Home page
Haber Menüsü


 
Yüksek taleple, ihalede sonuç mükemmel
 
CNBC-E’nin Sabit Getirili Menkul Kıymetler Uzmanı Artunç Kocabalkan, Mayıs ayının ilk borçlanma ihalesinin son derece başarılı olduğunu söylerken, programa ilişkin olumlu gelişmelerle bankaların taleplerinin arttığını vurguladı.
 
Artunç Kocabalkan
 
1 Mayıs—  CNBC-E’nin Sabit Getirili Menkul Kıymetler Uzmanı Artunç Kocabalkan, Hazine’nin Mayıs ayı iç borçlanma programını ve yapılan 5 ay vadeli bono ihalesinin sonuçlarını değerlendirdi. Kocabalkan, dış desteğin Mayıs ayı sonundan önce geleceğinin açıklanmasının ihale öncesi talepleri canlandırdığını, gerek yerli gerekse yabancı bankaların yoğun talep gösterdiğini kaydetti. Kocabalkan, sorularımızı şöyle yanıtladı:

   
 
       
   
MSNBC News Hazine görev zararları için 14 katrilyonluk senet ihraç etti
MSNBC News Hazine'den başarılı ihale
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       - İç borç programı ve ilk ihale sonuçlarını nasıl değerlendirmeli?
       
Program ilk geldiğinde en düşük borçlanma miktarının itfa kadar olması yanında gelecek tekilfe bağlı olarak Hazine’nin talebin yüzde 80ine kadar satış yapma seçeneği piyasaları rahatsız etti. Arz bu kadar artarsa, ‘fiyatlar düşer’ diye düşünüldü. Ancak hem yurtdışından gelecek paranın Mayıs sonuna kadar ulaşacağının açıklanması ve bireysel yatrımıcı talebinini azalarak dahi olsa sürmesi, moralleri düzeltti. İhalenin sonucu mükemmel. Bu ihaleye bankaların talep gösterdiğini söyleyebiliriz.
       - Belirsizlik azalıyor, bankalardan ihaleye yönelik talep geldi mi?
       
Çok fazla olmamakla birlikte, kesinlikle talep olduğu gözleniyor. Piyasadaki belirsizlikler azaldıkça, en azından fiyatlanabilir risklerle karşılaştıkça; hem yabancı yatırımcıların, hem bankaların talip olması normal. Bunun yanında esas talebin son bir kaç önemli adım atılması sonrasında talebin geleceği söylenebilir. Türk Telekom ve Bankacılık yasası hafta sonuna kadar çıkarsa esas uzun vadeli yatırımcı talebini görebiliriz.
       - Dövizden yana durumu nasıl değerlendirmek gerekiyor?
       
Döviz kuru 1 milyon 100 bin-1 milyon 200 bin arasında gider gelir. Enflasyon rakamlarının mevcut olumlu beklentiler kapsamında kötü bir etki yarattığını düşünmüyorum. Bu hafta açıklanacak Nisan ayı enflasyon rakamı sonrasında, Merkez Bankası da da piyasaların tepkisini görüp, yeni bir faiz indirimine gidebilir. Bu arada, stand-by anlaşması da ve yasalar da tamamlanmış olacağından ötürü, faizde yüzde 90 bileşiğin altına doğru yeni bir hareket başlayabilir.
       - Faizlerde çok hızlı bir gerileme sözkonusu. Bu aşamada, neye bakarak karar vermek gerekiyor?
       
Bireysel yatırımcı açısından bakınca, Türk Lirası faizlerinin bono faizlerinin günlük getirisinden daha aşağıda olduğunu görüyoruz. Döviz piyasasındaysa çok büyük bir dalgalanma beklemiyoruz. Dolayısıyla alternatif yatırım araçları borçlanma kağıtları ve borsa. Kamu bankalarınnı da para piyasasından çekileceğini düşünürsek, repo faizleri de aşağıya gelecek. Bu kapsamda, yatırımcının Türk Lirası’nda likit kalmasının çok da bir esprisi yok. Ya bu işe inanıp bono almak veya borsaya girmek lazım, ya da döviz alıp rahat uyumak lazım.
       Tek çümleyle özetlemek gerekirse, Sayın Kemal Derviş’in uyarıları doğrultusunda yanlışsız hareket edersek, faizlerde düşüş devam edebilir. Borsa çıkabilir. Ama tersi durumda dövizde bunun yansımasını anında görürüz.
       - Bu arada, Hazine’nin bugün kamu bankalarının görev zararlarına karşılık borçlanma kağıdı verileceği açıklaması nasıl değerlendirilmeli?
       
Kamu bankalarının görev zararları karşığında hem kağıt, hem Türk Lirası verilecek. Zarar yazdırılmayacak. Bunun Türkçesi şu. Karşılığı yoksa, hiçbirişe para ayırmayacağım. Önceden karşılıksız olarak yaptığım işlerin zararını da yavaş yavaş ödeyeceğim. Yani esnafa para verip, bu parayı Ziraat Bankası’ndan almayacağım. Kamu bankaları böyle işler için kullanılmayacak, piyasadan borçlanmayacak.
       ‘Görev zararı yaptırmayacağım’ cümlesi, gerçekten çok iddialı. Bu konuda, siyasilerin bugüne kadar çok da başarılı olduğunu söyleyemeyiz.
       Ancak, önemli bir değişiklik şu ki, bu görev zararları artık bütçede gözükecek ve kamuoyunun gözünden kaçmayacak. Bu yapılan mantıksız işler saklanamayacak. En büyük bu sistem değişikliği, yani şeffaflık. Bunun dışında kamu bankalarının günlük borçlanmalarını artık piyasadan yapmadığını görüyoruz. Bu bankalar, Merkez Bankası tarafından fonlanıyor. Bu da herkesin gözüönünde oluyor. Sözün özü artık, birgün kalkıp, “Kamu bankalarının 10 katrilyonluk görev zararı varmış” diye şaşırmayacağız. Çünkü herşey ortalıkta oluyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları