Home page
Haber Menüsü


 
“Eğitim: Sosyal afet!”
 
Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’nde “2005 yılında 1 milyon çocuğa eğitim sağlayabilmek” vizyonunu ortaya koyan TEGV Başkanı İbrahim Betil ile “farklı bir Türkiye” özlemini dinleme fırsatını elde ettik.
 
Murat Yeşildere
 
10 Mayıs—  Geçtiğimiz hafta içinde, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’nde “2005 yılında 1 milyon çocuğa eğitim sağlayabilmek” vizyonunu ortaya koyan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Başkanı İbrahim Betil ile “farklı bir Türkiye” özlemini dinleme fırsatını elde ettik. Aslında Betil’in çizdiği resim son derece yalın; 18 milyon çocuğun yaşadığı Türkiye’de çocuk başına yapılan eğitim harcaması yıllık 200 dolar civarında iken, OECD ülkeleri ortalaması 4000 doları aşmış durumda.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tekrar altını çizmek istiyoruz, Türkiye’de son kur artışlarından sonra, fert başına düşen milli gelirin neredeyse iki katını OECD ülkeleri eğitime harcıyor durumda. Daha da çarpıcısı 2005’de TEGV hedefine ulaştığında dahi çocuk nüfusun yüzde 5’ine ancak destek olabilecek ama Betil’e göre “herkes üzerine düşen sorumluluğu üstlenirse, bu çok önemli bir damla” olacak.
       Milli Eğitim Bakanlığı rakamlarına göre GSMH içinden eğitime ayırdığımız pay yüzde 2.7. Eğitime ayrılan payın içinde sayıları yarım milyonun üzerinde olan eğitim emekçisinin ücretleri de dahil. OECD ülkelerinde bu rakam ortalama yüzde 6.1 civarında. Buradan çıkan sonuç da, nüfus artış hızımıza maalesef ekonomik büyüme ile ayak uyduramıyoruz.
       Çarpık nokta ise gelişmekte olan bir ülke olarak eğitime kaynak ayıramayarak gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkın ivmelenerek açılmasını seyretmek zorunda kalıyoruz. Benzer bir örneği daha önce internet ile ilgili olarak sizlerle paylaşmıştık. Bugün internette yer alan tüm içeriği okumak üzere 7 gün 24 saatlik bir tempoyla yola koyulsanız, sekiz yıl sonra sonuca ulaşabiliyorsunuz. Siz “sonuca ulaştım” dediğiniz anda ise internette tam 50 yıl geride kalmış oluyorsunuz!
       Gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı kapatabilmenin tek yolu eğitime ayırdığımız kaynak ve verdiğimiz önem ile onların önüne geçmeyi başarabilmek. “Önce ekonomimizi düzeltelim sonra sıra eğitime gelir” yaklaşımı ile sonuç almak mümkün değil.
       
KULP’DAN ÖSS’Yİ KAZANAN 15 KİŞİ
       Hem iş dünyasını hem de siyaseti oldukça iyi tanıyan Betil’in bu çabaları aslında “denize geri atılan deniz yıldızlarının” fazlasıyla ötesine taşmış.
       Genç Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu değişimin mimarları ve liderleri, TEGV’nın mutfağından geçen “fidanların” arasından çıkacak. Betil, önceki yıl Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden üniversiteyi kazananların sayısının 3 olduğunu öğrendikten sonra bölgeye gönderdikleri eğitim malzemeleri, kitap ve hatta CDlerin kullanılmasını takiben bu sayının 15’e çıktığını gözleri parlayarak anlatıyor. “70 milyonda 12 kişi ne farkettirebilir ki, diyenlere cevabımız “o 12 kişi için çok şey fark edecek !”.
       
NTV KAMPANYASI
       23 Nisan hafta sonunda NTV ekranlarında “23 saat yayınla 23,000 çocuğa eğitim” sağlayacak kaynağı bulmak üzere yaptıkları kampanya, “artçı yansımalarıyla” birlikte 2 milyon doların üzerinde kaynak yaratmış, yani 100,000’in üzerinde çocuğa eğitim hizmeti gönderme şansı elde etmişler.
       Betil’in en çarpıcı saptaması ise 17 Ağustos depremi sonrasında toplanan kaynağın miktarını, içinden geçtiğimiz ekonomik kriz ortamında geride bırakmayı başarmalarıyla ilgili; “Halkımız doğal afetin yaralarını sarmakla birlikte eğitim sorununu daha önemli sosyal bir afet olarak görüyor”.
       Sivil toplum örgütleri ile baskı gruplarının birbirine karıştığı ve şeffaflıkla, hesap verilebilirliğin “erdem” olarak tanımlanmaya başladığı bir dönemde “birey” olarak da Türkiye’nin geleceğine, maddi ve manevi katkıda bulunabilmenin yolunu gösteren TEGV ve İbrahim Betil’e teşekkür ediyoruz.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları