Home page
Haber Menüsü


 
Şükürler olsun
 
Asıl büyük sorun, TCMB’nin faizler ve kur üzerinde ne kadar etkin olabileceği. Şu anda hemen hiç etkin olamıyor, bilançosu acaip tahrip olmuş durumda. Zaten, faizlerle çok oynamaya kalksanız, bankacılık sistemi izdiraptan kıvranmaya başlıyor.
 
Atilla Yeşilada
 
30 Nisan—  Arasıra Cennet’in kapısından bakmak güzel. Kapattığımız hafta, piyasalarda neredeyse bir yıldır görmediğimiz bir canlılık hakimdi. Genelde, Türk insanının yüzü biraz gülüyordu. Hafta sonunda binlerce aile Belgrad Ormanları’na giderek, ateşler yaktı, Hazreti Mangal’a adaklar kurban etti. Bu iyimser hava devam eder mi?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’nin bize çeki uzatırken yaptığı uyarı çok enteresan: “Bu son, bir kriz daha olursa bize gelmeyin.” Bu yardım son şansımız, bu yaz karınca gibi çalışmazsak, kışın Ağustos Böceği gibi acından ölmek var...
       Ankara’nın bu mesajı iyi algılması, yapısal değişim sürecini tavsatmadan sürdürmesi lazım. Yapar mı? Pazartesi sabahları insanın aklına muzır fikirler geliyor. Ya bazı aklı evveller, “Derviş, cukkayı getirdi, politik güç olmaya oynuyor, tezkeresini verelim” diye etrafa muz kabukları serpiştirmeye başlar mı? Merak etmeyin, bu soruların cevabını hemen alacağız.
       Bu harala-gürele arasında belki gözden kaçtı, ama yardım şartsız değil. Türk Telekom’u özelleştiren ve Bankacılık Kanunu’nda değişiklik yapan yasaların Meclis’ten geçmesi lazım önce.
       
İKİ OLAYA DİKKAT ÇEKİYORUZ
       Ankara düşüne dursun, WEBANİ gözünü piyasaların kaderini etkileyecek iki olaya dönmek istiyor. Programın dış kaynak ayağı belli olduğuna göre sıra para programında, yani faiz ve kur hedef veya politikalarını belirleyecek olan TCMB açıklamasında. Piyasalardaki en büyük soru işareti, kur hedefi. Görünürde, TCMB, enflasyon hedeflemesine geçiyor. Yani, kısa vadeli faizleri kullanarak enflasyonla savaşacak, kur serbestçe dalgalanacak. Ama, fiiliyatta Türkiye’de enflasyonun başlıca nedenlerinden biri TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı, yani devalüasyon.
       
KURU KONTROL ETMEDEN İMKANSIZ

       Kuru kontrol etmeden, enflasyonu kontrol etmek neredeyse imkansız. TCMB, bize deklare etmese de bir kur hedefi belirleyecek ve hedeften şaşıldığında döviz piyasasına müdahele edecek. Piyasalarda bundan sonra en büyük hüner, TCMB’nin kur hedefini çözmek olacak.
       Bu kur hedefi ne olabilir? TCMB, hem faizleri hem kuru kontrol edebilir mi? Birinci sorunun kuramsal cevabı çok basit. Devalüasyon-enflasyon ilişkisi zayıfsa, kura müdahale pek de gerekli değil, nereye giderse gitsin.
       Bu ilişki kuvvetliyse, enflasyonla başarılı mücadele için TL’nin fazla değer kaybetmemesi lazım. Tabii, burada TCMB’nin ciddi bir sorunu daha var. Devalüasyon-enflasyon ilişkisi çekirdek enflasyon bazında çok kuvvetli, TÜFE’de daha zayıf, hangisine bakacak? Bana sorarsanız, ekonominin devalüasyonu anında fiyatlara yansıtma geleneği çok kuvvetli. Ekonominin canlanma trendine girdiği bir ortamda, özellikle toplu sözleşmeler yüksek bir ücret zammı ile bağıtlanırsa, TL’nin değer kaybı anında enflasyon olarak geri dönecektir. Özetle, eğer enflasyon yaz aylarında istenen ölçüde düşmezse, TL’nin yeniden değer kazanması gündeme gelebilir.
       
MERKEZ’İN ETKİNLİĞİ NE OLACAK?
       Asıl büyük sorun, TCMB’nin faizler ve kur üzerinde ne kadar etkin olabileceği. Şu anda hemen hiç etkin olamıyor, bilançosu acaip tahrip olmuş durumda. Zaten, faizlerle çok oynamaya kalksanız, bankacılık sistemi izdiraptan kıvranmaya başlıyor.
       TCMB’nin HERHANGİ bir para politikası izlemeye başlamadan önce, kamu bankalarının sermaye sorunun çözümlenmesi ve Hazine’nin Mayıs-Temmuz itfaların kazasız-belası atlatması gerekir. Öncelik bu olduğuna göre, TL hafif değer kazanacak, faizler de elden geldiğince düşük tutulacak ki bütçeyi berbat etmeyelim.
       
ENFLASYONİST EĞİLİMLER FRENLENECEK
       Bir de bu operasyonun likidite boyutu var. Temelde operasyon basit. IMF yardımı Hazine’ye gelecek, TCMB’ye döviz satıp TL alacak ve kamu bankalarına sermaye verecek. Kamu bankaları da TCMB’ye olan borçlarını kapatıp, kağıtlarını geri alacaklar. TCMB, iç varlıkları yerine dış varlıkları koyacak, piyasaya verdiği TL’nin de bir miktarın geri çekip enflasyonist eğilimleri frenleyecek.
       İşin zor tarafı, piyasada oyuncu olarak bankalar ve yabancı kurumsal yatırımcılar da var. Bunların tutumunun belirsiz olması operasyonu zorlaştırıyor. Örneğin, işler iyiye gidiyor diye yabancı yatırımcı bono piyasasına yığılır, sevgili bankalarımız “eski günler geri” döndü diye dövizde açık pozisyon tutmaya başlarsa, TCMB dövize boğulur, karşılığında piyasaya çok fazla TL çıkması ihtimali var.
       
AŞAĞI TÜKÜRSEN SAKAL...
       Tabii, bunun tersi de mümkün. Diyelim Sayın Öksüz, bu Türk Telekom kanununun çok aceleye geldiğini, 2002’ye kadar üstünde istişareye yatılması gerektiğine karar verdi. Bu şartlarda, yabancı yatırımcı parasını Türkiye’den çekmeye devam eder (yani, yeni dış borç vermez, veya sendikasyonları yenilemez).
       Bu senaryoda da, likidite sıkışıklığının devam etmesi ve TCMB’nin piyasaya para vermesi zorunluluğu ortaya çıkacak. Aşağı tükürsen bıyık, yukarı tükürsen sakal. Bu yaz yatırımcı açısından kolay, Merkez için zor geçecek.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları