Home page
Haber Menüsü


 
Kırık plak gibi bir gün
 
Nostalji dolu bir gün. Türk Telekom’un özelleştirmesinde yine sorun çıktı, enflasyon yine iki haneli düzeylerde. Enflasyonun Nisan gibi beklentinin üstünde çıktığı ya da çıkacağı günlerde, piyasalar allak bullak olurdu. Bu sefer o heyecanı koklayamadım.
 
Atilla Yeşilada
 
4 Mayıs—  Nostalji dolu bir gün. Türk Telekom’un özelleştirmesinde YİNE sorun çıktı, enflasyon yine İKİ HANELİ düzeylerde. Siz hayatınıza baktığınızda ne görüyorsunuz bilmiyorum, ama yabancı Türkiye’ye baktığında bozuk bir plak görüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bendeniz naçizane bundan önceki kariyerime 1990 yılında bir aracı kurumda başladım. Duvarlarda çerçeveli fotoğraflar vardı. Bizim patron Türk Telekom’un (o zaman PTT) özelleştirilmesine aracılık etmek isteyen Salamon Brothers’ın üst düzey bir yetkilisini Sayın Özal’a takdim etmişti. Sayın Özal rahmetli oldu, Salamon Brothers artık kalmadı, biz hala Türk Telekom’un özelleştiriyoruz.
       Ben şahsen bu konuda tamamen Sayın Öksüz’le fikir birliği etmekteyim. Hakikaten acele etmeye gerek yok, nasıl olsa beş sene içinde kimse sabit hatlı telefon kullanmayacak, o zaman vururuz kapısına kilidi, kurtuluruz bu dertten. IMF’nin niye bu kadar basit bir çözümü gözardı edip, özelleştirme diye bastırdığını ben anlayamıyorum.
       Batı kafası işte, tasavvuf kültür içinde yoğrulmamış ki. Korkarım, sonunda IMF baskın çıkacak, ve TT’yi özelleştirme kanunu TBMM’nden geçecek. Bu noktada Türkiye’nin paraya ihtiyacı var, bunu şartı da TT. Bu işe çomak sokan, çok büyük töhmet altında kalır.
       
HEYECANI KOKLAYAMADIM
       Yine o eski günlerde, enflasyon verilerinin açıklanacağı gün, biz uyumaz, sabahlara kadar Excel’de yaptığımız ekonometrik modellerimizle oynar dururduk. Bu modeller göya tahmin yapıyor, ama sık-sık fine tuning yapmazsan, yani salak makineye hayatın gerçeklerini hecelemezsen, asla doğru sonuç vermez. Enflasyonun Nisan gibi beklentinin üstünde çıktığı ya da çıkacağı günlerde, piyasalar allak bullak olurdu. Bu sefer o heyecanı koklayamadım.
       
ASLINDA ENFLASYON İYİ GİDİYOR
       Enflasyon TEFE’de ve çekirdekte beklenenin çok üstünde çıktı, ama millet pek aldırmadı. Herkeste enflasyon konusunda bir bezginlik, umursamazlık var zaten. Ama, eski günlerin hatırına, size bir analiz patlatayım.
       Aslında, enflasyon iyi gidiyor. Sene başında bu yanda devalüasyon yüzde 75 civarında, TEFE’de kümülatif henüz yüzde 35 civarında. Yani, devaluasyonun yarısı bile enflasyona sirayet etmedi. Hele, TÜFE’ye hiç sirayet etmedi, çünkü alım gücü korkunç zayıf. TEFE’nin bundan sonra bir süre duraklamaya geçmesini beklerim. Ortada büyük boyutlu bir toplu sözleşme yok, TL hafif değer kazanacak yazın, bu da girdi maliyetlerini ucuzlatır.
       Ama, TEFE ile TÜFE arasındaki 10 puanlık fark, perakendecinin veya tüketiciye mal satan aracının acaip bir kar marjı daralması ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Eğer ben Türk’ümü tanıyorsam, ilk fırsatta zararını çıkartmak için zammı dayanacaktır.
       
BU AY BELLİ OLACAK
       Bu fırsata sahip olup olmayacağı bu ay belli olacak. Şu anda tüketicinin alım gücü son derece zayıf. Devalüasyondan dolayı ciddi bir servet kaybına da uğradı, ayrıca bu krizde çok borçlu yakalandı. Şirketler de ciddi bir sermaye erozyonuna uğradılar, yani yatırıma gidecek mecallari yok.
       Dolayısı ile, enflasyonun kaderini büyük ölçüde hükümetin izleyeceği politikalar belirleyecek. Bu savaşta, para politikasına çok güvenmemek lazım. Eğer talepte azma belirtileri olursa, TCMB’nin derhal faiz silahına sarılması gerekir enflasyonist gelişmeleri önlemek için.
       Ancak, Hazine’nin itfaları ve bankacılık sisteminin zayıf durumu göz önüne alındığında, faizleri çok artırmak pratik değil. Enflasyonla mücadelede büyük yük bütçenin üstünde. Hükümet, enflasyonla mücadelede kararlılığı konusunda iki çetin imtihan verecek bu ay.
       Birincisi, kamu kesimi toplu sözleşmeleri. İşçiye hedeflenen enflasyonun üstünde zam yapmak, enflasyonu körükler. 2001 ilk yarı yılı zamlarını 2002 sarkıtmak işçinin çok canını yakacak, ama gerekli. İkinci imtihan, taban fiyatlarda. Taban fiyatları beklenen enflasyonun altında tutulmalı. Bu noktada hükümetin bir şansı var.
       Devalüasyon sayesinde geçen senki taban fiyatın dolar değeri aşındı. Dünya fiyatları aşılmadan çiftçiyi öldürmeyecek bir fiyat verilebilir. Zaten, rekolte kötü çıkacak gibi gözüküyor, pek fazla destekleme alımına da ihtiyaç olmayabilir.
       
EĞER...
       Eğer bütçede faiz dışı giderler kısılırsa, tüketim zayıf kalır. Enflasyonist baskılar da zayıflar, sonunda TEFE TÜFE seviyesine doğru gerilemeye başlar. Ekonomide büyüme ihracat ve turizmle sağlanır.
       Eğer, hükümet tasarruf sözlerini tutmazsa, yaz aylarından sonra enflasyonun TL’nin değer kazanmasına karşın hız kesmediğini göreceğiz. Bir süre sonra, ihracatçı, fiyat avantajını kaybedecek ve tüketim canlanacak. Sonra, bir devalüasyon daha..... Bu ay kritik.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları