktan ya da kısa vadeli faizleri düşürmekten geçer. Sizce hangisi seçilecektir?
       
İHALE BEKLENTİLERİ
       Şimdi gelelim ihaleye. Piyasalarda krizler sonrasında azalan likiditenin bu borçlanmalar sonrasında yeniden artması bekleniyor. Kısacası MB’nın gazlamasıyla düşürülen faizlerin gerçekten olması gereken nokta bu ihale ile belli olacak.
       Piyasadan anlayabildiğim kadarıyla para yapmak isteniyor ise bu ihaleye kesin girmek lazım. Ve ayrıca bence kimse bu kağıtları itfaya kadar tutmayı düşünmemeli . O nedenle, uzun kağıttan almak lazım malum likiditesi daha yüksek olacak. Herkes kotasyon düşüşü beklentisi ile bu kağıttan almak isteyecektir. Bu nedenle sonuç beklenenden düşük çıkabilir.Bu sonuıç da ihalenin ardından satışa neden olabilir. Öyleyse ya ihaleye yüzde 73 bileşiklere yakın girmek, ya da ihaleden sonra yükselirse almak lazım.
       Sonuç olarak bu ihale öyle ya da böyle prim yaptırılacak. Böylece de faizlerin gerçekten bu noktalar da kalabileceği kanıtlanacak.
       Yabancı yatırımcının da yol haritasında ilk durak olan devlet kağıtlarına girilmiş olacak, sonrasında ise İMKB bu pastadan payını alacak. “Gelecek olan dış kaynak ve ‘sıcak para’ya rağmen sabit kalan kur yeni bir tüketim dalgası yaratır mı?” sorusunu soranlara verilecek yanıtımız şöyle olacak: “Önce tatlı kazanç yapıp sonra harcamak varken neden paramızı harcayalım ki?”
       Şimdi “Bu tatlı bahar havası ne kadar sürer?” diye soranlara da önce kısa vadeye bakalım ve tetikte olalım para kazanalım sonra düşünürüz diyelim.
       Malum hayat kısa.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları