Home page
Haber Menüsü


 
1 Mayıs’ta 2. Tanzimat
 
1 Mayıs, 2. Tanzimat fermanı kadar önemli bulunan başka bir olaya da şahit oldu. 30 Nisan itibarı ile “görev zararları kararnamelerini” iptal eden yasa Resmi Gazete’de yayınlandı.
 
Atilla Yeşilada
 
2 Mayıs—  WEBANİ, tüm çalışan ve vergi ödeyenlerin 1 Mayıs’ını kutlar. Bu vesile ile, üstadımız Sayın Karl Marx’a olan vicdan borcumu ödemek ve işçi sınıfının 21.ci Yüzyıldaki kaderi konusunda bir takım naçiz teşhislerde bulunmak isterim. Dünya nüfusunun büyümeye devam etmesi, uzun bir süre sermayenin emekten daha kıt olacağını gösterir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Üstelik sermaye globalken, emek yereldir. Bütün bunlar emeğin sermaye karşısında pazarlık gücünü ciddi boyutta düşürüyor. İşçi sınıfı, tarihinde hiç hiç bu kadar zor şartlarla karşı karşıya kalmadı, ve mutlaka örgütlenmek zorunda. Ama, işçi sendikaları bu işlevi göremiyor, çünkü işçi sınıfını hala “fabrikada çalışıp bira içen erkek” olarak tanımlıyor.
       Bu nedenden dolayı, sınai üretimin GSYİH’de payı düştükçe, sendikalı işçi sayısı da düşmüştür. Sendikalar, toplumun en dinamik kesimleri finans ve hizmetlerde örgütlenememişlerdir. Maalesef, Türkiyemiz’de de sendikalar ciddi taktik hatalar içinde.
       Örneğin, şu kamu toplu iş sözlemeleri. Ben olsam, daha fazla ücret diye bastırmam, belli ki devletin parası yok. Ama, şu sayısı 4 milyona vardığı iddia edilen kaçak işçilerin SSK-Bağ Kur kapsamına alınması için bastırırım. İşçinin emeği ve vergisiyle kurulan Tüpraş, TT gibi büyük KİT’lerin özelleştirmesinde bir kısım hissenin bedelsiz İşsizlik Sigorta Fonuna, ya da SSK’ya devredilmesini talep ederim.
       
2. TANZİMAT FERMANI KADAR ÖNEMLİ...
       Bu sene 1 Mayıs, WEBANİ açısından 2. Tanzimat fermanı kadar önemli bulunan başka bir olaya da şahit oldu. 30 Nisan itibarı ile “görev zararları kararnamelerini” iptal eden yasa Resmi Gazete’de yayınlandı. Hazine de 1 Mayıs’tan itibaren görev zararı sisteminin yürürlükten kaldırıldığını ilan etti.
       Bu ne demek? Şu demek, artık sevgili hükümetlerimiz eşe-dosta bol miktarda ulufe dağıtmak istedikleri zaman Ziraat Bankası’nı açıp, “sen ödeyiver, bende para olunca veririm” diyemeyecek. Devlet, yapmak istediği tüm harcamaları bütçe üzerinden yapmak ve karşılığında kaynak bulmak zorunda. Ben buna devrim derim. Tabii, sistemin yürüyüp yürümediğini hemen görebileceğiz.
       Mayıs-Haziran taban fiyat ve sübvansiyon ayları. Hükümet, taban fiyat verirken, ilk defa “bu parayı nereden bulacağım?” sorusunu da zormak zorunda.
       
GARİBAN VERGİ MÜKELLEFİNE
       Yine Hazine’den yapılan bir açıklamaya göre, en geç Mayıs ortasında da kamu bankalarının tüm görev zararları “kağıda veya nakte bağlanacak”, yani Hazine tarafından bu bankalara ödenecek demek. Böylece, sevgili devletimizin biz gariban vergi mükellefine ne kadar borç taktığını da açıkça görmüş olacağız.
       Faturayı görünce çoğumuzun dudağı uçuklayacak ve “ulan, biz bunu nasıl öderiz?” diye kara kara düşünmeye başlayacağız. Eğer, Sn Derviş dış yardım bulma konusunda akıl almaz bir performans göstermeseydi, bu borç ödenmezdi, sayın vatandaş. Şimdi bile, jiletin keskin sırtında amuda kalkmış durumdayız.
       Herkese Hazine’nin IMF desteği ile Mayıs-Temmuz döneminin kolay atlatılacağını biliyor, ama bu aylar buz dağının tepesi. Altında bir yıl içinde ödenecek nerdeyse 90 katrilyon iç borç var. Dış borcu ve vadesi gelen sendikasyonları hiç saymıyorum, moraliniz bozulmasın.
       Lütfen kimse, para geldi, kriz bitti diye rehavete kapılmasın, piyasalarda veya özel hayatında (yani dövize endeksli kredi almak gibi) lüzumsuz bir takım iyimserlik gösterilerine girişmesin. WEBANİ’den söylemesi, yazık olur.
       
BUZLU KIZILCIK ŞERBETİ GİBİ...
       Laf aramızda, IMF yardımının 3,9 milyar dolarlık diliminin Mayıs sonunda gelecek olması da buzlu kızılcık şerbeti gibi geldi vallahi. Hazine’nin para olarak rahat olduğunu gören yatırımcılar, ihaleye düşük faiz teklifi ile girdiler. Bu çok iyi bir başlangıç. Hazine, bu ay hem faizi makul seviyelere düşürmek, hem de vadeyi uzatma operasyonunu başlatmak zorunda.
       Bunu gerçekleştirmek için biraz TCMB desteği gerekebilir. Bu piyasayı fonlamak şeklinde olmak zorunda değil. Merkez’in şu anda yapacağı en büyük iyilik O/N faizlerinde indirim yapmak, yani piyasaya borç verdiği oranı düşürmek olur.
       Sanırım, bunun için de dövize olan talebin iyice bittiğine dair sinyaller bekliyor. Ya da, IMF parasının kasasına girmesini. Kısa vadede işler yolunda gibi görünüyor, bir de Sn Öksüz’ün şu TT inadını aşabilsek, gözümüz arkada kalmadan plaj mahallerine yola çıkabileceğiz.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları