Home page
Haber Menüsü


Türk bankaları Avrupa’ya yayıldı
Türk bankalarının yurtdışında 89 mali iştiraki ve bağlı ortaklığı bulunuyor. Yurtdışında ilk sırayı kamuda Ziraat, özelde Garanti Bankası alıyor.
İstanbul
AA
2 Mayıs— Türk bankalarının 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle yurtdışında toplam 89 mali iştiraki ve bağlı ortaklığı bulunuyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, 4’ü kamu bankası olmak üzere toplam 32 bankanın dünyanın dörtbir yanında mali iştirakı ve bağlı ortaklığı faaliyet gösteriyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görev zararlarıyla gündeme gelen kamu bankaları içinde en fazla iştirakı ve bağlı ortağı bulunan banka Ziraat Bankası oldu. Çoğunluğu Türk Cumhuriyetleri’nde olmak üzere sözkonusu bankanın 7 iştirak ve bağlı ortaklığı faaliyet gösteriyor.
       Ziraat Bankası’nı iştirak ve bağlı ortaklıkta Vakıfbank ve Halkbank izliyor. Özel sermayeli bankalar içinde ise, çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere 9 iştirak ve bağlı ortaklık ile Garanti Bankası zirvede yer alıyor. Garanti’yi Fon’a devredilen Demirbank takip ederken, 3. sırada Finansbank bulunuyor.
       Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan İş Bankası’nın yurtdışında sadece 2 iştirakı var. Bankaların mali iştiraklari ve bağlı ortaklıkları en fazla Hollanda’da daha sonra ise KKTC ve İrlanda’da bulunuyor.
       
OFF-SHORE BANKACILIK
       Yurtdışında mali iştirakı ve bağlı ortaklığı olan 32 banka içinde sadece 8 banka, yurtdışında off-shore bankacılık yapıyor. Tüm bankaların off-shore bankacılık merkezi olarak KKTC’yi seçtiği dikkat çekiyor.
       Kamu bankaları içinde off-shore bankacılık yapan tek banka Vakıflar Bankası iken, özel bankalarda EGS Bank, Kentbank, Şekerbank, Toprakbank, Dışbank, Garanti ve Osmanlı bankaları da off-shore bankacılık yapan diğer bankaları oluşturuyor.
       Türk bankalarının yurtdışındaki mali iştirakleri ve bağlı ortaklıkları şöyle:
* Ziraat Bankası: Kazakistan’da Ziraat International Bank (KZI-Bank) (BO), Özbekistan’da Uzbekistan-Turkish Bank, Türkmenistan’da Turkmen-Turkish Commercial Bank, Almanya’da Deutsche-Turkische Bank (BO), Rusya’da Ziraat Bank (Mossow) CJSC (BO), Azerbaycan’da Azerbaycan-Türkiye Birge Seh. Kom. Bank ve Bosna’da Turkish Ziraat Bank Bosnia D.D (BO)
* Emlak Bankası: Fransa’da Banque Du Bosphore ve Kazakistan’da Türkiye Kazakistan International Bank
* Halk Bankası: Hollanda’da Demir-Halkbank (Nederland) N.V, Macaristan’da Macar-Halk Bank ve Türkmenistan’da Uluslararası Garagum Ortaklar Bankası
* Vakıflar Bankası: Fransa’da Banque Du Bosphore, KKTC’de Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd ve World Vakıf Off-Shore Banking Ltd (BO) ile Avusturya’da Vakıfbank International (Wien) (BO)
* Akbank: İngiltere’de Sabancı Bank PLC ve Hollanda’da Akbank International (BO)
* Alternatifbank: Sayman Adaları’nda Global Capital Services ve İrlanda’da A Finance (Ireland) Plc (BO)
* Bayındırbank: İrlanda’da da Altima Financial Services (BO)
* Birleşik Türk Körfez Bankası: İrlanda’da Körfez Financial Services (KFS) Plc (BO), İzlanda’da U.T.G.B (BO) ve KKTC’de Basic-Bank (BO)
* Demirbank: Hollanda’da Demir-Halkbank (Nederland) N.V (BO), Romanya’da Romlease S.A ve Demirbank (Romania) S.A (BO), Kırgızistan’da Demir Kyrgyz International Bank (BO), Kazakistan’da Demir-Kazakhstan Bank (BO), Bulgaristan’da Demir Bulgaria A.D (BO), Hollanda’da Cıngıllı International (BO)
* Finansbank: Hollanda’da Finansbank (Holland) S.A ve Finans International N.V (BO), Rusya’da Finansbank (Moscow) Ltd., Romanya’da Finans Intvest Romania Valori Mobiliara S.A, Finans Leasing Romania ve Finansbank (Romania) S.A (BO)
* İktisat Bankası: Fransa’da Banque International De Commerce ve Rusya’da İktisat Bank Moscow (BO)
* Kentbank: Kazakistan’da Kazakistan Int. Bank, KKTC’de Kent Off-Shore (BO) ve Arnavutluk’ta National Commercial Bank (BO)
* Koçbank: İrlanda’da Koratrade MTMTC Ltd. (BO), Hollanda’da Koçbank Nederland N.V (BO) ve Azerbaycan’da Koçbank Azerbaijan Jsb (BO)
* Oyak Bank: İrlanda’da Oyak European Finance Plc. (BO) ve Almanya’da Oyak Anker Bank Gmbh (BO)
* Pamukbank: İrlanda’da Pamuk International Financial Services Limited (BO)
* Şekerbank: KKTC’de Şekerbank Off-Shore Ltd., Kremed Kredi Limited Şirketi ve Med-Bank Limited Şirketi
* Tekstil Bankası: KKTC’de The Euro Textile Bank (ETB) LTD.
* Toprakbank: KKTC’de Toprak Off-Shore Ltd
* Türk Dış Ticaret Bankası: Malta’da Dışbank Malta Ltd. (BO), KKTC’de Dışbank Kıbrıs Off-Shore Limited Şirketi (BO) ve Hollanda’da Dışbank Nederland N.V (BO)
* Türk Ekonomi Bankası: Hollanda’da The Economy Bank N.V (BO) ve Petek International Holding B.V (BO)
* Garanti Bankası: Hollanda’da United Garanti Bank International (BO) ve Compagnie Ottomane D’Investtissements B.V (BO), İsviçre’de Doc Finance S.A (BO), Rusya’da Garanti Bank Moscow (BO), Malta’da Bosphorus Financial Services Ltd. (BO), Cayman Adaları’nda Instruments Finance Company (BO), İrlanda’da Garanti Financial Services Plc. (BO), Malta’da Garanti Fund Management Co. (BO) ve KKTC’de Clover Bank Off-Shore Ltd. (BO)
* İş Bankası: Almanya’da Isbank Gmbh (BO) ve İrlanda’da Is Dublin Financial Services Plc. (BO)
* Yapı ve Kredi Bankası: İsviçre’de Banque De Commerce Et De Placements S.A, Rusya’da Yapı Kredi Moscow (BO), Almanya’da Yapı Kredi Bank Deutschland A.G (BO) ve Hollanda’da Yapı Kredi Holding B.V (BO)
* Bank Ekspres: Lüksemburg’da Ekspres International Investment S.A (BO) ve Ekspres Asset Management S.A (BO)
* Esbank: Avusturya’da Esbank A.G (BO)
* Osmanlı Bankası: İsviçre’de D.O.C Finance S.A, Cayman Adaları’nda Ottoman Finance Co. (BO) ve Ottoman Investment Co. (BO), KKTC’de I.O.B Bank Offshore Ltd. (BO) ve Lüksemburg’da Ottoman Real Estate Company S.A (BO)
* GSD Yatırım Bankası: İngiltere’de GSD International Ltd. (BO)
* Okan Yatırım Bankası: Kazakistan’da International Bank Alma Ata (BO)
* EGS Bank: KKTC’de EGS Off-Shore Bank (BO)
       
BİRLEŞEN BANKALARIN İŞTİRAKLERİ
       Sümerbank çatısı altında birleşen bankaların yurtdışı iştirak ve bağlı ortaklıkları ise şöyle:
* Sümerbank: İrlanda’da West Euro Finance Ltd. (BO) ve Romanya’da Romanian International Bank (BO)
* Yaşarbank: Almanya’da Yaşarbank Gmbh, Belçika’da SWIFT S.C
* Egebank: İrlanda’da Ege Finance Ltd. (BO)
       Not: (BO) Bağlı Ortaklık
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları